Μακροχρόνια άνεργοι είναι πλέον οι 7 στους 10 ανέργους στην Ελλάδα
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μισοί εκ των ανέργων που καταγράφονται είναι πλέον μακροχρόνια άνεργοι, έχουν δηλαδή μείνει εκτός αγοράς εργασίας για 12 μήνες και πλέον. Στη Γηραιά Ηπειρο, η μακροχρόνια ανεργία πλήττει 12 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων οι έξι στους 10 είναι εργασιακά ανενεργοί επί τουλάχιστον 2 χρόνια. Από το 2008 μέχρι σήμερα ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων διπλασιάστηκε.
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη στην Ευρώπη αύξηση του ποσοστού της μακροχρόνιας ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, από το 2008 έως το 2014 το ποσοστό αυτό σχεδόν πενταπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα οι μακροχρόνια άνεργοι να αποτελούν πλέον το 73,1% επί του συνόλου των ανέργων στη χώρα μας.
Γυναίκες και νέοι
Κυρίως πλήττονται οι γυναίκες και οι νέοι. Ειδικά στους νέους η μακροχρόνια ανεργία ανέρχεται πια στο 60%, αφού 6 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Κυρίως πλήττονται οι γυναίκες και οι νέοι. Ειδικά στους νέους η μακροχρόνια ανεργία ανέρχεται πια στο 60%, αφού 6 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Αύγουστο του 2015, η μακροχρόνια ανεργία αυξήθηκε στην πλειονότητα των Περιφερειών της χώρας. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014 καταγράφηκε αύξηση 14,19% στο Β. Αιγαίο, 11,77% στην Κρήτη, 9,85% στη Δ. Μακεδονία, 7,90% στην Ηπειρο, 7,04% στα Ιόνια Νησιά, 6,22% στη Δυτική Ελλάδα κ.ο.κ.
Με άλλα λόγια, η ανεργία αναδεικνύεται για ολοένα και περισσότερους σε «παγίδα» από την οποία δεν είναι εύκολο να αποδράσει κανείς.
Το «καυτό» αυτό θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του Συμβουλίου των υπουργών Εργασίας της ΕΕ σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου θα συζητηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας.
Το πρόβλημα του μακροχρόνιου αποκλεισμού από την αγορά εργασίας ενός μεγάλου τμήματος της ευρωπαϊκής κοινωνίας εντάχθηκε στην ατζέντα των πολιτικών απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές του έτους.
Σταθερή άποψη της ελληνικής πλευράς, όπως έχει εκφραστεί από την αν. υπουργό Απασχόλησης, Ράνια Αντωνοπούλου, τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες, τον Απρίλιο στη Ρίγα, τον Ιούνιο στο Λουξεμβούργο, είναι πως η μακροχρόνια ανεργία πρέπει να συνιστά ξεχωριστό κεφάλαιο στις πολιτικές απασχόλησης της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί, όπως η ανεργία των νέων.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ειδικά της μακροχρόνιας θα παρουσιάσει η κ. Αντωνοπούλου στην 56η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα στη Γενεύη σήμερα και αύριο.
«Είναι μια καλή ευκαιρία να δοθεί έμφαση στο μείζον πρόβλημα των μακροχρονίως ανέργων, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», δηλώνει η κ. Αντωνοπούλου.
Γιάννης Φώσκολος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου