oaednews

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Πρώτα εποχικοί, μετά οι παράτυποι για θέση αγρεργατών

Από τον τελικό αριθµό των µετακλητών υπαλλήλων πολιτών τρίτων χωρών που θα µπουν στην Ελλάδα και θα απασχοληθούν µε εξαρτηµένη εργασία -όπως συµβαίνει κάθε χρόνο-, των εποχικών και των θέσεων που όλοι αυτοί δεν θα καλύψουν εν τέλει, εξαρτάται σε µεγάλο ποσοστό ο τελικός βαθµός επιτυχίας του µέτρου για απασχόληση παράτυπα διαµενόντων στην Ελλάδα αλλοδαπών ως εργατών γης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Aλγεινή εντύπωση ταυτόχρονα προκαλεί το γεγονός ότι από το µέτρο εξαιρέθηκαν οι «παράτυποι» που θα µπορούσαν να απασχοληθούν στην πτηνοτροφία, καθώς επίσης και οι αλιεργάτες. Ακόµη µεγαλύτερα ερωτηµατικά προξενεί το γεγονός ότι µε βάση την απόφαση, οι «παράτυποι» µπορούν να απασχοληθούν σε «ανοιχτές» εκµεταλλεύσεις ως βοσκοί, όχι όµως σε στεγασµένες κτηνοτροφικές µονάδες.


Παράλληλα, η διάταξη που πέρασε πρόσφατα µε νόµο και επιτρέπει την απασχόληση των «παράτυπων», (δηλαδή όσων δεν έχουν άδεια διαµονής και εργασίας) στο χωράφι, µπορεί να ενεργοποιήθηκε πρόσφατα από τα συναρµόδια υπουργεία και η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, να εστάλη στις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις, ωστόσο αν δεν «φρεσκαριστεί» η ΚΥΑ µε αριθµό πρωτοκόλλου 24990/366/04/06/2015,η οποία καθορίζει τις ανοιχτές θέσεις µετακλητών, το µέτρο δεν µπορεί να εφαρµοστεί. Κατά πληροφορίες από το αρµόδιο υπουργείο Εργασίας, ήδη ορισµένες περιφέρειες απέστειλαν τα αναθεωρηµένα προς τα… πάνω αιτήµατά τους όσον αφορά στις θέσεις που ενδιαφέρονται να καλύψουν, ωστόσο πολλές άλλες δεν το έχουν πράξει. 

Όλα αυτά, ενώ το καθ’ ύλην αρµόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε µια προσπάθεια να «δρέψει δάφνες» έσπευσε ν’ απευθύνει κάλεσµα στους ενδιαφερόµενους αγρότες, να πάνε για αιτήσεις στις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις. Σηµειωτέον πως µαζί µε την αίτηση, οι αγρότες υποχρεούνται να υποβάλλουν την ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή εκτροφής του προηγούµενου έτους. Πάντως, µε βάση τη διαδικασία που θέσπισε η κυβέρνηση, µόνον αν υπάρχει διαπιστωµένη ανάγκη για εργατικά χέρια και ο αγρότης επικαλείται αντικειµενική αδυναµία για απασχόληση εργατών γης µε έγκυρες συµβάσεις, θα µπορεί να αιτηθεί έγκριση κατ’ εξαίρεση απασχόλησης διαµενόντων µεταναστών, οι οποίοι θα ασφαλίζονται µε εργόσηµο. 

Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, κάθε παραγωγός θα µπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών εργατών, όσων δικαιολογεί το είδος της καλλιέργειάς του και η καλλιεργούµενη έκταση και όχι απεριόριστους.

Η διαδικασία αυτή πιστεύεται ότι µπορεί να διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόµιµα αµοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την εδώ νοµιµοποίηση της παραµονής τους. 

Υπολογίζεται µάλιστα από το υπουργείο, ότι αν δηλωθούν κανονικά τα µεροκάµατα που πληρώνονται σε παράνοµα διαµένοντες αλλοδαπούς, ο αγροτικός κόσµος, συνολικά, θα δικαιολογήσει ετήσια έξοδα κοντά στο 1 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου