oaednews

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Τέλος το Δημόσιο που ξέραμε: Σαρωτικές αλλαγές με 6 δέσμες μέτρων

Ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο φέρνει το νέο Μνημόνιο. Οι αλλαγές αναμένεται να είναι σαρωτικές και θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις τόσο στη διοικητική διάρθρωση όσο και στο μισθολόγιο, με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις από τις 15 Οκτωβρίου.
Οι έξι βασικές δέσμες μέτρων:

1. Λειτουργία Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση τα προσόντα και το καθηκοντολόγιο. Αποτελεί μία ριζική μεταρρύθμιση, η οποία θα αξιοποιηθεί ως βασικό εργαλείο για τη στελέχωση όλου του Δημοσίου.

2. Νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων. Το σχέδιο για το νέο σύστημα αξιολόγησης θα περιλαμβάνει βαθμολόγηση των υπαλλήλων από τους προϊστάμενους και τους υφιστάμενους με την ενεργοποίηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών και την κοινωνία.

3. Δεύτερο κύμα κινητικότητας. Θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του έτους και αρχικά θα γίνει σε εθελοντική βάση. Η επιλογή θα γίνει με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ επί αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων.

4. Αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης από εκπαιδευτικό κέντρο σε κεντρικό γνωμοδοτικό συμβούλιο του κράτους σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης.

5. Μείωση των αποδοχών σε βουλευτές, γενικούς γραμματείς και αιρετούς στην Αυτοδιοίκηση. Στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων αλλά και να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι οι περικοπές ξεκινούν από τα υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

6. Νέο μισθολόγιο από το 2016. Θα γίνει ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό για τα ειδικά μισθολόγια και διατήρηση των 4 επιδομάτων που ισχύουν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα αλλά μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών έως 10% λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
 
 
 http://www.star.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου