oaednews

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί η ανεργία μπορεί να φτάσει το 30% αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν, τα νέα μέτρα έρχονται και οι επιχειρήσεις κρατούν στάση αναμονής αναφορικά με το πώς θα κινηθούν το προσεχές διάστημα.
Μολονότι δεν υπήρξαν μεγάλες διαφορές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, εντούτοις ο Έλληνας ψηφοφόρος έχει υψηλές προσδοκίες, οι οποίες εάν δεν εκπληρωθούν, θα οδηγήσουν σε τιμωρητική συμπεριφορά. Το μεγαλύτερο αγκάθι, αλλά και στοίχημα ταυτοχρόνως, για τη νέα κυβέρνηση παραμένει η ανεργία με τη συνακόλουθη “brain drain” στο εξωτερικό, εξαιτίας της έλλειψης νέων θέσεων εργασίας.

Διαβάστε ακόμα στο Fortune Greece: Οι δουλειές που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση μισθού το τελευταίο χρόνο

Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπη με ένα νέο “κύμα ανέργων” και ακόμα βαθύτερη δημοσιονομική κρίση. Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της People For Business, Ρεβέκκα Πιτσίκα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortune Greece, εκτιμά ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν επιδείξει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά, το ‘α τρίμηνο του 2016 η ανεργία θα φτάσει τα ανησυχητικά επίπεδα του 30%. Η ίδια κάνει λόγο για κορεσμό στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, ενώ προτείνει το μοντέλο “ευέλικτων εργασιακών σχέσεων”.

-Κυρία Πιτσίκα, πώς είδατε το εκλογικό αποτέλεσμα και πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα στην αγορά εργασίας; Που θα πρέπει να ρίξει ειδικό βάρος η νέα κυβέρνηση;
Το ζητούμενο, αυτή τη στιγμή, για τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η πολιτική σταθερότητα και η τήρηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει ως χώρα απέναντι στους εταίρους μας. Μείζον θέμα είναι η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για να έχουμε ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα και ιδανικά να μην πάμε σε άλλη εκλογική αναμέτρηση πριν το τέλος της τετραετίας. Η χώρα – η οικονομία μας- δεν αντέχει άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Χρειαζόμαστε σταθερότητα για να φέρουμε εις πέρας τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Το πώς φτάσαμε ως εδώ το ξέρουμε όλοι, αλλά δεν έχει νόημα να μένουμε σε αυτό, ας δούμε το επόμενο βήμα. Η αγορά εργασίας δεν έχει επηρεαστεί τόσο από τις εκλογές – έχει επηρεαστεί από τα capital controls, την αβεβαιότητα και την έλλειψη εμπιστοσύνης. Πιστεύω ότι αν εργαστούμε συστηματικά μπορούμε να μειώσουμε τις απώλειες, όχι όμως και να τις μηδενίσουμε. Αρα το βάρος της η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να το δώσει στην αρμονική συνεργασία καταρχήν, που θα εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε – γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τους πρώτους μήνες είναι ήδη αποφασισμένα, χωρίς ιδιαίτερα περιθώρια προσαρμογής. Βέβαια σημαντικό ρόλο για την αγορά θα παίξει και η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, ώστε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο οικονομικό τοπίο.
-Το νέο “κύμα ανέργων” για το οποίο έχετε κάνει λόγο, ποια επαγγέλματα και ποιες ηλικιακές κατηγορίες θα αφορά;
Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, όπως τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες και οι εκλογές έπληξαν σημαντικά τις ελληνικές και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια επηρέασαν τους εργαζόμενους σε αυτές, ανεξάρτητα από ηλικία, ειδικότητα ή κλάδο στον οποίο ανήκουν. Με την ύφεση δε να είναι μπροστά μας, το επόμενο διάστημα της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και των υψηλών φόρων οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας θα συνεχιστούν. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί το μέσα στους επόμενους μήνες και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις με βάση τα σημερινά δεδομένα, τότε αναμένεται να φτάσει στο 30% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου