oaednews

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ILO: Πάνω από 212 εκατ. άνεργοι το 2019

Νέα άνοδο θα εμφανίσει τα επόμενα πέντε χρόνια η ανεργία παγκοσμίως, με τον αριθμό των ανέργων να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 3 εκατ. άτομα το 2015, και να ξεπερνά τα 212 εκατ. άτομα μέχρι το 2019 από 201 εκατ. σήμερα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ILO).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, μέχρι το 2019 θα πρέπει να δημιουργηθούν 280 εκατ. θέσεις εργασίας προκειμένου να κλείσει το «παγκόσμιο χάσμα εργασίας» -δηλαδή ο αριθμός των θέσεων που έχουν χαθεί από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.
Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, όμως παραμένει δύσκολη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ILO. Η ανεργία των νέων παραμένει σοβαρή ανησυχία, ιδιαίτερα στην νότια Ευρώπη. «Οι πολιτικές αντιδράσεις στις προκλήσεις αυτές παραμένουν άτολμες και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως αυτή η σοβαρή κατάσταση στην αγορά εργασίας. Στην αρχή του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λανσάρισε ένα πρόγραμμα εγγυήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων στην Ευρώπη. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος», σημειώνεται στην έκθεση.

Στα θετικά, ο ILO εντάσσει την μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που, εάν διατηρηθούν, θα μπορούσαν να βελτιώσουν της προοπτικές της απασχόλησης στις αναπτυγμένες οικονομίες και στις ασιατικές χώρες. Την ίδια ώρα όμως, η αδυναμία των τιμών του πετρελαίου είναι πιθανό να πλήξει σοβαρά τις αγορές εργασίας σε μεγάλες χώρες-παραγωγούς πετρελαίου και αερίου, ιδιαίτερα στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στις Αραβικές χώρες.
«Οι τάσεις που βλέπουμε είναι ανησυχητικές, όμως μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνολικότερη οικονομική εικόνα εάν διευθετήσουμε τις υποβόσκουσες αδυναμίες, ιδιαίτερα την συνεχιζόμενη έλλειψη συνολικής ζήτησης, την στασιμότητα στην ευρωζώνη, τις αβέβαιες προοπτικές για παραγωγικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις, και την αυξανόμενη ανισότητα», τονίζεται στην έκθεση.

2 σχόλια:

  1. «Αθήνα, οι κατηγορίες στην Τρόικα: σώθηκαν οι τράπεζες και όχι οι Έλληνες», τιτλοφορεί άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, το οποίο δημοσιεύει στην διαδικτυακή της πύλη, με αναφορά σε μελέτη της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign.

    «Το πρόγραμμα διάσωσης, - αναφέρει σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Έτορε Λιβίνι ο μη κυβερνητικός οργανισμός - δημιουργήθηκε για να σωθεί ο χρηματιστικός τομέας, μεταθέτοντας το χρέος από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα. Λιγότερο από το 10% των διακοσίων σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν υπό την μορφή δανείου στην Ελλάδα, κατέληξε πραγματικά στους πολίτες. Με τα υπόλοιπα πληρώθηκαν οι τόκοι ή στηρίχθηκε ο τραπεζικός τομέας».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα συμπεράσματα της μελέτης αποτελούν στήριξη στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά περικοπή του χρέους για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία».

    Ο βρετανικός μη κυβερνητικός οργανισμός, γράφει η La Repubblica, αναφέρει παράλληλα ότι «αν η Διάσκεψη για το Χρέος αποτύχει δεν θα υπάρξει πρόβλημα, διότι η Αθήνα θα μπορούσε να κηρύξει χρεοκοπία, μένοντας όμως εντός του ευρώ, με ευνοϊκές επιπτώσεις για το ΑΕΠ».

    Παράλληλα, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα είναι θύμα των λαθών της» και ότι «χωρίς τα χρήματα της Τρόικας (που απαίτησαν δώδεκα δέσμες αιματηρών έκτακτων οικονομικών μέτρων) θα είχε χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια».

    Σε συνέντευξή του, τέλος, σε δημοσιογραφική εκπομπή του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού La7, η οποία μεταδόθηκε πριν λίγο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, μεταξύ των άλλων, δήλωσε: «Ελπίζω ο ελληνικός λαός να αντιδράσει κατά των άδικων πολιτικών

    που του έχουν επιβληθεί. Διάβασα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες περιέχονται σε πρόσφατο βιβλίο-συνέντευξη».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να ζητάει από τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους να προπληρώσουν μεγάλο μέρος των φόρων τους για την επόμενη χρονιά, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με την αντιμετώπιση που έχουν οι καναλάρχες από ....την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αν και θα έπρεπε να αποδώσουν ανά μήνα, αρχής γενομένης από τις 20 Φεβρουαρίου 2015, τους φόρους επί των διαφημίσεων στην τηλεόραση στο κράτος, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου σκοπεύει να τους μεταθέσει έναν χρόνο αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου 2016
    Η «Εφημερίδα των Συντακτών» διαθέτει τη σχετική εγκύκλιο - με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου. Ήδη αυτή οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο κι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα τυπωθεί λίγες ώρες πριν από τις εκλογές.
    Αν ισχύσει αυτή η απόφαση, το κράτος θα δώσει ένα «άτοκο δάνειο» στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους, μια και θα εισπράττουν κανονικά αλλά δεν θα αποδίδουν και θα προκληθεί εσκεμμένη μείωση των εσόδων του κράτους από φορολογικές πηγέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή