oaednews

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Πολυνομοσχέδιο: Τι προβλέπει για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο



Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ. 
Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», εισάγεται τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην αρμόδια Kοινοβουλευτική Επιτροπή. 

Η συνεδρίαση στην Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας με την υποβολή της σχετικής έκθεσης, ενώ η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί εντός 10 ωρών. 
Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς και το νέο πλαίσιο για την ανάθεση της διαχείρισης ή πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» που κατατέθηκε στη Βουλή. 
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις για την αυτόματη επιστροφή (clawback) νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης στο Δημόσιο, ενώ κυρώνονται μια σειρά συμφωνίες που αφορούν τροποποιήσεις συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων. Επιπλέον, περιλαμβάνονται διατάξεις για το ΕΣΠΑ, για τη διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών φορέων, για τη ρύθμιση των τοπικών οίνων και για το ΤΑΙΠΕΔ. 
Νέο μισθολόγιο 
Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο αποσυνδέεται ο μισθός από το βαθμό και ορίζονται τα νέα μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους, ανάλογα με την κατηγορία της εκπαίδευσής τους. 
Έτσι, για τους υπαλλήλους με κατηγορία εκπαίδευσης ΠΕ και ΤΕ προβλέπονται 19 μισθολογικά κλιμάκια εξέλιξης, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ καθιερώνονται 13 μισθολογικά κλιμάκια. 
Για κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ενός έτους ο υπάλληλος θα κερδίζει δύο κλιμάκια, ενώ για κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς αντικειμένου με την εργασία του θα κερδίζει 6 κλιμάκια.
Ο βασικός μισθός για υπαλλήλους ΥΕ καθορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ σε 780 ευρώ επί συντελεστή 1,10 (858 ευρώ), για ΤΕ 780 ευρώ με συντελεστή 1,33 (1.037 ευρώ) και για ΠΕ 780 ευρώ επί 1,40 (1.092 ευρώ).
Η οικογενειακή παροχή για ανήλικα τέκνα, ή ανίκανα να εργαστούν και με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, ή για παιδιά που σπουδάζουν και δεν έχουν ξεπεράσει το 24 έτος της ηλικίας τους καθορίζεται σε 50 ευρώ για το ένα τέκνο, 70 ευρώ συνολικά για τα δύο τέκνα, 120 ευρώ συνολικά για τα τρία τέκνα, 170 ευρώ για τα τέσσερα τέκνα και επιπρόσθετα 70 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον τέκνο.
Για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές προβλέπεται επιπλέον αμοιβή 100 ευρώ.
Το επίδομα θέσης ευθύνης καθορίζεται σε 1.400 ευρώ για Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, σε 1.150 ευρώ για αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς ή Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων, σε 1.000 ευρώ για προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, σε 450 ευρώ για προϊσταμένους Διευθύνσεων και προϊσταμένους πολιτικών γραφείων μελών της κυβέρνησης, σε 350 ευρώ για προϊσταμένους υποδιευθύνσεων και 290 ευρώ για προϊσταμένους τμημάτων.
δείτε αναλυτικά εδώ: http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=fb46f432-d95d-4e4b-82a8-a56c015b777c

7 σχόλια:

  1. θα φάμε όλοι καλά. Από "αριστερά" αυτή τη φορά.
    Γράψε άλλο ένα βιβλίο Γιώργο για τους "αριστερούς" τώρα που μας λένε ότι συνεχίζουμε να τα τρώμε.Πόσο λίγος μπροστά τους ήταν τελικά ο Πάγκαλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΤΑΙΕΙ ? Ή ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΕΨΑΝΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ? ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ? ΓΙΑ ΔΕΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ,ΤΟΥ ΟΑΕΔ. ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σταματησουν να ταιζουν τους δεινοσαυρους με επιδοματα ευθυνης..,, και θα δεις ποτε θα εκλειψη το ειδος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ
    ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΜΩΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μπορεί το νέο Μισθολόγιο να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς 570.000 περίπου υπαλλήλων που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και σε χιλιάδες άλλους υπαλλήλους ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ, ωστόσο υπάρχουν ομάδες υπαλλήλων ή δημόσιων λειτουργών που εξαιρούνται από αυτό, κάποιοι μάλιστα αδικαιολόγητα.

    Την ίδια στιγμή που το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο εντάσσει στις διατάξεις του ακόμη και τη μισθολογική κατάταξη των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων υπουργείων καθώς και των μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν στα πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης, οι υπηρετούντες στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), δηλαδή οι άμεσοι συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος είναι και πρόεδρος του ΣΟΕ, εξαιρούνται από το μισθολόγιο.

    Το άρθρο 22 του νομοσχεδίου προβλέπει πως οι κάθε είδους αποδοχές και λοιπές αποζημιώσεις των Προέδρων, Αντιπροέδρων και μελών των ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, των Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Προέδρων , Αντιπροέδρων, Διευθυνόντων Συμβούλων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και γενικότερα όλων των οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και των ΔΕΚΟ, του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και των εν γένει Γενικών Επιθεωρητών, Συντονιστών ή Εισαγγελέων Ελεγκτικών Σωμάτων ή Σωμάτων Επιθεώρησης, του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και του Προέδρου, των μελών και του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθορίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού.

    Δεδομένου ότι μέλη του ΣΟΕ ενεπλάκησαν στην κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου η εξαίρεσή τους από τις διατάξεις του και η νομοθετική τους εξίσωση με μέλη της διοίκησης που επιτελούν σημαίνοντα ρόλο εγείρει εκ των πραγμάτων ερωτήματα. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως στο ΣΟΕ υπηρετούν πέντε επιστημονικοί συνεργάτες γεγονός που καθιστά ιδιαιτέρως φωτογραφική τη σχετική διάταξη. Καθώς το νέο μισθολόγιο ήδη δίνει στους κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού σημαντική προώθηση (τα στελέχη του ΣΟΕ έχουν τα προσόντα αυτά) η εξαίρεση τους από το μισθολόγιο εγείρει ηθικό θέμα.

    Αλλά και άλλες επαγγελματικές ομάδες εξαιρούνται του μισθολογίου, είτε για προφανείς είτε για λιγότερο προφανείς λόγους. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μουσικοί των ορχηστικών συνόλων των ΟΤΑ, οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στους φορείς που υπάγονται, η αντιμισθία των Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, των Δημάρχων, Αντιδημάρχων, και οι αποδοχές των ιπτάμενων χειριστών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ. Οι μισθοί όλων των παραπάνω καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.

    Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις πρέπει να σημειωθεί πως η «οροφή» των αποδοχών στο Δημόσιο είναι ο μισθός του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου και κανένας από τους προαναφερόμενους δεν μπορεί να λαμβάνει περισσότερα χρήματα από το όριο αυτό (2.800 ευρώ καθαρά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οχι οτι πιστεύω πως θα απαντήσει η Ομοσπονδία , αλλά μήπως μάθατε κι εσείς ότι απο 04/01/16 αντικείμενα του ΟΑΕΔ πάνε μόνο στα ΚΕΠ ? Αιτήσεις για εποχιακό, μητρότητα κλπ κλπ θα μπορούν να γίνονται ΜΟΝΟ στα ΚΕΠ και ΟΧΙ στον ΟΑΕΔ ? Μήπως το μέλλον όλων μας αλλάζει προς το χειρότερο ? Μήπως μας λέει κάτι η αφαίρεση αντικειμένων απο τον ΟΑΕΔ για το μέλλον του Οργανισμού ?
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο συναδελφος εχει δικιο τι γινεται ? Γιατι τα ΚΕΠ μας παιρνουν τα αντικειμενα ? Ξερει κανεις κατι ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΩΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΟΛΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ : ΟΕΚ - ΕΡΓ.ΕΣΤΙΑ, ΕΡΤ ΚΤΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή