oaednews

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ανάγκη οι δομικές και θεσμικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Την ανάγκη προώθησης δομικών και θεσμικών αλλαγών για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και να μειωθεί η ανεργία, επισήμαναν οι οικονομολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίου, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα “Ανεργία και προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας” που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), με την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

 Την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση μπορούσε να προβλεφθεί, διατύπωσε ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Καρφάκης, ενώ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στηρίχθηκε σε μη ισορροπημένη ανάπτυξη. Επισήμανε ότι για να εξαλειφθεί η διαρθρωτική ανεργία, που σχετίζεται με τη ζήτηση, πρέπει να περάσουν κοντά 13 χρόνια, με ρυθμό ανάπτυξης 2%. 



Σε ό,τι αφορά τη διαρθρωτική ανεργία, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι, χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, εξωστρέφεια και επενδύσεις στην εκπαίδευση. Από την πλευρά του, ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Μωυσής Σιδηρόπουλος επισήμανε ότι δεν υπάρχει λύση στην οικονομική κρίση, χωρίς ελάφρυνση του χρέους. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στη ζώνη του ευρώ, αλλά αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί λύση η έξοδος . 

Ο κ. Σιδηρόπουλος επισήμανε την ανάγκη ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης και στροφής της οικονομίας σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, σημείωσε δεν υφίσταται η επιλογή κλειστής οικονομίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση οικονομικής πολιτικής πρέπει να αφεθεί στους νόμους της αγοράς. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί την πολυποικιλότητά της και να παράγει εξειδικευμένα ποιοτικά προϊόντα. 

Το ΙΜΧΑ, με την υποστήριξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεων, αποσκοπώντας στην ανάδειξη των συγχρόνων ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Απώτερος στόχος είναι η συγκρότηση ενός ανεξάρτητου ομίλου σκέψης, με πυρήνα και πλαίσιο αναφοράς του το ΙΜΧΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου