oaednews

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ο ΟΑΕΔ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ


Καιρό τώρα και πολύ πριν ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον του ΟΑΕΔ (τη συρρίκνωση ή την ιδιωτικοποίησή του) παρακολουθούμε τον μετασχηματισμό του ΟΑΕΔ από Οργανισμό προστασίας των εργαζομένων και κυρίως των ανέργων σε Οργανισμό προώθησης και νομιμοποίησης των ελαστικών μορφών εργασίας, σε Οργανισμό ανακύκλωσης και εμπορευματοποίησης της ανεργίας.

Τα κονδύλια για την ανεργία όπως αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς του Οργανισμού των τελευταίων ετών αντί να ενισχυθούν για να αντιμετωπισθεί η κατακόρυφη και ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας, μειώνονται συνεχώς.
Είναι ειρωνεία να μιλάμε για προστασία των ανέργων όταν επιδοτείται μόνο το 1/10 του συνόλου των ανέργων ενώ συγχρόνως περικόπτονται ή καταργούνται και όλες οι συμπληρωματικές παροχές.
Ο νέος ρόλος του ΟΑΕΔ οριοθετείται από «το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» μέσω των προγραμμάτων που τρέχουν και των άλλων που ετοιμάζονται.
Ποια προγράμματα είναι αυτά και τι περιλαμβάνουν και που στοχεύουν, εμείς οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό το γνωρίζουμε καλά.
Προγράμματα voucher, προγράμματα 5μηνης διάρκειας κοινωφελούς εργασίας, πρακτική άσκηση χωρίς αμοιβή.
Προγράμματα που έχουν στον πυρήνα τους την ευελιξία, την έμμεση κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.
Προγράμματα που μονιμοποιούν την φθηνή εργασία χωρίς στοιχειώδη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα
Στοχεύουν τάχα στην ανάσχεση της ανεργίας ενώ στην ουσία
·         Μοιράζουν μια θέση εργασίας στα δύο και στα τρία
·         Κακοποιούν μισθούς και δικαιώματα
·         Εναλλάσσουν μεγάλες περιόδους ανεργίας με μικρές περιόδους εργασίας
·         Βαφτίζουν εργαζόμενους τους εκατοντάδες χιλιάδες υποαμειβόμενους, μισοάνεργους, ελαστικά απασχολούμενους.
Τα κονδύλια που θα δαπανηθούν από το ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων για την τριετία 2014-2016 είναι περίπου 1,5 δις. Είναι πολλά τα λεφτά για ν’αφήσουν αδιάφορους τις ιδιωτικές εταιρείες ευρέσεως εργασίας (σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία) και τους απανταχού Κεκάρχες οι οποίοι συνωστίζονται και διαγκωνίζονται για το ποιος θα καρπωθεί το μεγαλύτερο μέρος της πίττας είτε μέσω των συμπράξεων με τον ΟΑΕΔ είτε κυρίως χωρίς τη συμμετοχή του ΟΑΕΔ.
Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που αφορούν το μέλλον του Οργανισμού μέσα και από την περίφημη αναδιάρθρωση, από το νέο πρόγραμμα voucher μέσω του οποίου εκχωρούνται όλες αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ στα ΚΕΚ έναντι αδρής αμοιβής
Ζούμε στην εποχή που η ανεργία γίνεται εμπόρευμα όπως το ίδιο ισχύει και για την υγεία, την παιδεία και ότι αφορά στην κοινωνική πρόνοια η οποία καταβαραθρώνεται και θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου.
Είναι λοιπόν καθήκον των σωματείων και των εργαζομένων
να πάρουν καθαρή θέση και με τη δράση τους να διεκδικήσουν
Να διευρυνθεί το πλέγμα προστασίας των ανέργων με αύξηση των επιδομάτων και επιδότηση για όλη την περίοδο της ανεργίας
Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Να καταργηθούν όλα τα ολιγόμηνα προγράμματα απασχόλησης που αναγκάζουν τον άνεργο να δεχτεί μια θέση χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενώ συγχρόνως δημιουργούν συνθήκες φόβου και ανασφάλειας για τους ήδη εργαζόμενους
Να απαιτήσουμε ενίσχυση του Οργανισμού με νέες προσλήψεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας γιατί τα τελευταία χρόνια σηκώνουμε πολύ βαρύ φορτίο στις πλάτες μας.
Να αποτρέψουμε κάθε σύμπραξη του ΟΑΕΔ με ιδιώτες που βλέπουν τους ανέργους σαν φιλέτα και την ανεργία σαν πεδίο κερδοφορίας και να αγωνιστούμε για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού. Ενός Οργανισμού όμως που δεν θα παίζει κεντρικό ρόλο στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, που δεν θα είναι εργαλείο υλοποίησης των βασικών επιλογών της Ε.Ε., του κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που το υπηρετούν .Διαφορετικά είτε έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΟΑΕΔ, είτε οι ιδιώτες, είτε λειτουργούν από κοινού η διαφορά θα είναι μικρή και σίγουρα ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι άνεργοι έχουν να ωφεληθούν
Ας κρατήσουμε ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεων και των απαιτήσεών μας για μια αξιοπρεπή ζωή όπως μας αξίζει



ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου