oaednews

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Τους νέους μισθούς στο Δημόσιο προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης – Τι είπε για την άρση μονιμότητας

Τα σενάρια στα οποία είχε αναφερθεί η aftodioikisi.gr, για πρώτο μισθό περίπου 683 ευρώ το μήνα στο Δημόσιο (όσο, δηλαδή, είναι ο αντίστοιχος στον ιδιωτικό τομέα αλλά σε 12μηνη και όχι 14μηνη βάση) στην ουσία επιβεβαίωσε ο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης,μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου υπερψηφίστηκε στη δεύτερη ανάγνωσή του, το νομοσχέδιο για την ανοιχτή χρήση των δημοσίων δεδομένων:
«Κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει μηνιαίο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο, διότι στο μεν ιδιωτικό τομέα έχουμε 14 μισθούς και στον δημόσιο 12, άρα οποιαδήποτε τέτοια σύγκριση σε επίπεδο μηνιαίων μισθών είναι από τη φύση της άδικη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Εξάλλου, «δεν λαμβάνεται υπόψη και το ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο αφορά στον υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και υπάρχει μια προσαύξηση ανάλογα με τα εκπαιδευτικά προσόντα που δεν υπάρχει κατ” ανάγκη στον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά στο τι μισθό πρέπει να παίρνει αυτός ο υπάλληλος, αυτό θα το συζητήσουμε, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα είναι 586 ευρώ» δήλωσε ο υπουργός.» πρόσθεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Να σημειωθεί ότι μετά την «γκάφα» που έκανε ο υπουργός προαναγγέλλοντας στην ουσία πρώτο μισθό για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο 586 ευρώ (μικτά), αντίστοιχο, δηλαδή, αυτού του ιδιωτικού τομέα,  τώρα κάνει λόγο για 683 ευρώ το μήνα. Κι αυτό γιατί δεν είχε αντιληφθεί ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν κοπεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε το επίδομα αδείας, άρα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι παίρνουν 14 μισθούς επί 586 ευρώ, δηλαδή, 683 σε δωδεκάμηνη βάση!
Πάντως, από το ΥΔΜΗΔ τονίζεται ότι οι παρεμβάσεις στο μισθολόγιο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα δοθούν αυξήσεις σε υπαλλήλους υψηλών προσόντων και σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις για υπαλλήλους χαμηλών προσόντων. Παράλληλα με τη θεσμοθέτηση του νέου πάγιου συστήματος αξιολόγησης το οποίο θα καταργήσει το νόμο Μητσοτάκη με τις ποσοστώσεις που στην ουσία δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, θα δοθούν μπόνους αποδοτικότητας στους υπαλλήλους που θα λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία.
Από το «παράθυρο» η άρση μονιμότητας
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το Δημόσιο χρειάζεται να κάνει πραγματική χρήση της διετούς δοκιμαστικής περιόδου, η οποία στην ουσία οδηγεί σε άρση μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, που προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας, αξιολογώντας τον υποψήφιο υπάλληλο και διαμορφώνοντας σ” αυτόν «πραγματική συνείδηση δημόσιου λειτουργού».
«Χρειάζεται ένα σύστημα πραγματικής αναφοράς σε κάποιον προϊστάμενο, ο οποίος θα δρα ως μέντορας, ως σύμβουλος στον νέο υπάλληλο, ο οποίος θα διανύσει αυτή τη διετία και θα δοκιμαστεί εάν πραγματικά αξίζει να παραμείνει δημόσιος υπάλληλος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Η αξιολόγηση αυτή, πρόσθεσε, «προφανώς και θα καταλήγει τελικά, στο ότι μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων θα μετεξελίσσεται σε μόνιμους, αλλά θα μπορεί να εντοπίσει και εκείνους τους υπαλλήλους που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, και για τους οποίους δεν πρέπει να προσφερθεί το προνόμιο της μόνιμης απασχόλησης».
Στο μεταξύ, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανακοίνωσε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών στο σώμα του νομοσχεδίου, ορισμένες από τις οποίες αφορούν τα πλέον επίμαχα άρθρα του και απαντούν σε ενστάσεις που κατατέθηκαν εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και των εισηγητών της συμπολίτευσης. Προκειμένου δε, να αρθούν οι ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ περί «αναδρομικού ελέγχου συντάξεων σε βάθος 20ετίας», η νέα διατύπωση περιορίζει τον επανέλεγχο των πιστοποιητικών των ήδη παραιτηθέντων υπαλλήλων, σε όσους η υπαλληλική τους σχέση έληξε από την 9η Ιουλίου του 2013 μέχρι τη δημοσίευση του προτεινόμενου νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου