oaednews

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Το χαμόγελο της ανεργίας

rπηγή: tharrosnews.g
Φωτεινά πρόσωπα, λαμπερά χαμόγελα, σπινθηροβόλα μάτια, εναγκαλισμοί, ευχές για καλή σταδιοδρομία και φλας να απαστράπτουν, απαθανατίζοντας τις στιγμές που θα κορνιζαριστούν και θα τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση στα σπίτια τους, είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στις πέντε (!) ορκωμοσίες στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. 

Τα παιδιά είδαν τους κόπους ετών να ανταμείβονται και οι γονιοί που χρηματοδότησαν τις σπουδές με στερήσεις, προβλήματα, άγχος και αγωνίες, τους δικούς τους να μην πηγαίνουν χαμένοι. «Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος», που θα έλεγε κι ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ή «δε θέλω κόσμο και φασαρία, αύριο βγαίνω στην ανεργία». Ναι, στη σκηνή όλα ήταν τέλεια, αλλά και η απόλυτη εικονική πραγματικότητα. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Γιατί από σήμερα κιόλας αυτά τα παιδιά θα πρέπει να βρουν δουλειά ή να προστεθούν στις ουρές των ανέργων συναδέλφων τους, καθώς, όπως λέει και το άλλο άσμα, «εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού κι αλλού η ζωή μάς πάει». 


Παιδιά, ακόμη και με διδακτορικά, εργάζονται ως ταξιτζήδες ή κάνοντας επαγγέλματα του ποδαριού για να επιβιώσουν. Άλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι πως η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη των 27 στην ανεργία των νέων, η οποία ξεπερνά το 50% έως 25 ετών. Πέρυσι, ο Νομπελίστας της Φυσιολογίας -Ιατρικής του 2008 και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Χάραλντ τσουρ Χάουζεν, είχε κάνει έκκληση να μη φύγουν άλλοι νέοι, ταλαντούχοι επιστήμονες από την Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, πάνω από 100.000 Έλληνες επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί κ.ά.) έως 40 ετών βρίσκονται στο εξωτερικό. Με τη χώρα ακυβέρνητη και βυθισμένη στο χάος η πορεία των νέων γενιών είναι προδιαγεγραμμένη. Η μετανάστευση των νέων επιστημόνων, που εντάθηκε την τελευταία πενταετία λόγω της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, θα αυξηθεί, ενώ όσοι άτυχοι παραμείνουν στη χώρα, θα μείνουν χωρίς δουλειά ή θα εργάζονται με εξευτελιστικούς μισθούς, γεγονός που θα παγώσει τα χαμόγελα στις φωτογραφίες με τα πτυχία ανά χείρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου