oaednews

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Διαβούλευση για την έξυπνη κινητικότητα στο Δημόσιο

Τον θεσμό της "προνομοθετικής διαβούλευσης" (προδιαβούλευση) εγκαινίασε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των κυρίων αξόνων της νέας έξυπνης κινητικότητας στο Δημόσιο. Η νέα διαδικασία έχεις βασικό στόχο τη συλλογή παρατηρήσεων, σχολίων και προτάσεων στο opengov (στη διεύθυνση www.opengov.diavgeia.gov.gr/minadmin) πριν από την έναρξη της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, ώστε ο νομοθέτης να έχει τη δυνατόν πληρέστερη εικόνα των αναγκών αλλά και των πιθανών ειδικών προβλημάτων τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον υπό κατάρτιση νόμο.
Στο σχέδιο, που τέθηκε σε προδιαβούλευση, διευκρινίζεται εξ αρχής ότι η νέα κινητικότητα μεταξύ φορέων του Δημοσίου θα αφορά αποκλειστικά την κάλυψη κενής οργανικής θέσης ορισμένου κλάδου (μετάταξη) και θα έχει αμιγώς εθελούσιο χαρακτήρα. Η κινητικότητα εντός του ίδιου φορέα (π.χ. διαφορετικές υπηρεσίες ενός υπουργείου ή περιφερειακές υπηρεσίες) μπορεί να έχει τη μορφή της προσωρινής μετακίνησης για ορισμένο χρόνο (απόσπαση), υπό δύο προϋποθέσεις: α) ύπαρξη κενών θέσεων που δεν είναι δυνατή η άμεση κάλυψή τους, β) αποδεδειγμένες «σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες»

Στο τέλος κάθε έτους κάθε υπουργείο και φορέας του Δημοσίου ή ΟΤΑ θα αποστέλλει στο υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκθεση, στην οποία θα καταγράφονται μεταξύ άλλων οι κενές οργανικές θέσεις, οι εκτιμήσεις για τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, οι τυχόν εκκρεμότητες σε προσλήψεις τη δεδομένη στιγμή και οι ανάγκες που δύναται να καλυφθούν από το πρόγραμμα κινητικότητας με ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Κατόπιν, στις αρχές κάθε κύκλου κινητικότητας (Ιανουάριος - Μάιος - Σεπτέμβριος) οι υπουργοί και επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών θα αποστέλλουν τα αιτήματά τους για την κάλυψη συγκεκριμένων κενών θέσεων. Τα αιτήματα θα αξιολογούνται από την Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας, που θα συσταθεί στο ΥΠΕΣΔΑ, και θα εισάγονται σε ενιαία βάση δεδομένων για τις προσφερόμενες - διαθέσιμες θέσεις στο Δημόσιο (υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες ΝΠΔΔ, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ α' και β' βαθμού).

Η δημοσιοποίηση του πίνακα των διαθέσιμων θέσεων θα επέχει θέση προκήρυξης και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι ανά τη χώρα θα έχουν ένα χρονικό περιθώριο (π.χ. 20 ημέρες) για την υποβολή αιτήσεων απευθείας στις υπηρεσίες που ζητούν προσωπικό.

Σημειωτέον, μετά την ολοκλήρωση της προδιαβούλευσης, το ν/σ που θα συνταχθεί θα τεθεί κανονικά στην ανοικτή δημόσια διαβούλευση, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου