Αύριο Πέμπτη 16 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης προς τον κ. Υπουργό Εργασίας σχετικά με την εύρεση ισοδύναμων μέτρων για την άρση της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης ζητά να ενημερωθεί για τα σχέδια του Υπουργείου προκειμένου να μην ισχύσει η κατάργηση των επιδομάτων το 2015.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Αναπάντητη παραμένει σχετική μου ερώτηση (υπ.αριθ.202/19.06.2014) αναφορικά με την εξαγγελία ισοδύναμων μέτρων για τα καταργηθέντα οικογενειακά επιδόματα του πολυνομοσχεδίου πολυνομοσχεδίου (Ν. 4254/2014) και συγκεκριμένα του άρθρου 1 υποπαράγραφος ΙΑ3 «Μείωση εργοδοτικού κόστους και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».
Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου, προκειμένου να προλάβει αντιδράσεις, είχε δηλώσει τον Απρίλιο, ότι θα αναζητηθεί ισοδύναμο μέτρο για τα οικογενειακά επιδόματα, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική οικογένεια.
Δυστυχώς τα στοιχεία που δημοσιεύει τόσο η Eurostat όσο και ο ΟΟΣΑ, επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και την πρόληψη των σχετικών αρνητικών συνεπειών για τα ασφαλιστικά ταμεία από την υπογεννητικότητα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διετή έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο, η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα έχει πληγεί από την κρίση.
Πριν από την κρίση ο δείκτης γεννήσεων ήταν 1,51, ήδη χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,63) και των χωρών του ΟΟΣΑ (1,75 ), ενω πέρυσι ο δείκτης έπεσε στο 1,42. Παράλληλα, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν για να καλύψουν τα έξοδα διατροφής.
Σύμφωνα με την έκθεση, η «Ελλάδα χρειάζεται τώρα να επενδύσει σε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα κοινωνικής προστασίας και να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μειώσει τα έξοδα σε προγράμματα που δεν είναι αποτελεσματικά».
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει και η δημοσίευση στοιχείων της Eurostat για το 2013 σύμφωνα με τα οποία, μεταξύ των δέκα ευρωπαϊκών νομών με τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων, άνω των 65 ετών, κατατάσσονται οι νομοί Ευρυτανίας, Γρεβενών, Αρτας και Σερρών.
Ειδικότερα, ο νομός Ευρυτανίας με ποσοστό ηλικιωμένων (32,2%) κατατάσσεται δεύτερος στον κατάλογο των ευρωπαϊκών περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων, ο νομός Γρεβενών έρχεται στην έκτη θέση, με ποσοστό ηλικιωμένων (28,5%) και ακολουθούν οι νομοί 'Αρτας και Σερρών (28%).
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα ληφθούν ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη παροχή των τεσσάρων επιδομάτων; Αν ναι, ποια και από πότε θα ισχύσουν;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου