oaednews

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Εργοδότης ύστατης καταφυγής

εγγυημένη απασχόληση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της ύφεσης τονίστηκε στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το ίδρυμα Friedrich Εbert και το Levy Institute.
Στην ημερίδα παρευρέθη  η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία ανέλυσε τη σημασία του θεσμού του «εργοδότη ύστατης καταφυγής».

Ειδικότερα, τόνισε ότι ο θεσμός αυτός δεν σημαίνει μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά ενεργοποίηση από το κράτος μιας διαδικασίας προσωρινής δημιουργίας θέσεων εργασίας με βασικό μισθό όταν δεν δύναται να το κάνει μόνος του ο ιδιωτικός τομέας, όπως στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε σχετικά: «Τα συνδικάτα έχουν ως κύριο στόχο τους τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Η σημερινή μας συνάντηση είχε ως σκοπό της να αναδείξει την ιδέα του “εργοδότη ύστατης καταφυγής” και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλει, μέσω της απασχόλησης, στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση, στην ενίσχυση της κοινωνικής σταθερότητας, στη δημιουργία βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».
Τόνισε ότι: «Η θεσμοθέτησή του είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τις οικονομίες στην κατεύθυνση επίτευξης πλήρους απασχόλησης».
Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Levy Economics Institute, και ο κ. Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Δ/ντής Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, παρουσίασαν αντίστοιχα τις θετικές δημοσιονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς και εναλλακτικά ποσοτικοποιημένα σενάρια από την υλοποίηση προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημητρίου είπε: «Αυτή η εκδήλωση για την εγγυημένη απασχόληση είναι ακριβώς ότι χρειάζεται η χώρα για να εξέλθει από τη λιτότητα και την ύφεση.
Αν είχαμε θεσμοθετήσει τα προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης θα είχαμε σημαντική θετική επίδραση στο ΑΕΠ που θα μείωνε το λόγο δημοσίου χρέους/ΑΕΠ που είναι η βασική μεταβλητή που παρακολουθεί στενά το ΔΝΤ και η Τρόικα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της oικονομίας», ενώ στην ομιλία του ο Γ. Αργείτης δήλωσε:
«Τα προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης είναι ένα αποτελεσματικό θεσμικό εργαλείο εξόδου της χώρας από την κρίση, εναλλακτικό της πολιτικής της λιτότητας που επιβάλλουν τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής εγκλωβίζοντας τη χώρα στην ύφεση, την αποεπένδυση και την ανεργία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου