oaednews

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Η υγεία είναι θέμα… Ελληνικό

17:58 | 19 Οκτ. 2014
  
Όσο η οικονομική ύφεση συνεχίζεται και η φτώχεια μεγαλώνει, τόσο  οι χιλιάδες ανασφάλιστοi και άνεργοι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία. Στο Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού τo 2012 οι επισκέψεις ήταν 4.000, το 2013 ήταν 11.000 και τώρα στους 10 μήνες του 2014 αγγίζουν τις 22.000 . Το tvxs το επισκέφτηκε και παρουσιάζει την εξαιρετική προσπάθεια των εθελοντών. Ρεπορτάζ : Φώτης Τάκος, Ευαγγελία Ασημακοπούλου 
Τον Δεκέμβριο του 2011 εντός της πρώην αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό  εγκαινιάστηκε το κοινωνικό ιατρείο . Μία προσπάθεια εθελοντών για την περίθαλψη ατόμων που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια νοσοκομεία. Συνομιλήσαμε με τον  Γεώργιο Βήχα , εθελοντή ιατρό και έναν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του κοινωνικού ιατρείου.
«Ήταν διπλός ο σκοπός της δημιουργίας του κοινωνικού ιατρείου. Ο ένας ήταν να προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους που έτσι και αλλιώς η πολιτεία τους είχε πετάξει έξω από το σύστημα υγείας.
Άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες δεν είχαν τη δυνατότητα να παίρνουν καθημερινά φάρμακα, να κάνουν τακτικά εξετάσεις και να βλέπουν συστηματικά γιατρό. Ο δεύτερος λόγος είναι από μια ανάγκη, δική μας πλέον, να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε σε ότι συμβαίνει, γιατί θεωρώ ότι το να στηρίζεις ένα μέρος της κοινωνίας το οποίο οι πολιτικές το έχουν φτάσει σε σημεία απόλυτης εξαθλίωσης, είναι μια κίνηση που δεν εμπεριέχει μόνο την αλληλεγγύη ως προς το κομμάτι της βοήθειας, αλλά εμπεριέχει και την αντίσταση γιατί ξαναδίνεις στον κόσμο την ελπίδα που έχει χάσει, έχοντας μεγαλύτερες πιθανότητες να αντισταθεί και ο ίδιος.»
Αξίζει να σημειωθεί πως το κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού έχει στελεχωθεί από 100 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων , αριθμός ικανοποιητικός για τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας. «Δεν έχουμε την υλικοτεχνική υποδομή που θα μπορούσαμε να είμαστε αυτάρκεις. Αυτό που έχουμε είναι δύο μηχανήματα υπερήχων ,ο ένας για όλα τα μέρη του σώματος και έναν γυναικολογικό ,ένα καρδιογράφο και το οδοντιατρείο και εκεί σταματά η υποδομή» ανέφερε ο κ. Βήχας , ενώ για την ανάγκη ιατρικών εξετάσεων προσθέτει : «Σε επίπεδο εξετάσεων αίματος μας βοηθούν τα ταμεία των δημοσιογράφων και των υπαλλήλων της Εθνικής τράπεζας προσφέροντας μας συνολικά 80 με 100 εξετάσεις το μήνα με πλήρη βιοχημικό έλεγχο καλύπτοντας μας στο 100% των αναγκών μας. Οι υπόλοιπες εξετάσεις είναι ένα δίκτυο ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων σε όλη την Αθήνα συνεισφέροντας έναν αριθμό εξετάσεων και λόγω της έκτασης των κέντρων καλύπτονται οι ανάγκες μας σε μαγνητικές, αξονικές και πιο δύσκολες εξετάσεις σε ποσοστό 90%».
Το ιατρείο δέχεται δωρεές μόνο σε είδος και καθόλου χρήματα . Για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα ο κ. Βήχας μας είπε: « Το 90% των προσφορών σε φάρμακα γίνεται από ιδιώτες και το 10% από φορείς και εταιρείες. Σήμερα, συμπτωματικά είναι μια μέρα που μας έρχονται χρήματα από Γερμανία και Ελβετία , που θα γίνουν φάρμακα, γιατί δεν δεχόμαστε χρήματα .Στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Αμβούργο εδώ και 1,5 χρόνο περίπου έχει δημιουργηθεί ένας σύλλογος που λέγεται «Βοήθεια για το Ελληνικό». Αυτή την οργάνωση την έχει ιδρύσει μια Ελληνογερμανίδα που ονομάζεται Καλλιόπη, καθώς έμαθε για τις ενέργειες στο Μητροπολιτικό ιατρείο. Έκανε μια εκδήλωση, χωρίς να μας πει τίποτα, και έφερε τα χρήματα ρωτώντας μας τι χρειαζόμαστε. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν εκδηλώσεις, μαζεύουν χρήματα, έρχονται εδώ, μας ενημερώνουν για το ποσό που έχουν συγκεντρώσει και  φτιάχνουμε λίστες φαρμάκων χωρίς να εμπλακούμε ακόμα και στα φαρμακεία από τα οποία θα τα αγοράσουν. Τώρα έχουν φέρει συνολικά 7.000 ευρώ, τα οποία θα μεταφραστούν σε φάρμακα σήμερα και αύριο. Κοιτάμε που έχουμε ελλείψεις και ζήτηση και ρίχνουμε το βάρος εκεί.»
Πέρα του τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι κινήσεις των εθελοντών του Ελληνικού έχουν να κάνουν και με την πίεση για την εξεύρεση λύσης στον τομέα της υγείας. Σημαντική ήταν η δις παρουσία εκπροσώπων του κοινωνικού ιατρείου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και η επίσκεψη στο Ελληνικό του απεσταλμένου του ΟΗΕ για θέματα υγείας  Σέφας Λούμινα. Όσον αφορά τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ο κ. Βήχας ανέφερε: «Τώρα έχουμε συστήσει την ομάδα της Χάγης, λόγω της μήνυσης που υποβάλλαμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Πριν από 5 με 6 μήνες ήρθαμε σε επαφή με μια Γερμανίδα δικηγόρο η οποία πήρε τη πρωτοβουλία και έκανε μήνυση κατά αγνώστων στην Ελλάδα για την γενοκτονία που έχει συντελεστεί στο χώρο της υγείας από πρόθεση, όπως έλεγε στη μηνυτήρια αναφορά της. Αφού ήρθαμε σε επαφή μπήκαμε και εμείς σε αυτή τη διαδικασία μαζεύοντας ενυπόγραφες καταγγελίες, αρχικά από ασθενείς μας.»
Γιατί οι εθελοντές έχουν πρόσωπο 
Στα πλαίσια του ρεπορτάζ για το Μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού ,το tvxs συνομίλησε με  εθελοντές  του ιατρείου . Παρουσιάζει τις απόψεις και τους λόγους για τους οποίους θέλησαν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.
Μαρία Βαμβακούση  εθελόντρια  
«Εργάζομαι εθελοντικά δύο χρόνια τώρα . Η δυσκολία των συμπολιτών μας να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους και κυρίως στις ιατρικές τους και φαρμακευτικές τους ανάγκες αποτέλεσε για μένα ερέθισμα . Η κρίση που δημιουργήθηκε στη χώρα μας με έκανε να αντιδράσω . Αυτός λοιπόν ήταν τρόπος αντίδρασης απέναντι στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι συμπολίτες μου.» απαντά η κα. Βαμβακούση  εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έγινε εθελόντρια , και επίσης αναφέρει: « Είμαι συνταξιούχος .Έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο οπότε είπα να αφιερώσω κάποιες ώρες και εδώ . Έψαχνα κάτι να κάνω και όταν είδα στο διαδίκτυο τα εγκαίνια του ιατρείου ήρθα. Συμμετέχω από διάφορα πόστα όπως επίσης βοηθώ και στην εκπαίδευση των νέων εθελοντών . Διότι αυτό το ιατρείο αρχίζει να οργανώνεται περισσότερο , αφού αυξάνονται και οι ανάγκες .Πλέον οι εθελοντές εκπαιδεύονται πρώτα . Τους προετοιμάζουμε για αυτά που θα αντιμετωπίσουν . Έχουμε να συναντήσουμε και καλές  αλλά και κακές στιγμές .» Όσον αφορά τα συναισθήματα που νιώθει από αυτήν την προσφορά, εξηγεί: « Στο τέλος της βάρδιας  είναι πολλά τα συναισθήματα που νιώθω. Πληρότητα , κούραση , θυμό . Θυμό για αυτούς που μας έφεραν ως εδώ αλλά και ικανοποίηση γιατί καταφέραμε να δώσουμε διέξοδο σε όσους αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και μάλιστα σε δύσκολες περιπτώσεις.»
Κώστας Καλαφάτης  εθελοντής , φαρμακείου   
«Η συμμετοχή μου ως εθελοντής είναι μία καθαρή πολιτική στάση και ως τέτοια την βλέπω . Προσφέρω στους συνανθρώπους μου και γίνομαι αλληλέγγυος . Στο Μητροπολιτικό ιατρείο βρίσκομαι από την εποχή της δημιουργίας του .» αναφέρει ο κ. Καλαφάτης εθελοντής του φαρμακείου και μας εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας: «Το φαρμακείο γεννιέται παράλληλα με την ίδρυση του ιατρείου και όλα τα φάρμακα που υπάρχουν προέρχονται από προσφορές .Ως Κοινωνικό ιατρείο δεν δεχόμαστε χρήματα , δεχόμαστε μόνο προσφορές σε είδος . Μέσω του blog μας γνωστοποιούμε τα φάρμακα για τα οποία έχουμε άμεση ανάγκη και όποιος μπορεί βοηθά και προσφέρει . Σε γενικές γραμμές τα φάρμακα που έχουμε καλύπτουν τις ανάγκες μας , όχι όμως πάντα γιατί υπάρχουν και φάρμακα τα οποία δεν είναι εύκολο να τα προμηθευτεί κάποιος και ως εκ τούτου είναι δύσκολο και να φτάσουν σε μας. Επίσης υπάρχουν και φάρμακα που ναι μεν είναι εύκολο να τα βρει κάποιος αλλά η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη σε βαθμό που να δυσκολευόμαστε να τα έχουμε σε τόσες ποσότητες.»
Η οργάνωση του φαρμακείου είναι σε επαγγελματικά πρότυπα. Ως προς την εκτέλεση των συνταγών ο  κ. Καλαφάτης είπε: « Υπεύθυνοι για τη χορήγηση των φαρμάκων είναι εθελοντές φαρμακοποιοί μαζί με τους γιατρούς. Χορήγηση φαρμάκων εκτελούμε σε κανονικές συνθήκες 3 φορές την εβδομάδα για επαναλαμβανόμενες συνταγές. Όλη η διαδικασία γίνεται υπό την παρουσία φαρμακοποιών ώστε όλα να είναι υπό έλεγχο και να είμαστε και καλυμμένοι από νομικής άποψης . Γιατί καλοθελητές υπάρχουν πολλοί.» Ενώ μας αναφέρει περιστατικό προσπάθειας παρεμπόδισης της λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου : «Δεν ξεχνώ την περίπτωση που ήρθε για έλεγχο κλιμάκιο της Δίωξης ναρκωτικών παρουσία εισαγγελέα μετά από καταγγελία ότι διακινούσαμε ναρκωτικά. Η καταγγελία ήταν αβάσιμη και το αστείο της υπόθεσης ήταν ότι η εισαγγελέας που ήρθε , είχε φέρει μαζί της και φάρμακα για δωρεά στο φαρμακείο μας.» Ως προς τη μελλοντική προσφορά του ιατρείου  ο κ. Καλαφάτης δήλωσε πως «Ελπίζουμε ότι αυτό το ιατρείο κάποτε δεν θα μπορέσει να υπάρξει γιατί θα έχουν λυθεί τα προβλήματα. Ότι κάποια στιγμή θα λειτουργήσει σωστά η δημόσια υγεία.»
Κατηγορία άρθρου:
http://tvxs.gr/news/ygeia/i-ygeia-einai-thema-%E2%80%A6-elliniko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου