oaednews

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Αντωνοπουλου: Δεν μπορούν να παραταθούν τα πενταμηνα

«Τα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους δε μπορούν να παραταθούν. Φυσικά θα θέλαμε να παραταθούν, όμως, το θεσμικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το οποίο τα χρηματοδοτεί, δεν το επιτρέπει», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου.

Η κ. Αντωνοπούλου, που βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, είχε επαφές με τους εκπροσώπους δημοτικών Αρχών για το θέμα. «Παρότι είναι ποθητός στόχος να είναι, όχι πέντε μήνες , αλλά παραπάνω, προς το παρόν δε γίνεται το ΕΣΠΑ να χρηματοδοτήσει για πάνω από πέντε μήνες, άρα δε μπορούν να παραταθούν αυτά τα προγράμματα», σημείωσε, στο «Πρακτορείο 104,9 FM».
Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως διευκρίνισε, είναι να εξετάσει «από ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και πώς θα συνδυάσουμε τους πόρους, οι οποίοι εισρέουν στη χώρα μας μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο». «Ξέρω ότι η αγωνία είναι πολύ μεγάλη, αλλά πραγματικά η συνεργασία μας με τα άλλα υπουργεία, σαν υπουργείο Εργασίας, είναι άριστη και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το καινούριο επιχειρησιακό του ΕΣΠΑ 2014-2020 , πώς ακριβώς μπορούμε να συντονίσουμε τους υπάρχοντες πόρους για την υποστήριξη των ανέργων», είπε.
Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία για τους ανέργους η αν.υπουργός ανέφερε ότι τόσο από τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και από αυτά που καταγράφει ο ΟΑΕΔ, αλλά και το σύστημα της Εργάνης, για τις προσλήψεις- απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, προκύπτει μία υποχώρηση των ποσοστών της ανεργίας. «Όσον αφορά την Εργάνη από Ιανουάριο 2015 έως σήμερα έχει προσλάβει- λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσλήψεις και όλες τις απολύσεις- καθαρά ο ιδιωτικός τομέας, έχει δημιουργήσει πάνω από 110.000 καινούριες θέσεις εργασίας» σημείωσε.
Σχετικά με τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για την υποστήριξη των ανέργων η κ. Αντωνοπούλου διευκρίνισε ότι δε σχεδιάζονται μόνο για να καλύψουν τις εισοδηματικές ανάγκες, ή για να τους εξασφαλίσουν μία βραχυχρόνια ενασχόληση σε κάποιον Δήμο, αλλά και για να «τους βοηθούν να κρατήσουν κάποια επαφή με το γνωσιακό αντικείμενο και την προηγούμενη εμπειρία που είχαν, αναβαθμίζοντας τις δεξιότητές τους, ώστε όταν προκύψουν οι νέες θέσεις εργασίας -για παράδειγμα οι 110.000- 112.000 που προέκυψαν φέτος- να είναι σε θέση κι εκείνοι να συμμετέχουν να πάρουν τη θέση εργασίας που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου