oaednews

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Στην Ευρωβουλή το θέμα των προγραμμάτων για την ανεργία

Μετά τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ για την διαχείριση των κονδυλίων  και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας, το θέμα φτάνει στην Ευρωβουλή..


Ερώτηση Κούνεβα-Παπαδημούλη για τα ευρωπαϊκά προγράμματα κατά της ανεργίας
Σαφή στοιχεία για τους πόρους που έχει διαθέσει την τελευταία πενταετία η Ε.Ε. σε προγράμματα κατά της ανεργίας και για την αποτελεσματικότητά τους σε δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας ζητούν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κων. Κούνεβα και Δημ. Παπαδημούλης.
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την Κομισιόν αν πιστεύει ότι τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα για τη νεολαία εγγυώνται σταθερές και μακροχρόνιες θέσεις εργασίας για τους νέους, κι αν θεωρούν επαρκές το ποσό των 6 δισ. ευρώ που διατίθεται πανευρωπαϊκά για τα νεανική απασχόληση.
Επίσης, ζητούν από την Κομισιόν συγκεκριμένα στοιχεία για τα προγράμματα που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της "Εγγύησης για τη Νεολαία" και για τον μέχρι στιγμής απολογισμό τους.
Ολόκληρη η ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
"Ένα από τα πιο εκρηκτικά προβλήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, ιδιαίτερα στις χώρες που εφαρμόζουν Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής, είναι η υψηλή και επίμονη ανεργία. Ειδικά στην Ελλάδα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat (1ο τρίμηνο 2014) είναι εφιαλτικά, με τη συνολική ανεργία να φτάνει στο 27.2%, την ανεργία των νέων στο 56.5% και τη μακροχρόνια ανεργία στο 19.6%.

H υπό έγκριση Κομισιόν έχει δεσμευθεί, μέσω των προγραμματικών δηλώσεων του Προέδρου της, να δώσει προτεραιότητα στην απασχόληση. Προκειμένου ωστόσο οι "νέες" δράσεις της να έχουν αντίκτυπο, είναι αναγκαίος ένας απολογισμός της αποτελεσματικότητας των έως τώρα δράσεων για την απασχόληση.
Ερωτάται η Κομισιόν:
1) Ποιο ποσόν έχει διαθέσει σε προγράμματα αύξησης της απασχόλησης την τελευταία πενταετία; Διαθέτει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα πόσες θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν μετά τη λήξη τους;
2) Συγκεκριμένα για τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, όπως η «Εγγύηση για τη Νεολαία» θεωρεί ότι εγγυώνται πραγματικές νέες, σταθερές και μακροχρόνιες θέσεις εργασίας; Επαρκούν 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, ακόμη και αν τα χρήματα διατεθούν εμπροσθοβαρώς, όταν η ΔΟΕ τονίζει πως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας θα έπρεπε να διατίθενται 21 δισ. ευρώ ετησίως;
3) Ποια είναι τα προγράμματα που έχει καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της "Εγγύησης για τη Νεολαία" και ποιος ο προϋπολογισμός τους; Έχουν εγκριθεί; Διαπιστώνει προβλήματα στο σχεδιασμό και τη διαχείριση τους;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου