oaednews

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΟΟΣΑ: Σε επίπεδα-ρεκόρ η εισοδηματική ανισότητα, στους “πρωταθλητές” και η Ελλάδα

Σε επίπεδα – ρεκόρ βρίσκεται το χάσμα μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων, όπως διαπιστώνει, σε έκθεσή του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος και τοποθετεί την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα .
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα του ΟΟΣΑ, οι “καρποί” της οικονομικής ανάκαμψης που σημειώνεται σε αρκετές χώρες δεν έχουν επιμερισθεί ομοιογενώς, καθώς τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος είναι εκείνα που έχουν επωφεληθεί περισσότερο, σε σύγκριση με τα νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Παράλληλα, όπως παρατηρεί, η συνεχιζόμενη μακροπρόθεσμη ανεργία και ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των μισθών επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα φτωχότερα νοικοκυριά.
Ο ΟΟΣΑ, μετρώντας την εισοδηματική ανισότητα , κατα
λήγει στο συμπέρασμα πως τα τελευταία επτά χρόνια (από το 2007 έως το 2014), παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Χρησιμοποιώντας έναν δείκτη που με 0 βαθμολογείται μια χώρα, όπου όλοι απολαμβάνουν τα ίδια επίπεδα εισοδήματος και με 1 όταν “ένας” διαθέτει το μεγαλύτερο εισόδημα, προκύπτει η εξής λίστα:
Η Ελλάδα εμφανίζεται στη 10η θέση στην κατάταξη των χωρών με τη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα, έχοντας καταγράψει άνοδο το 2014, από το 2007 και το 2010, ενώ βρίσκεται και πάνω από τον μέσο όρο που επικρατεί στον ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη ανισότητα, σύμφωνα με την παραπάνω λίστα: Χιλή, Μεξικό, ΗΠΑ, Τουρκία, Ισραήλ, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λετονία, Ισπανία, Ελλάδα.
Στις παρατηρήσεις του για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ τη συμπεριλαμβάνει μεταξύ των χωρών, όπου οι μισθοί έχουν “πέσει”, εξ αιτίας της ύφεσης, την ώρα που η μακροπρόθεσμη ανεργία βρίσκεται στα ύψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου