oaednews

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Το υπουργείο Οικονομικών φοβάται πως θα έρθουν κι άλλες δικαστικές βόμβες |

Εντονο προβληματισμό, για τις συνέπειες που θα έχει στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές αμοιβών στους ένστολους.
Αν και το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να δει το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ, σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος της απόφασης είναι σχετικά μικρό, καθώς για την περίοδο 2013 - 2016 είχαν προβλεφθεί εξοικονομήσεις 78 εκατ. ευρώ ετησίως, από τις περικοπές στους ενστόλους. Το ποσό είναι σχετικά μικρό, δεν πρόκειται να υπερβεί τα 100 εκατ., και θα βρεθούν τρόποι να καλυφθεί, έστω και με αντίστοιχη συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ωστόσο, αναμένονται κι άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που εάν έχουν την ίδια κατάληξη, τότε και σοβαρότερες δημοσιονομικές ανατροπές θα επιφέρoυν και θα δυσχεράνουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία έχει ήδη θέσει το θέμα των αβεβαιοτήτων που δημιουργούν οι δικαστικές προσφυγές.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας -στην απάντησή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας στα κράτη - μέλη σε Μνημονιο-, ανέφερε, ερωτώμενος σχετικά τις υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη. Πρώτη ήταν αυτή που αφορούσε τους ένστολους: "Οι διατάξεις του ν.4024/2012 και του ν.4093/2012, με τις οποίες επέρχονται μειώσεις στα γενικά και ειδικά μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, και εμμέσως στις συντάξεις των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, προσβλήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και αναμένεται απόφαση από το Συμβούλιο Επικρατείας και συζήτηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο" ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Επί των συγκεκριμένων διατάξεων υπάρχουν προσφυγές και από άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Οικονομικών στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουν προσβληθεί:
1. Οι διατάξεις του ν.4050/2012 για την εισαγωγή στα Ελληνικά ομόλογα κανόνων συλλογικής δράσης (CAC's) για την υλοποίηση του προγράμματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του δημόσιου χρέους (PSI), προσβλήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας και αναμένεται απόφαση.
2. Αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής για την αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων έχουν προσβληθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και αναμένεται απόφαση.
3. Διατάξεις του ν.4046/2012.και πράξεις του υπουργικού συμβουλίου, με τις οποίες μειώθηκαν οι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα και ρυθμίστηκαν θέματα ισχύος συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτησίας, έχουν προσβληθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και αναμένεται απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου