oaednews

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Stop από τα Ταμεία στο δάνειο προς το Δημόσιο

Επιφυλακτικές έως αρνητικές παραμένουν οι διοικήσεις των Ταμείων στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους να «επενδύσουν» βραχυπρόθεσμα σε κρατικά ρέπος τα ταμειακά διαθέσιμά τους.
Η διοίκηση του ΟΑΕΔ επαναβεβαίωσε χθες, μη φέρνοντας... εκ νέου προς συζήτηση στο Δ.Σ. την απόφαση που είχε ληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα, την πρόθεσή της να μην τοποθετήσει σε κρατικά ρέπος κατατεθειμένα (σε μεγάλη τράπεζα) διαθέσιμα περίπου 400 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από εισφορές υπέρ ανεργίας και κοινοτικές ενισχύσεις για προγράμματα απασχόλησης.
Και αυτό, γιατί εκτιμήθηκε πως, ακόμη κι αν δοθούν οι εγγυήσεις που ζητούνται για την «ασφάλεια» της επένδυσης, τα διαθέσιμα αυτά «δεν θα πρέπει να δεσμευτούν ή να λείψουν».
Χθες, και η διοίκηση του ΟΑΕΕ που συνεδρίασε, ανέβαλε, λόγω των έντονων... επιφυλάξεων που διατυπώθηκαν, τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, παρά το γεγονός ότι κατατέθηκαν εισηγήσεις υπέρ της ταμειακής «διευκόλυνσης» του Δημοσίου τους... ζυγούς μήνες (τότε υπάρχει, για λίγες ημέρες, ρευστότητα 80 - 90 εκατ. ευρώ).
Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης να σταματήσουν το σχέδιο δέσμευσης διαθεσίμων από εισφορές και κοινοτικές επιδοτήσεις, ενώ ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, με ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, ζήτησε να καταθέσει στη Βουλή στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα και να απαντήσει «ποιος θα πληρώσει τις ζημιές, σε περίπτωση που η επένδυση που προτείνεται αποβεί ζημιογόνος».
ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΙΚΑ
Πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργείου δηλώνει το ΙΚΑ το οποίο, για να «καλύψει» τις πληρωμές των συντάξεων του Απριλίου 2015, θα χρειαστεί (όπως και τον προηγούμενο μήνα) να αντλήσει ρευστότητα 260 εκατ. ευρώ, τα 110 εκατ. ευρώ ως δάνειο από τα «αδελφά» ταμεία υγείας και συντάξεων των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων και τα 150 μέσω συναλλαγών ρέπος, βάζοντας ως εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει.




ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου