oaednews

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Η χαρτογράφηση της διαφθοράς μέσα από την Έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης

Από τις 1.718 πειθαρχικές αποφάσεις που απασχόλησαν τον ΓΕΔΔ το 2015, σε 116 άσκησε ενστάσεις κατά αποφάσεων συλλογικών ή μονομελών πειθαρχικών οργάνων. Οι λόγοι που επέβαλαν την άσκηση ένστασης κατά των αποφάσεων αυτών αφορά στην επιβολή υπερβολικά επιεικών ποινών, σε εσφαλμένη και πλημμελή εκτίμηση αποδεικτικών στοιχείων, σε ανεπαρκή, πλημμελή ή εσφαλμένη αιτιολογία, ή μη νόμιμη αιτιολογία ή ακόμα και παντελή έλλειψη αιτιολογίας των πειθαρχικών αποφάσεων, καθώς και σε εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου.
 
Μείωση στις υποθέσεις διαφθοράς στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντοπίζει η ετήσια έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) για το έτος 2015. Μάλιστα στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι δήμοι απασχόλησαν λιγότερο τον ΓΕΔΔ το 2015. Ωστόσο αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά διαφθοράς στις περιπτώσεις που αφορούν ελέγχους εποπτευόμενων ιδιωτικών φορέων του Δημοσίου. Το γεγονός αυτό οφείλεται πιθανώς στην αυξανόμενη τάση της νομοθεσίας για ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε ιδιωτικούς φορείς και στην παρεπόμενη ανάγκη επαρκούς εποπτείας των τελευταίων από τις εντεταλμένες προς τούτο δημόσιες υπηρεσίες.
Το 2015 οι υποθέσεις που έλεγξε ο ΓΕΔΔ έφτασαν τις 1388. Οι υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης αποτελούν το βασικό άξονα των ελέγχων. Μάλιστα οι θεματικές κατηγορίες επί του συνόλου των 1.388 υποθέσεων το 2015 αφορούν σε: άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος: 37 (54 το 2014), ασφαλιστικά ταμεία: 18 (21 το 2014), δημόσια έργα: 38 (75 το 2014), εκπαιδευτικά: 18 (27 το 2014), λοιπές άδειες λειτουργίας: 22 (29 το 2014), μεταφορές / Επικοινωνίες: 31 (42), οικονομική διαχείριση / έλεγχος: 504 (426), παραβίαση διοικητικών διαδικασιών: 146 (211), περιβάλλον: 49 (49), πολεοδομικά: 103 (152), προμήθειες: 38 (29), Υγεία – πρόνοια / δημόσια Υγεία: 179 (162), υγιεινή / ασφάλεια εργαζομένων: 9 (6), άλλη κατηγορία: 196 (282).

Γενικότερα στο σύνολο της έκθεσης εντοπίζονται μεταξύ άλλων παράνομες πράξεις, πλαστά πτυχία και οικονομικές ατασθαλίες. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Παπασπύρου υπέβαλε στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση την ετήσια έκθεση του ΓΕΔΔ καθώς και την ετήσια έκθεση απολογισμού του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, στο οποίο παρουσιάζεται η δραστηριότητα των Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου κατά το 2015.

Η Ετήσια Έκθεση 2015 του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ΕΔΩ

17 σχόλια:

  1. ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ? AN ΦΑΣ ΠΟΛΛΑ ΕΙΣΑΙ ΛΕΥΤΕΡΟΣ, ΑΝ ΦΑΣ 10 ΕΥΡΩ ΠΑΣ ΦΥΛΑΚΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ???...........------Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ...---ΤΥΦΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για γέλια και για κλάματα οι αποφάσεις του ΔΣ για περιπτωσεις πειθαρχικών και ποινικών κρουσμάτων, όπως και τα πορίσματα των ΕΔΕ. Μαθητευόμενοι μάγοι οι ανακριτές των ΕΔΕ σε τραγικά μεγάλο ποσοστό, χωρίς ιδέα του πειθαρχικού και χωρίς ικανότητα ερμηνείας του, συνεργούν κυριολεκτικά στην κακοδιοίκηση. Ο κάθε φίλα προσκείμενος (με κάποια υπηρεσιακή δύναμη) προσπαθεί να επηρεάσει τον εκάστοτε ανακριτή, κατά το δοκούν, διαπράττοντας και ο ίδιος σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Και ο κάθε προϊστάμενος που ανέλαβε μια ΕΔΕ, εάν είναι ευάλωτος, προσπαθεί να συμμορφωθεί για να εξακολουθεί να είναι αρεστός....Κωμικοτραγικό...Έτσι όμως κύριοι δεν αποδίδεται δικαιοσύνη (ψιλά γράμματα για κάποιους) και δεν θεραπεύονται τα κακώς κείμενα της Δημόσιας Διοίκησης... Θα έπρεπε ενδεχομένως να υπάρχει η ποινή απόλυσης για όσους προσπαθούν να προκαταβάλουν τα πορίσματα των ΕΔΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΡΘΟΤΑΤΗ ΑΠΟΨΗ.ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΥΓΙΗΣ ΑΠΟΨΗ. ΜΠΡΑΒΟ!
      ΠΑΘΟΥΣΑ

      Διαγραφή
  4. KANTE KATIΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕΣΩ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕΣΩ Η/Υ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΕΠ Η ΛΟΓΙΣΤΕΣ Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ...ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΔΩ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ....ΑΚΟΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ! ΕΔΩ ΤΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ "ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ" ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ.
      ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.

      Διαγραφή
    2. ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΛΛΙΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

      Διαγραφή
  6. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΔΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην χώρα μας δυστυχώς πολλά και ανίκανα γλοιώδη ανθρωπάκια κάνουν κουμάντο. Έχουν παρεισφήσει σε όλη την πυραμίδα της διοίκησης και αλληλουποστηρίζονται. Υπάρχει δηλαδή ένα σάπιο σύστημα συναλλαγής και διαπλοκής.Βέβαια η πλειοψηφία (της διοίκησης) δεν είναι τέτοιο,απλά δεν αντιδρά. Όσο για τους με πλαστά πτυχία τα πράγματα είναι απλά. Το αίσθημα περι κοινού δικαίου απατεί απόλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΙΚΑΝΑ ΓΛΟΙΩΔΗ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ.ΑΣ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΣΥ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΑΡΑ.
      ΜΠΡΑΒΟ ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ.
      ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.


      Διαγραφή
    2. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΥΓΑ ΜΥΓΙΑΖΕΤΑΙ.

      Διαγραφή
    3. Άσπρα μπούτια πούχει η νύφη, νάχαμε κι εμείς οι ... γύφτοι!!!

      Διαγραφή
  9. Η ΣΑΠΙΛΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ ΟΣΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΝΑΝΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΥΠΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΑ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΤΕΣΤ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΣΤΡΟΠΕΛΕΚΙΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώσπερ το ευθύ ευθέος ου δείται, ούτως ουδέ το δίκαιον δικαίου.

      Επίκτητος, 50 μ.Χ.-120 μ.Χ, Στωικός φιλόσοφος

      μτφρ: όπως το ίσιο δεν χρειάζεται χάρακα, έτσι και το δίκαιο δεν χρειάζεται δικαιοσύνη.Κάτι ήξερε και αυτός.Όσον αφορά για τα ψυχομετρικά τεστ συμφωνούμε να γίνουν..... .Η συναδελφικότητα είναι μεγάλο πράγμα.

      Διαγραφή