oaednews

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Ανεργία: 3 στους 4 Ευρωπαίους θέλουν περισσότερες δράσεις από την ΕΕ για την αντιμετώπισή της

Με την ανεργία στην ΕΕ να παραμένει πάνω από το 8%, τρείς στους τέσσερις Ευρωπαίους θέλουν περισσότερες δράσεις από την ΕΕ για την καταπολέμησή της, λέει νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της επιτροπής Απασχόλησης του ΕΚ Τόμας Χάντελ, προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες “να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν επενδύσεις και υψηλής ποιότητας, βιώσιμη απασχόληση”. 

Η ανεργία στην ΕΕ βρίσκεται στο 8,6%, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο της άνοιξης του 2009, ωστόσο η ανεργία στους νέους φτάνει το 18,6%, ενώ οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών ποικίλουν από 4% στην Τσεχία μέχρι 24% στην Ελλάδα.


Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, δείχνει ότι η καταπολέμηση της ανεργίας έρχεται δεύτερη στις προσδοκίες των Ευρωπαίων από την ΕΕ, μετά την τρομοκρατία, καθώς το 77% επιθυμεί περισσότερες δράσεις για την καταπολέμησή της, ενώ το 69% των 28.000 πολιτών που ερωτήθηκαν, πιστεύει ότι οι σημερινές προσπάθειές της ΕΕ για την καταπολέμησή της δεν είναι επαρκείς.

Ωστόσο, στην Ελλάδα που ανεργία ανέρχεται στο 24,1 %, οι πολίτες που ερωτήθηκαν απάντησαν με ποσοστό 84% ότι θα ήθελαν περισσότερες δράσεις από την ΕΕ στον τομέα αυτό, ενώ στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 94%.

Αντιδρώντας στα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος της επιτροπής Απασχόλησης του ΕΚ Τόμας Χάντελ (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Γερμανία), είπε “τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ιδρυτικός στόχος της ΕΕ για τον τερματισμό του πολέμου δεν είναι πλεόν αρκετός. Ο νέος στόχος της ΕΕ πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και το τέλος της ανεργίας και της φτώχειας. Ένα στους τέσσερις βρίσκεται ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ανεργία των νέων παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, ενώ η αύξηση των επισφαλών θέσεων εργασίας οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να αμφιβάλλουν για την υπόσχεση της Ένωσης για ευημερία μέσω της οικονομικής συνεργασίας”.

Οι δράσεις της ΕΕ για την ανεργία

Η αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η "Ευρώπη 2020" είναι η αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ για την ερχόμενη δεκαετία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται στόχοι για την κινητικότητα των νέων, την καινοτομία, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη ενώ αναμένεται να βγάλει από την φτώχεια τουλάχιστον 20 εκατομμύρια Ευρωπαίους, μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η αναμόρφωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υπηρεσιών Απασχόλησης (EURES), για όσους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές τον Φεβρουάριο. Στόχος της είναι η καταπολέμηση της ανεργίας με την καλύτερη αντιστοίχηση της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας.


Επίσης, η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ), έχει στόχο την παροχή επιπλέον στήριξης σε νέους κάτω των 25 ετών, που δεν εργάζονται ή δεν μετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων των νέων που είναι μακροχρόνια άνεργοι ή δεν έχουν εγγραφεί ως αναζητούντες εργασία.


Τέλος, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη Σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ τον Ιούλιο, τα μέλη κάλεσαν για ανανέωση του μακροπρόθεσμου σχεδίου χρηματοδότησης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ειδικά στους νέους, ενώ τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιούργησε πρόγραμμα δεξιοτήτων με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης.


3 σχόλια: