oaednews

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο – Τι είπε ο Κατρούγκαλος στην ΑΔΕΔΥ για απολύσεις, αξιολόγηση, πειθαρχικό, επανέλεγχο συμβάσεων, μισθολόγιο

Στην ακύρωση των αρνητικών για τους δημοσίους υπαλλήλους νόμους που έφερε το μνημόνιο και  αφορούν τη διαθεσιμότητα, την αξιολόγηση, τον επανέλεγχο των συμβάσεων, την επιλογή προϊσταμένων αλλά και το πειθαρχικό δίκαιο, θα προχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως δεσμεύτηκε κατά τη σημερινή του συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα έβαλε σε δεύτερη προτεραιότητα τα θέματα που έχουν οικονομικό αντικείμενο όπως το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και τη μισθολογική ωρίμανση.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ που έγινε σε καλό κλίμα ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύθηκε ότι:
-Θα επαναπροσληφθούν  όσοι δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν μέσω της διαθεσιμότητας. Ακόμη δεν είναι σαφές πόσοι είναι καθώς με τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι 3.500, ενώ η ΑΔΕΔΥ τους ανεβάζει σε 9.000
-Το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο θα συζητηθεί από μηδενική βάση και γι’ αυτό το λόγο ο υπουργός ζήτησε από την ΑΔΕΔΥ να στείλει τις σχετικές προτάσεις της μέσα σε ένα μήνα
-Καταργείται ο νόμος Μητσοτάκη για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο και μετά από διάλογο θα θεσπιστεί νέος
– Θα τροποποιηθεί το πειθαρχικό δίκαιο με την άρση ακραίων ρυθμίσεων όπως του να τίθεται ο υπάλληλος σε υποχρεωτική αργία με απλή παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο (σ.σ. πιθανότατα θα μετατραπεί σε δυνητική αργία), η πειθαρχική δίωξη για συνδικαλιστική και κοινωνική δράση
-Παγώνει ο επανέλεγχος των συμβάσεων
Για το 2016 οι αλλαγές στους μισθούς
Αναφορικά με τα μισθολογικά ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες του καθώς δεν μπορεί να δεσμευθεί αυτή τη στιγμή σε ότι έχει οικονομικό κόστος, παραπέμποντας στο 2016. Συγκεκριμένα:
-Για το νέο μισθολόγιο είπε ότι θα θεσπιστεί μετά από συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ και θα είναι δικαιο
-Για τη μισθολογική ωρίμανση που έχει παγώσει από το 2011, είπε ότι είναι ένα θέμα που θα εξετάσει αλλά δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δώσει δεσμευτική απάντηση.
Κατρούγκαλος: Εποικοδομητική η συνάντηση
Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «Είχαμε σήμερα μια ουσιαστική συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ που σκοπό δεν είχε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη για το μέλλον  της συνεργασίας μας.
Χρειαζόμαστε ένα νέο κράτος πιο δημοκρατικό πιο ανοικτό  στην κοινωνία, πιο αποτελεσματικό και δεν μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το νέο κράτος χωρίς τους δημοσίους υπαλλήλους .
Το προηγούμενο διάστημα συνέβη μια δαιμονοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων . Κάθε καθεστώς που θέλει να δικαιολογήσει  κάποιου είδους μιζέριας κατασκευάζει την εικόνα του δημοσίου υπαλλήλου ως εσωτερικού εχθρού που δήθεν φταίει  για τα περισσότερα προβλήματα..
Πρόκειται να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα , θα συνεργαστούμε με τον δημόσιο υπάλληλο αλλάζοντας  όμως και τον ίδιο τον δημόσιο λειτουργό στα πλαίσια του κράτους  που θέλουμε να αλλάξουμε. Επομένως θα έχουμε εμπιστοσύνη  στις ανθρώπινες δυνάμεις  της δημόσιας διοίκησης , θα έχουμε εμπιστοσύνη  και στους εκπροσώπους της  ,αλλά δεν θα αφήσουμε τα πράγματα ως  έχουν.
Ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κοινωνία  αυτή την στιγμή  έχει μια δημόσια διοίκηση  που δεν της αξίζει  , είναι γιατί  αυτό τον   καιρό οι πολιτικές  της πατρωνίας  και του πελατειακού κράτους  , της αναξιοκρατίας , ήταν αυτές που επέβαλαν την λειτουργία της σημερινής δημόσιας διοίκησης .Αυτές οι πολιτικές θα σταματήσουν.
Εξήγησα  στην ΑΔΕΔΥ  ότι δεν υπάρχει περιθώριο αυτή την χρονιά  για οποιαδήποτε μισθολογική  βελτίωση  της κατάστασης , μολονότι αναγνωρίζουμε πόσο  σοβαρά έχουν θίγει  και αυτοί  από την μνημονιακή λαίλαπα.
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία  να επέμβουμε  στο επίπεδο  των θεσμών  , να έχουμε εκείνες τις δομές που έχει ανάγκη η δημόσια  διοίκηση  να γίνει  όπως περιέγραψα. εργαλείο  και για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας  αλλά και ένας μηχανισμός που θα δίνει  στην κοινωνία αυτές τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη
Ικανοποιημένη η ΑΔΕΔΥ: Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε
Από την πλευρά του ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ   επισήμανε μεταξύ άλλων πως:
«Κάθε φορά που γινόταν διάλογος με τους δανειστές οι δημόσιοι υπάλληλοι στέλνονταν ως Ιφιγένεια στο βωμό της θυσίας. Ελπίζω αυτή η στοχοποίηση να ανατραπεί ώστε να έχουμε έναν γόνιμο διάλογο.
Για μας πρέπει να σκουπιστεί το τραπέζι από τις 10.500 απολύσεις. Είναι προαπαιτούμενο και φυσικά πρέπει να σταματήσουν οι υπόλοιπες για να εκπληρωθούν οι στόχοι του μνημονίου και να οικοδομηθεί η μεταξύ μας η εμπιστοσύνη.
Για το θέμα της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ο κ. Κουτσιουμπέλης τόνισε πως «ήταν  κατάπτυστη μέχρι τώρα. Και ότι  Θα υπάρξει διάλογος αλλά ασφαλώς υπάρχουν για μας κόκκινες γραμμές για διαρκή κινητικότητα και τη σύνδεσή της με το μισθό «. Για την επιλογή των ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ , επίσης, είπε ότι δεν μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψιν ο φάκελος με τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου αλλά και η συνέντευξη που μετράει 70% για τους γενικούς δ/ντές και 60% για δ/ντές κλπ αυτό πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως face control για το πελατειακό κράτος». Τέλος για τη ΒΕΛΤΙΩΣΗ των ΜΙΣΘΩΝ  δήλωσε ότι «Δεν πιστεύαμε ότι θα ανακτούσαμε αμέσως τις απώλειές μας αλλά ζητήσαμε τουλάχιστον το ξεπάγωμα των ωριμάνσεων από το μισθολόγιο του 2011. Προς τιμήν του ο Υπουργός μας είπε ότι για το 2015 ο κουμπαράς είναι άδειος και δεν προβλέπει κάτι. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου