oaednews

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

"Εξίσωση" με 4 αγνώστους το νέο ΕΣΠΑ κατά της ανεργίας

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αντιμέτωπο με τέσσερα στοιχήματα θα βρεθεί το υπουργείο Εργασίας από τα μέσα του 2015 σε σχέση με την απορρόφηση κοντά 1,5 δισ. ευρώ που διατίθεται από το νέο ΕΣΠΑ (σ.σ. τα πρώτα 750 εκατ. ευρώ «τρέχουν» ήδη) για την στήριξη της απασχόλησης στην Ελλάδα. Ποια είναι αυτά;

1. H αναδιοργάνωση ΟΑΕΔ με έμφαση στην «σύμπραξη» δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

2. Η εισαγωγή ενός συστήματος διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας

3. Η επαναφορά αυστηρών κριτηρίων για συμμετοχή επιχειρήσεων στα προγράμματα επιδότησης θέσεων απασχόλησης

4. Η αύξηση των κονδυλίων που διαχειρίζεται το εν λόγω υπουργείο από «εσωτερική ανακατανομή» των κοινοτικών πόρων

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, από το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως μέχρι σήμερα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού έχει κυρίως «διεκπεραιωτικό» χαρακτήρα. Στοίχημα του υπουργείου είναι, από το 2015 ο οργανισμός, να αποκτήσει μεγαλύτερη «διείσδυση» στην αγορά εργασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι που εμπειρογνώμονες του υπ. Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ ετοιμάζουν σχέδιο αναδιοργάνωσης του οργανισμού ως το τέλος του 2015 για να ισχύσει από το 2016, αναφέρουν πηγές του Capital.gr.

Έμφαση θα δίδεται στη «σύμπραξη δημοσίου (σ.σ. ΟΑΕΔ)» και «ιδιωτικού τομέα». Ως «οδηγοί» θεωρούνται από το υπ. Εργασίας τα προγράμματα «επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας», τα γνωστά και ως voucher, με τα οποία «κινητοποιούνται ταυτόχρονα οι άνεργοι (σ.σ. που λαμβάνουν τα voucher), τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (σ.σ. που καταρτίζουν τους ανέργους οι οποίοι θα τα επιλέξουν μόνοι τους) και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (σ.σ. οι οποίες θα απασχολήσουν τους ανέργους). Παράλληλα, η κατάρτιση θα οδηγεί πλέον σε «πιστοποίηση» από δύο δημόσιους φορείς, τον ΕΟΠΕΠ (εποπτεύεται από το υπ. Παιδείας) και τον ΕΣΥΔ (εποπτεύεται από το υπ. Ανάπτυξης).

Για την «καλύτερη αντιστοιχία» μεταξύ των προγραμμάτων απασχόλησης και των πραγματικών αναγκών της επιχειρήσεων, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη υποβάλλει ένα πρώτο σχέδιο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν για τη σύσταση ενός συστήματος διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας (πχ με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους επιχειρηματίες στα οποία θα αποτυπώνονται οι ανάγκες τους σε απασχολούμενους), σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. Θα ακολουθήσει και δεύτερο σχέδιο, μετά τις παρατηρήσεις της Κομισιόν, έτσι ώστε το εν λόγω σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2015.

Ωστόσο, δεν θα λαμβάνεται υπ’ όψην μόνο η άποψη των επιχειρηματιών, αλλά θα «σκληρύνουν» τα κριτήρια με βάση τα οποία θα μπορεί ένας επιχειρηματίας να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πως θα επανέλθουν οι ρήτρες τις μη – απόλυσης εργαζομένων για ένα χρονικό διάστημα πριν και μετά την επιδότηση μιας θέσης απασχόλησης, αναφέρουν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας στο Capital.gr.

Η «σκλήρυνση» των κριτηρίων συμμετοχής μίας επιχείρησης σε πρόγραμμα απασχόλησης με χρήματα του ΕΣΠΑ βαδίζει χέρι –χέρι με το γεγονός ότι τα κοινοτικά κονδύλια για τη στήριξη της απασχόλησης το 2014 -20 θα είναι κατά 25% λιγότερα από εκείνα της περιόδου 2007-13 (2,3 δις. ευρώ έναντι 2,8 δις. ευρώ). Μόνη ελπίδα του υπ. Εργασίας είναι αύξηση των κονδυλίων αυτών είναι μέσω της «εσωτερικής ανακατανομής» δηλαδή μέσω της μεταφοράς αναξιοποίητων κονδυλίων από άλλα υπουργεία στο υπουργείο Εργασίας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου