oaednews

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΟΑΕΔ: Ανέβαλε τη συζήτηση για τα διαθέσιμα στην ΤτΕ

Αναβολή της συζήτησης του θέματος μεταφοράς των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ αποφάσισαν τα περισσότερα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων, παρά τις εγγυήσεις που παρέχει η τροπολογία Μαρδά-Στρατούλη για τη διασφάλιση των κεφαλαίων που θα τοποθετούνται σε κρατικά ρέπος.
 
Το ΔΣ του ΟΑΕΔ που συνεδρίαζε χθες ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος για την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και οι εργοδότες που συμμετέχουν στο συμβούλιο αντικρούουν την κυβερνητική πρόταση. Απρόθυμα να συμμετάσχουν είναι και τα ταμεία των τραπεζουπαλλήλων. Συγκεκριμένα, το ΕΤΑΤ απέρριψε την πρόταση για μεταφορά των διαθεσίμων του, ύψους 230 - 240 εκατ. ευρώ.
 
Την ίδια ώρα η τροπολογία επισημαίνει με τη χειρόγραφη προσθήκη του όρου «δύνανται» την εθελοντική και όχι υποχρεωτική κίνηση των ταμείων να μεταφέρουν τα ρευστά κεφάλαιά τους σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να τοποθετηθούν στο σύνολό τους σε σύμβάσεις πώλησης η αγοράς τίτλων του ελληνικού δημοσίου με σύμφωνο επαναγοράς (repos-reserve repos).
 
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του Star, παραδέχτηκε ότι μέχρι τώρα κανένα ταμείο δεν έχει δεχτεί να μεταφέρει τα διαθέσιμα του, ενώ, σε αντιπαράθεση που είχε με τον πρώην υπουργό κ. Γ. Βρούτση, επέμενε ότι οι λάθος αναλογιστικές μελέτες θα έδιναν «πάτημα» στους δανειστές να απαιτήσουν προσεχώς νέες μειώσεις στις συντάξεις.
 
Συνεπώς, ο λογαριασμός ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ, όπως επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου κοινωνικών ασφαλίσεων, έχει πιστώμενα προς το παρόν μόνο τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 200 -300 εκατ. ευρώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου