oaednews

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Μέσα σ' ένα μήνα βρήκαν δουλειά σε 27 χιλ. ανέργους!

Καλείται για πολλοστή φορά η Στατιστική Υπηρεσία να δώσει τα πραγματικά στοιχεία της ανεργίας

Θα πρέπει η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου να δώσει επαρκείς και πλήρεις εξηγήσεις, για τη χαώδη διαφορά που σημειώνεται μεταξύ των στοιχείων για την ανεργία που δίνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και των στοιχείων που δίνει η ίδια. Στοιχεία που σαφώς μειώνουν την ανεργία, δημιουργούν θετική εικόνα και προσφέρουν ευκαιρία στην Κυβέρνηση να θριαμβολογήσει. Και εξηγούμεθα:

Το τέλος περασμένου Οκτωβρίου, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Κύπρο, τον μήνα Σεπτέμβριο, ήταν 64.000 άτομα και το ποσοστό ανεργίας ανήρχετο στο 15,1%. Σημείωνε ότι η ανεργία στην Κύπρο κατέγραψε το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία.


Προχθές Τετάρτη, η Στατιστική Υπηρεσία έδωσε πολύ διαφοροποιημένα στοιχεία. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, στο τέλος Οκτωβρίου, έφθασε τα 37.016 πρόσωπα. Και ανέφερε πως η ανεργία μειώθηκε κατά 10.4% τον Οκτώβριο.

Ερωτούμε: Πώς είναι δυνατόν, μέσα σε ένα μήνα, η ανεργία να μειώθηκε κατά 27 χιλιάδες πρόσωπα; Αυτό αποδεικνύει η απλή αριθμητική πράξη. Η Eurostat ανεβάζει τον αριθμό των ανέργων τον Σεπτέμβριο στις 64 χιλιάδες και η δική μας Στατιστική στις 37 χιλιάδες τον Οκτώβριο. Είναι δυνατόν να έχουν εργοδοτηθεί, μέσα σε 30 ημέρες, 27 χιλιάδες άνεργοι; Και πώς είναι δυνατόν, η Κυβέρνηση να θριαμβολογεί ότι η ανεργία έσπασε το φράγμα του 15%, όταν η Εurostat σημειώνει πως η ανεργία βρίσκεται στο 15.1%;

Είναι φανερό ότι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι πιο έγκυρα από εκείνα της δικής μας. Και είναι έκδηλο, ότι είτε ηθελημένα, είτε αθέλητα, είτε λόγω αδυναμιών, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου προσφέρονται απλώς για να κάνει παιγνίδι η Κυβέρνηση και να θριαμβολογήσει. Δεν εξηγείται διαφορετικά αυτή η παράδοξη κατάσταση, κάθε μήνα, η Στατιστική Υπηρεσία να μειώνει την ανεργία.

Έχουμε σε επανειλημμένα άρθρα μας προκαλέσει την Κυβέρνηση και τη Στατιστική Υπηρεσία να μας διαφωτίσουν:
1. Πόσοι Κύπριοι άνεργοι έχουν μεταναστεύσει και εργάζονται στο εξωτερικό.
2 Πόσοι κοινοτικοί εργαζόμενοι έχουν φύγει από την Κύπρο, επειδή η εξεύρεση εργασίας εδώ είναι αδύνατη.
3. Πόσοι μακροχρόνιοι άνεργοι δεν προσέρχονται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, επειδή τερματίστηκε η εξάμηνη παροχή ανεργιακού επιδόματος.
4. Πόσα άτομα εργάζονται κάποιες ώρες, αμείβονται με μισθούς πείνας, θα έπρεπε να λογίζονται ως άνεργοι και όμως διαγράφονται από τη λίστα ανέργων.

Ουδέποτε η Στατιστική Υπηρεσία, ή οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική υπηρεσία, έδωσε στοιχεία για τα σημαντικά αυτά θέματα. Αν δεν κατέχουν στοιχεία, τότε είναι αδύναμες να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Αν όμως έχουν στοιχεία και τα αποκρύβουν, τότε είναι φανερό ότι δεν θέλουν να αποκαλύψουν το εύρος της ανεργίας.
Είναι προφανές πως τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ανεπαρκέστατα, και δεν προσφέρουν καμία εγκυρότητα, όσον αφορά το πραγματικό ποσοστό ανεργίας. Αλλά με αλχημείες και μαγειρεμένα στοιχεία δεν σώζεται η κατάσταση για την Κυβέρνηση, ούτε μπορεί να συγκαλυφθεί η δυστυχία, η πείνα και όλες οι καταθλιπτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι υποχρεωμένη να ζει η κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, όμως, είναι αξιοθρήνητη η άγνοια και η απουσία κάθε ίχνους διερεύνησης, από μέρους των Μέσων Επικοινωνίας, τα οποία απλώς παίρνουν στα χέρια τους τις ανακοινώσεις και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και τα παρουσιάζουν ως έχουν, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να διερευνούν πόση εγκυρότητα και αλήθεια περιέχουν.

Προχθές ακούαμε από τηλεοπτικούς σταθμούς να θριαμβολογούν για τη μείωση της ανεργίας, διαβάσαμε στις εφημερίδες τους ίδιους πανηγυρισμούς, χωρίς κανένας να διερευνά σε βάθος την πραγματική κατάσταση.

Οι αλχημείες, οι αποκρύψεις, τα μαγειρέματα, τα επικοινωνιακά παιγνίδια εις βάρος της δυστυχίας των ανθρώπων είναι σήμα κατατεθέν της σημερινής Κυβέρνησης. Και βρίσκουν, διαρκώς, παπαγάλους μέσα στα ΜΜΕ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου