oaednews

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Κοινωφελής εργασία για 42.000 ανέργους

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τρέξει το δεύτερο σκέλος του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που θα αφορά την 8μηνη απασχόληση σε 34 δήμους της χώρας.
Στόχος της αρμόδιας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου είναι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας να τρέξει στο σύνολο της χώρας μέσα στο φθινόπωρο και να απορροφήσει συνολικά 42.000 ανέργους.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους η πρώτη φάση του προγράμματος το οποίο θα δώσει σε ανέργους 3.737 οκτάμηνες θέσεις απασχόλησης σε 17 δήμους-θύλακες υψηλής ανεργίας
Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν σχεδιαστεί από την αρχή ώστε να πάψουν να είναι απλώς μία βραχύβια απασχόληση για τους ανέργους χωρίς καμία περαιτέρω εξέλιξη.

Μπορεί τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των νέων προγραμμάτων να είναι η αύξηση της διάρκειάς τους (από 5μηνα έγιναν 8μηνα) και το γεγονός ότι πλέον οι άνεργοι έχουν ασπίδα το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην πέφτουν στα νύχια των δημοτικών αρχών που ασελγούν πάνω στα εργασιακά δικαιώματα, ωστόσο έχουν εισαχθεί ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα δώσουν στον άνεργο επιπλέον ιδιότητες ώστε να αναζητήσει σταθερή σχέση απασχόλησης μετά το τέλος του προγράμματος.
Έτσι δίνεται για πρώτη φορά έμφαση και στην επιμόρφωση, μέσω σεμιναρίων που θα παρακολουθούν οι απασχολούμενοι μέσω του προγράμματος μία ημέρα κάθε εβδομάδα.
Παράλληλα θα υπάρξει καταγραφή στην υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης αλλά και παρακολούθηση του έργου που προσφέρουν οι επωφελούμενοι, ώστε αυτά τα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό των επόμενων προγραμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι απασχοληθούν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και είναι έως 25 ετών θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).
Στα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνεται για πρώτη φορά το κριτήριο της εντοπιότητας, προκειμένου να πριμοδοτούνται οι δημότες των περιοχών με υψηλή μακροχρόνια ανεργία.

2 σχόλια:

  1. "Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν σχεδιαστεί από την αρχή ώστε να πάψουν να είναι απλώς μία βραχύβια απασχόληση για τους ανέργους, χωρίς καμία περαιτέρω εξέλιξη".
    Δεν το εξελίσσετε σε μορφή Stage, με παράταση αορίστου διαρκείας (ώστε και τα δικαστήρια να μην μπορούν να βγάλουν αρνητικές αποφάσεις), που θα τους οδηγήσει και σε μονιμοποίηση;
    Αλλιώς, δεν βλέπω ποια θα είναι η περαιτέρω εξέλιξή τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ........ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ....ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή