oaednews

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

«Θερίζει» η μακροχρόνια ανεργία στην χώρα

Του Βασίλη Αγγελόπουλου Το 42% των ανέργων βρίσκεται χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα άνω των 2 ετών, ενώ το 65% δήλωσε ότι έμεινε χωρίς δουλειά περισσότερο από 11 μήνες. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Adecco για την κατάσταση στην αγορά εργασίας σήμερα.
Από τα ευρήματα της έρευνας ξεχωρίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων που βρέθηκαν εκτός αγοράς (1 στους 5) δηλώνουν ότι χρειάστηκαν περισσότερο από 11 μήνες για να βρουν ξανά εργασία, ενώ οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας από 30 έως 39 ετών και οι κάτοικοι επαρχίας καθυστερούν περισσότερο να βρουν δουλειά. 


Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (74%) εμφανίστηκε απαισιόδοξο για την πορεία της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, την επόμενη διετία. Το γεγονός αυτό, δικαιολογεί απόλυτα και το εύρημα ότι ένας στους δέκα ερωτηθέντες εκφράζει την επιθυμία να βρει δουλειά στο εξωτερικό. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι ο Έλληνας εργαζόμενος δεν είναι ευχαριστημένος από τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη δουλειά του, είναι και το ότι το 18% όσων εργάζονται με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, καθώς και το 16% των εργαζόμενων στο δημόσιο, δηλώνουν ότι επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλη θέση εργασίας... Από όσους δηλώνουν ότι επιθυμούν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, το 68% δηλώνει ότι προχωρά σε αυτή τη λύση για έναν καλύτερο μισθό, το 61% επειδή αναζητά καλύτερες συνθήκες εργασίας, το 53% επειδή θεωρεί ότι θα έχει περισσότερες ευκαιρίες καριέρας και το 44% επειδή αδυνατεί να βρει δουλειά στην Ελλάδα. Αξιολογώντας τα προσόντα τους, ένας στους δύο εργαζόμενους θεωρεί ότι οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που διαθέτει ανταποκρίνονται σε υψηλότερη θέση από αυτήν που κατέχει σήμερα. Αντίστοιχη αναλογία ανέργων δήλωσε ότι διαθέτει τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να διεκδικήσει υψηλότερη θέση από αυτήν που είχε πριν χάσει την εργασία του. Παρά ταύτα όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι ένας στους τέσσερις ερωτώμενους πιστεύει ότι χρειάζεται εκπαίδευση και ενίσχυση των δεξιοτήτων του προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός/η στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Ο Γενικός Διευθυντής της Adecco Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μυλωνάς δήλωσε σχετικά: «Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα ενέχει πολλές προκλήσεις για τους εργαζομένους και τους υποψηφίους που αναζητούν εργασία και απαιτεί νέες δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες θα πρέπει να καλλιεργούν, ώστε να τονώνουν την απασχολησιμότητά τους στο απαιτητικό αυτό περιβάλλον. 

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας, η εκτενής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην επαγγελματική δραστηριότητα και οι νέες πολιτικές που ακολουθούν οι εταιρείες στην οργάνωση της δραστηριότητάς τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς, έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο εργασίας. Η συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση των εργαζομένων για την ανάπτυξη των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων τους καθίσταται απαραίτητη προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στον ρόλο τους. Από την άλλη πλευρά η πολιτεία αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να προχωρήσουν σε δομικές αλλαγές για να αξιοποιήσουν τα ταλέντα εντός της Ελλάδας και να ανακόψουν τη φυγή τους προς το εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου