oaednews

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Ο.Ε.Λ. Ο.Α.Ε.Δ.

Ο. Ε. Λ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Τηλ.9989661,9989686

   
ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Ο.Ε.Λ. Ο.Α.Ε.Δ.

Η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ο.Α.Ε.Δ., η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 06/11/2015, παίρνοντας υπόψη αρνητικές δηλώσεις Υπουργών και αρμοδίων, αλλά και εισηγήσεις που υποβάλλονται προς το Υπουργείο  Παιδείας,  Έρευνας και Θρησκευμάτων, από επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με τρόπο πρόχειρο και επιλεκτικό και η σύνθεση των οποίων καθορίζεται από τα ίδια τα μέλη τους, έτσι ώστε να μη συμμετάσχει και να φιμωθεί οποιοσδήποτε έχει διαφορετική άποψη, σχετικά με τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δράσης του Ο.Α.Ε.Δ.
1.  Επειδή η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση με το σύστημα Μαθητείας, το οποίο υλοποιεί ο Ο.Α.Ε.Δ. εδώ και 60 χρόνια, έχει αξιολογηθεί πολλαπλώς και διαρκώς από φορείς, αλλά κυρίως από την κοινωνία και έχει αναδειχθεί ως το πληρέστερο σύστημα παροχής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα και ο πιο σταθερός πυλώνας της.

2.  Επειδή εκατοντάδες χιλιάδες νέοι αποφοίτησαν από τις Σχολές του Ο.Α.Ε.Δ. και τροφοδότησαν το Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα με εξειδικευμένους τεχνίτες, με αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες.
3.  Επειδή χιλιάδες νέοι προσέρχονται κάθε έτος και οι υπάρχουσες δομές αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των προσερχόμενων.
4.  Επειδή η Εκπαίδευση-Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ., αποτελεί την πλέον ενεργητική πολιτική επένδυσης  στην εκπαίδευση με άμεσο στόχο την απασχόληση των αποφοίτων.
5. Επειδή την αναγκαιότητα της Εκπαίδευσης-Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.  την αναγνωρίζουν οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι διοικούν τον Οργανισμό, γι’ αυτό προσφέρουν την ολόθερμη στήριξή τους, αλλά και χρηματοδοτούν την εκπαιδευτική δράση, από τον προϋπολογισμό του Ο.Α.Ε.Δ., τον οποίο οι ίδιοι καταρτίζουν.  Ήδη η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολή υπερασπιζόμενη την Εκπαίδευση-Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ., προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, τους αρμόδιους Υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους φορείς.
6.  Επειδή η εκπαιδευτική δράση του Ο.Α.Ε.Δ. απευθύνεται εκτός των άλλων, κυρίως σε νέους φτωχών οικογενειών, οι οποίοι καθολικά προσέρχονται (μειώνοντας τη σχολική διαρροή), διότι γνωρίζουν ότι τα σχολεία του Ο.Α.Ε.Δ. παρέχουν άριστη Τεχνική Εκπαίδευση στο σχολείο, αμειβόμενη και ασφαλιζόμενη βιωματική εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.   Επιπλέον για τους μη διαθέτοντας οικογενειακό εισόδημα ή γι’ αυτούς που το εισόδημά τους είναι πενιχρό, παρέχεται επίδομα σίτισης και επίδομα στέγασης.
7.  Επειδή για όλους τους παραπάνω λόγους, η Εκπαίδευση-Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. ειδικά σήμερα που η οικονομική κρίση μαστίζει τα λαϊκά στρώματα, που η ανεργία ισοπεδώνει και οδηγεί τους νέους σε απόγνωση, έχει ριζώσει στη συνείδηση της Ελληνικής οικογένειας, αποτελεί την ελπίδα και το διέξοδο στα αδιέξοδα που βιώνει.
8.  Επειδή το ζητούμενο για το έτος 2015,  είναι η πολύπλευρη μόρφωση των νέων και όχι ο φραγμός στη μόρφωση, αλλά η κατάκτησή της σε ανώτερα επίπεδα και όχι ο αποπροσανατολισμός και η ένταξη νέων παιδιών σε κατάρτιση  χωρίς προσόντα σε εργασία.
9.  Επειδή κανένας άλλος εκπαιδευτικός φορέας δεν έχει  και δεν θέλει να έχει τη βιωματική εμπειρία της Μαθητείας με το δυϊκό σύστημα το οποίο διαθέτει η εκπαιδευτική κοινότητα  του Ο.Α.Ε.Δ. και οι Υπηρεσίες του.
10.  Επειδή οι εισηγήσεις και  οι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του σχεδιασμού του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη Μαθητεία,  αφορούν την εφαρμογή του νόμου 4186/2013 (Δ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ.) , που σημαίνει πλήρης κατάργηση και διάλυση του επιτυχημένου επί 60 χρόνια συστήματος Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. και ανάπτυξη διαδικασιών απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με όχημα τη Μαθητεία και την Πρακτική Άσκηση των Ι.Ε.Κ.

11. Επειδή είναι γνωστό ότι υπό τις σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όταν αποσπάς ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα με κοινωνικές καταβολές και το μεταφέρεις μεταλλαγμένο σε άλλη δομή Υπουργείου που είναι προσανατολισμένο σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία ουσιαστικά δεν το απορρυθμίζεις μόνο το καταργείς.  Η σημερινή Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. θα διαλυθεί, εάν απομακρυνθεί από το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε.
Γι όλους αυτούς τους λόγους δεν δικαιολογείται σε κανένα υπεύθυνο να μην παίρνει θέση.
Η Γ.Σ. της Ο.Ε.Λ. Ο.Α.Ε.Δ.:
α)  Για την υπεράσπιση του εκπαιδευτικού συστήματος Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.
Β)  Για την επανένταξή του ως μέρος του τυπικού συστήματος Β΄/θμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της χώρας, με την κατάργηση του ν. 4186/2013.
Αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
1.       Όλοι οι εκπαιδευτικοί του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι κατέχουν θέση ευθύνης στις Σχολικές Μονάδες και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Διοίκησης, να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις αυτές.
2.      Να προχωρήσουμε σε κάθε μορφή κινητοποίησης, ώστε να ενημερώσουμε την Ελληνική κοινωνία σχετικά με το τι διακυβεύεται, για τις λαϊκές οικογένειες, τυχόν απομάκρυνση της Εκπαίδευσης- Μαθητείας από τον Ο.Α.Ε.Δ.
3.      Να προχωρήσουμε σε απεργιακές και άλλου είδους αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
4.      Να καλέσουμε το Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. να πάρει θέση επί του συγκεκριμένου θέματος.
5.      Να αποστείλουμε ενημερωτική επιστολή στον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
6.      Να ενημερώσουν οι εκπαιδευτικοί μας τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας, τα οποία διαχρονικά έχουν αγκαλιάσει  και υποστηρίζουν την εκπαιδευτική δράση του Ο.Α.Ε.Δ., για το   πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί  με τον ν. 4186/2013 ( ο οποίος καταργεί την Εκπαίδευση του Ο.Α.Ε.Δ.), και για την αναγκαιότητα επανένταξή της στο τυπικό σύστημα Β΄/θμιας Εκπαίδευσης.
7.      Να καλέσουμε σε κοινή Συνέλευση-Συγκέντρωση όλα τα φυσικά μέλη των Συλλόγων, τους Ωρομίσθιους Εκπαιδευτικούς του Ο.Α.Ε.Δ. και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες.
8.      Μαζί με τους συναδέλφους Διοικητικούς του Οργανισμού, με τα συλλογικά τους όργανα (Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Ο.Α.Ε.Δ, Ο.Ε.Κ. και της Ο.Ε.Ε.), που ήδη έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους, θα κινηθούμε με οργάνωση κοινών αγώνων και εκδηλώσεων.

Άλιμος, 09/11/2015
                   Για την Γ.Σ.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Ο.Ε.Λ. Ο.Α.Ε.Δ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κ. ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ  
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ι. ΠΑΠΑΤΣΕΧΕΛΙΔΗΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Α. ΜΠΟΛΟΦΗ                                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου