avgi.gr
Πριν από είκοσι μέρες περίπου το υπουργείο Εργασίας έκοψε ένα πρόγραμμα επιδοτούμενης σκλαβιάς προς όφελος των εθνικών εργολάβων και προανήγγειλε την επαναπροκήρυξή του εντός διμήνου προς πραγματικό όφελος των ανέργων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέβλεπε πως από τα 122 εκατ. ευρώ, το 75% θα πήγαινε στον εργολάβο, στους παρόχους, δηλαδή, κατάρτισης και μόλις το 25% στους ανέργους. Από τους οποίους ανέργους, το 62% θα δούλευε αποκλειστικά στον κατασκευαστικό τομέα, πράγμα που σημαίνει πως το πρόγραμμα ήταν εξ αρχής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα κάποιων εργολάβων.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των προγραμμάτων αυτών που βάζουν την ανάγκη και το δικαίωμα για αξιοπρεπή εργασία και μισθό κάτω από τα κέρδη της ιδιωτικής αγοράς εργασίας και των μεσαζόντων ήταν και παραμένουν οι πληρωμές, οι οποίες δεν γίνονται ποτέ στην ώρα τους με χιλιάδες ανέργους που πήραν μέρος σε αντίστοιχα προγράμματα να διεκδικούν τα οφειλόμενα καταγγέλλοντας τα ΚΕΚ πως τους αφήνουν εσκεμμένα απλήρωτους. Χιλιάδες άνεργοι που πήραν μέρος στα προγράμματα κατάρτισης του 2014, όχι μόνο περιμένουν ακόμη να δουν το χρώμα του χρήματος από τα ΚΕΚ, τα οποία καρπώθηκαν τη μερίδα του λέοντος, αλλά τώρα βρίσκονται και αντιμέτωποι με την εφορία, καθώς στα εκκαθαριστικά που παραλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες βλέπουν πως έχουν φορολογηθεί για εικονικά «εισοδήματα». Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Β.Κ., η οποία πήρε μέρος σε σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης που οργάνωσε το ΚΕΚ «Διάσταση» και είχε διάρκεια 90 διδακτικών ωρών τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014. Η άνεργη γυναίκα όχι μόνο δεν έχει εισπράξει τα 554 ευρώ που της αναλογούσαν από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αλλά αντιθέτως καλείται να πληρώσει στο Δημόσιο και φόρο 91 ευρώ μιας και το ΚΕΚ δήλωσε στην εφορία ψευδώς ότι έχει εξοφλήσει την «οφελούμενη».
Εγκλωβισμένοι σε ένα θέατρο του παραλόγου
«Βρίσκομαι εγκλωβισμένη σε ένα θέατρο του παραλόγου» λέει η Β.Κ. κρατώντας στα χέρια της μια πιστοποιημένη από την Εθνική Τράπεζα αναλυτική κίνηση του λογαριασμού της όπου φαίνεται πως το ΚΕΚ που υλοποίησε το πρόγραμμα κατάρτισης, της έχει καταβάλει τον Απρίλιο του 2015 το ποσό των 171 ευρώ. «Η εταιρεία αυτή έχει την άνεση να δηλώνει ό,τι θέλει στην εφορία και χωρίς να ελέγχει κανείς τις κινήσεις των λογαριασμών της εμφανίζεται να μην χρωστάει τίποτα σε μας σε αντίθεση με εμένα την άνεργη που πρέπει τώρα να πληρώσω φόρο για χρήματα που δεν ξέρει αν θα πάρω ποτέ».
Με αυτά τα λόγια η Β.Κ. περιγράφει τον παραλογισμό ενός συστήματος που αφενός μοιράζει ζεστό και αφορολόγητο χρήμα σε δεκάδες επιχειρήσεις και αφετέρου αφήνει απροστάτευτους αυτούς τους οποίους αφορούν τα συγκεκριμένα προγράμματα. «Μέχρι σήμερα έχω περάσει από όλα τα αρμόδια υπουργεία, την εφορία ακόμα και στην αστυνομία πήγα μήπως και βρω το δίκιο μου» λέει η άνεργη γυναίκα περιγράφοντας την οδύσσεια που ζει μέσα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφήνοντας όμως για το τέλος το αποκορύφωμα του δράματος. «Όταν μετά από παρότρυνση των αστυνομικών κατέληξα στο γραφείο ενός εισαγγελέα στην Ευελπίδων, ούτε λίγο ούτε πολύ βρέθηκα στον δρόμο από έναν μαινόμενο εισαγγελέα που ούρλιαζε πως του έχουμε σπάσει τα νεύρα εμείς οι άνεργοι και τα ΚΕΚ μας».
Η περίπτωση της Β.Κ. δεν είναι μοναδική, ούτε αποτελεί την εξαίρεση κάποιου κανόνα. Είναι μονάχα μία από τα χιλιάδες θύματα ενός συστήματος απορρόφησης κοινοτικών πόρων που υποτίθεται θα έδιναν ανάσα επιβίωσης στους ανέργους, αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα πάρτι εκατομμυρίων που στήθηκε προς όφελος μιας ομάδας επιχειρηματιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο πρόγραμμα του 2014 για τις ηλικίες 29 έως 64, όπου η επιδότηση ανά άνεργο ήταν 5.400 ευρώ στους παρόχους κατάρτισης ΚΕΚ, έναντι 1.600 ευρώ στον ωφελούμενο που τελικά δεν γνωρίζει αν και πότε θα τα εισπράξει, αλλά σίγουρα θα κληθεί να φορολογηθεί για αυτά.
«Βγάλτε τα ΚΕΚ από τη μέση»
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι άνεργοι που τα τελευταία χρόνια έχουν εμπλακεί στα προγράμματα αυτά «η εμπλοκή των ΚΕΚ σε αυτά τα προγράμματα ιδιωτικοποιεί τη διαδικασία εύρεσης εργασίας με στόχο την ασύστολη κερδοφορία επάνω στις πλάτες μας. Υπάρχει δημόσιος οργανισμός, αρμόδιος για την εφαρμογή και εποπτεία των πολιτικών απασχόλησης που εκπονούνται από το υπουργείο Εργασίας και αυτός ο ΟΑΕΔ. H Ομοσπονδία εργαζομένων, μάλιστα, έχει ζητήσει να φύγουν τα ΚΕΚ από τη μέση και να αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ΟΑΕΔ τα προγράμματα, με την αντίστοιχη ενίσχυση και αναδιοργάνωση που χρειάζεται».
η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ....... ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή