oaednews

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Μεγαλύτερη η ανεργία στην Ελλάδα από ό,τι στις ΗΠΑ το 1929




Η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώνεται σήμερα σε επίπεδα υψηλότερα απ' ό,τι στην Αμερική την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για κρατικές επενδύσεις, απαιτείται εθνική προσπάθεια «επικών διαστάσεων» για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 
Στην Αμερική η ανεργία από 4,8% το 1929 αυξήθηκε σε 23% το 1932 και το 1933 και, παρά την ώθηση που έδωσαν στην οικονομία οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τον πρόεδρο Ρούζβελτ, δεν επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα παρά μόνο προς τα μέσα της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945), με τη μαζική αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης και των δημόσιων επενδύσεων.

Στην Ελλάδα, η ανεργία από 7,8% το 2008 ανήλθε στο υψηλότερο σημείο (27,5%) το 2013 και έκτοτε διατηρείται σε σχετικά υψηλό επίπεδο (26,4% το 2015) με την προοπτική ταχείας μείωσης να φαντάζει μακρινή σύμφωνα με τον ΣΕΒ.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι απαιτείται «εθνική προσπάθεια επικών διαστάσεων για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών, δεν ασκεί νομισματική πολιτική και δεν έχει δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της. 
Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας ζήτησε από τους εκπροσώπους των δανειστών να επιταχυνθεί η αξιολόγηση του Μνημονίου, ενώ υποστήριξε τη θέση ότι η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή στο πλαίσιο κάλυψης των δημοσιονομικών κενών πρέπει να προέλθει πρωτίστως από τη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο και από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε όσους δεν πληρώνουν, και όχι από νέες αυξήσεις φόρων.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η συνολική φορολογική επιβάρυνση (μισθοί και εισφορές) που έχουν επωμιστεί οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο ΣΕΒ, το 42% των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος πληρώνεται από το 3% των φορολογουμένων και πλέον η φοροδοτική ικανότητα όσων στηρίζουν τα δημόσια έσοδα έχει εξαντληθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου