Καταγγελείες
Συλλογικότητες ανέργων αλλά και το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΕΔ έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι τα προγράμματα voucher ανακυκλώνουν την ανεργία και συντηρούν ένα καθεστώς διαπλοκής, μέσα από το οποίο κυκλώματα επιτηδείων κερδοσκοπούν εις βάρος των ανέργων. Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ ζητούν να φύγουν από τη μέση τα ΚΕΚ ως μεσάζοντες, ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν στους άμεσα δικαιούχους, δηλαδή τους ανέργους. Ωστόσο, ούτε το ίδιο το Δημόσιο είναι άμεμπτο, καθώς έχουν έρθει στο φως και υποθέσεις υπαλλήλων του ΟΑΕΔ που κατηύθυναν τους ανέργους σε ΚΕΚ δικών τους συμφερόντων.
Εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβίασης του νόμου, ούτως ή άλλως τα ΚΕΚ εισπράττουν νόμιμα και με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημαντικό μέρος των κονδυλίων από τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας: συγκεκριμένα, για τα vouchers 18-24 ετών και 24-29 ετών οι πάροχοι κατάρτισης εισπράττουν πάνω από το 1/3 των κονδυλίων, ενώ εκεί που αναμένεται πράγματι να γίνει πάρτι είναι στα προγράμματα που ξεκινούν για ανέργους 29-64 ετών, όπου τα ΚΕΚ προβλέπεται να εισπράξουν έως και το 70% των κονδυλίων, ανάλογα με την περίπτωση!
Στο εδώλιο η απάτη με τα vouchers
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας θα καθίσουν στις 4 Μαρτίου, προκειμένου να δικαστούν για κακουργηματική απάτη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Ελληνικού Δημοσίου, το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, οι υπεύθυνοι εταιρείας η οποία επί 16 χρόνια ασχολείται με το ευαίσθητο θέμα της κατάρτισης ανέργων.
Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να διέπραξαν τα αδικήματα:
● της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των τριάντα χιλιάδων ευρώ,
● της πλαστογραφίας μετά χρήσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 30.000 ευρώ, και
● της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Ελληνικού Δημοσίου.
Ειδικότερα, το επίδικο διάστημα, στο οποίο επικεντρώθηκε η ανακριτική έρευνα, αφορά τη διετία 1999-2001. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η 57χρονη πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της συγκεκριμένης ανώνυμης εταιρείας και ο σύζυγός της, που ήταν επιστημονικός υπεύθυνος, έχοντας από κοινού τον πλήρη και απόλυτο οικονομικό και διοικητικό έλεγχο της εταιρείας (οικογενειακή επιχείρηση), πραγματοποιούσε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας (Αγρίνιο, Λευκάδα, Παξοί κ.λπ.) σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία συγχρηματοδοτούνταν κατά ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και κατά 25% από το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι κατηγορούμενοι φέρεται να παρέδωσαν -εν γνώσει τους ψευδώς και με σκοπό να παραπλανήσουν- στους αρμόδιους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας της εκάστοτε αρμόδιας περιφέρειας αιτήσεις τελικής πληρωμής, μέσω των οποίων θα τους δινόταν η χρηματοδότηση των διεξαχθέντων σεμιναρίων και από τις οποίες προέκυπτε ότι συμμετείχαν στα επιδοτούμενα σεμινάρια συγκεκριμένα άτομα (με όνομα, επώνυμο κ.λπ.), εκπαιδευομένων (ανέργων) και εκπαιδευτών (με συγκεκριμένο αντικείμενο), και ότι έλαβαν ως αμοιβή για τις παρασχεθείσες από μέρους τους υπηρεσίες, δαπάνες μετακινήσεως, διαμονής και διατροφής συγκεκριμένα χρηματικά ποσά (με παραστατικά, τιμολόγια κ.λπ.).
Οπως προέκυψε από τη μακρά ανάκριση και την κατάθεση πλειάδας μαρτύρων, τα πρόσωπα που αναφέρονταν είτε δεν είχαν λάβει μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια είτε πάλι είχαν λάβει μέρος σ’ αυτά με άλλους όρους και άλλες ιδιότητες και δεν είχαν εισπράξει τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά ως αμοιβή και ως δαπάνη μετακινήσεως, διαμονής και διατροφής. Υπήρξαν βέβαια και μάρτυρες που επιβεβαίωσαν και τα ποσά και τον ρόλο τους στα σεμινάρια. Με τη μεθόδευση αυτή, οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν -σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών- παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ξεπερνά το ποσό των 400.000 ευρώ μόνο για την περίοδο 1999-2001.
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία πρώην συνεργάτη των κατηγορουμένων και υπεύθυνου υποκαταστημάτων της εταιρείας, ο οποίος εμφανίζεται ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση, καθώς φέρεται να υπέστη και οικονομική ζημία, ενώ έγγραφο δικό του (απόδειξη) πλαστογραφήθηκε, όπως δηλώνει ο ίδιος. Εναντίον του όμως έχουν ήδη στραφεί οι κατηγορούμενοι και -σύμφωνα με τα έγγραφα της δικογραφίας- έχει ήδη καταδικαστεί για πράξεις σε βάρος των κατηγορουμένων. Οι δε κατηγορούμενοι δηλώνουν αθώοι και στα υπομνήματά τους κάνουν λόγο για πλημμεληματικό χαρακτήρα των πράξεών τους (δηλαδή για λιγότερα χρήματα).
Ομως, ερωτήματα απασχολούν αρκετούς απ’ όσους ήδη κατέθεσαν στον ανακριτή, όπως «πώς προέκυψε το όνομά μου;» στην αίτηση τελικής πληρωμής που υπέβαλε η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βούλευμα, εμφανίστηκαν μάρτυρες των οποίων το όνομα αναφέρεται σε πίνακες ότι πήραν δήθεν μέρος σε σεμινάριο ανέργων, παρακολούθησαν κάποιες ώρες και πληρώθηκαν. Οι μάρτυρες όμως αρνούνται κατηγορηματικά και ότι παρέστησαν και ότι πήραν λεφτά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ακόμη εν ενεργεία, ασχολείται με το ίδιο αντικείμενο και θεωρείται σήμερα η πρώτη στην επιχορήγηση ανέργων με επιταγές κατάρτισης, τα γνωστά σε όλους «vouchers ανέργων».
efsyn.gr
Θα είχε ενδιαφέρον να αναφερονταν το όνομα του ΚΕΚ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΗΔΕΣ-VOUCHERΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΑΝΤΩΣ.ΚΑΙ ΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΕΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφή