oaednews

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αντίθετο σε αλλαγές στα εργασιακά και στις ομαδικές απολύσεις το ILO

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στα εργασιακά και κυρίως στις ομαδικές απολύσεις, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να λειτουργήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), έλαβε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) Ράιμοντ Τόρες, παρουσιάζοντας την έκθεση για τη δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας στη χώρα μας.

Ενόψει της κρίσιμης νέας συνάντησης της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ILO, στο Ζάππειο, επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να επιμείνει η τρόικα στις ομαδικές απολύσεις, καθώς δεν προσφέρουν κάτι στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο διευθυντής στο Τμήμα Ερευνών του ILO Ρ. Τόρες αναφέρθηκε στη συμφωνία της Γενεύης, πριν από ενάμιση μήνα, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινωνικών φορέων, για τις ομαδικές απολύσεις και πρότεινε να αξιοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έτσι ώστε να φανεί πως οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να προχωρούν μέσα από κοινωνικό διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), που θα έχει πλέον τον τελικό λόγο για την έγκριση ή την απόρριψη των σχεδίων ομαδικών απολύσεων.

Το ILO εκτιμά ότι το πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας οφείλεται σε άλλους λόγους και σίγουρα όχι στο ύψος των μισθών, προβλέπει ότι η ανεργία δεν θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα νωρίτερα από το 2023 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη παρατεταμένη κοινωνική κρίση. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, το 70% των 1,3 εκατ. ανέργων βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος, το 50% πάνω από δύο χρόνια, ενώ το ποσοστό φτώχειας μέσα σε 5 χρόνια διπλασιάστηκε, αγγίζοντας πλέον το 44%.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ILO, Γκάι Ράιντερ, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και προκειμένου να μπει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά ανάκαμψης, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα εκτάκτου ανάγκης, όπως η ενεργοποίηση όλων των νέων σε αναζήτηση εργασίας και των πλέον ευπαθών ομάδων, η δημιουργία επιχειρήσεων «κοινωνικής οικονομίας», η βελτιωμένη πρόσβαση σε πιστώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και μια επανεξέταση του ρυθμού και του μείγματος πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μακροπρόθεσμα, η μελέτη προάγει την υιοθέτηση μέτρων όπως η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τουρισμού και αγροτοδιατροφικού τομέα και η προαγωγή των επενδύσεων που ενισχύουν την απασχόληση, καθώς και η καταπολέμηση της αδήλωτης και της φτωχά αμειβόμενης εργασίας μέσω μιας ευρύτερης φορολογικής βάσης και βελτιωμένων κινήτρων για τη χαμηλά αμειβόμενη εργασία, με παράλληλη απομάκρυνση των φορολογικών βαρών από το εργατικό δυναμικό, τις μικρές εταιρείες και την κατανάλωση βασικών αγαθών, προς άλλες φορολογικές βάσεις, όπως η περιουσία.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου