oaednews

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Βραβεία και δυσκολίες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Η δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια και η ελλιπής κατανόηση του περιεχομένου των συνεταιριστικών μορφών επιχειρηματικότητας είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα ως προς την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Τα ζητήματα αυτά αποτελούν προτεραιότητες του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, όπως δήλωσε η Αννα Δαλλαπόρτα, γραμματέας διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα «Επιχειρώντας αλλιώς».

Στο τέλος του συνεδρίου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση) απονεμήθηκαν τα βραβεία Social Excellence Awards 2014 σε επτά επιχειρήσεις που διακρίθηκαν σε σύνολο 57 που πήραν μέρος σε διαγωνισμό για το «Επιχειρώντας αλλιώς».

Τα 7 βραβεία

Απονεμήθηκαν επτά βραβεία σε ισάριθμους συμμετέχοντες από τις 57 συνολικά επιχειρήσεις που πήραν μέρος: Το πρώτο βραβείο Social Enterprise of the Year 2014 το κέρδισε η «κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ένταξης Μύρτιλλο» - ένας πολυχώρος στο Νέο Ηράκλειο που προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα προερχόμενα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το δεύτερο, Community Impact Awards 2014, κέρδισε η εταιρεία «Διογένης» για το περιοδικό δρόμου Σχεδία με περίπου 25.000 αναγνώστες και 200 διακινητές. Το έντυπο έχει ως στόχο την υποστήριξη αστέγων και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

Με το τρίτο βραβείο Health and Social Care Social Enterprise 2014 τιμήθηκε ο κοινωνικός συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης «Τομέας ψυχικής υγείας Δωδεκανήσου» με έδρα τη Λέρο.

Το βραβείο Green Social Enterprise 2014 δόθηκε στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Γη Θεσσαλίας» όπου δραστηριοποιούνται 45 εργαζόμενοι στην παραγωγή, μεταποίηση, και διάθεση αγροτικών προϊόντων.

Στο Ινστιτούτο συστημικής ανάλυσης της συμπεριφοράς, με αντικείμενο τα προγράμματα υποστήριξης παιδιών και εφήβων που έχουν μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές λόγου - ομιλίας απονεμήθηκε το βραβείο Education and Culture Social Entreprise 2014.

Στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Καλλονή Κελλιά Τήνου» που δραστηριοποιείται στη διαλογή και διαχείριση απορριμμμάτων απονεμήθηκε το Innovation Social Enterprise 2014 και η ROI CAT που κατασκευάζει παιχνίδια για παιδιά με προβλήματα όρασης πήρε το βραβείο Social Enterprise Srart-up 2014.

Στο συνέδριο όπου αναπτύχθηκαν θεματικές ενότητες για τις «τάσεις - ευκαιρίες και προκλήσεις» για την ανάπτυξη βιώσιμων κοινωνικών επιχειρήσεων τονίστηκε από τους ομιλητές ότι «οι κοινωνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότηα σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές επιχειρηματικής οργάνωσης, ενώ δραστηριοποιούνται σε τομείς που δοκιμάζονται όπως είναι της Κοινωνικής Πρόνοιας. Απευθύνονται κυρίως σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι, γυναίκες που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία - νέα άτομα και πληθυσμός υποβαθμισμένων περιοχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου