oaednews

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Από τον τρόπο που ερμηνεύεται μια σειρά αριθμών, μπορεί κάποιος να εκφράζει ικανοποίηση ή απογοήτευση για την αγορά εργασίας στη χώρα



 Έτσι λοιπόν, το γεγονός ότι μόνο το 7,69% των εργαζομένων στο σύνολο των 1.371.450 μισθωτών πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό, αν απομονωθεί θεωρείται σε πρώτη φάση θετικό.
Όμως αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί το 20,24% των μισθωτών ή 277.532 άτομα, που επίσημα το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», εργάζονται είτε με μερική είτε με εκ περιτροπής απασχόληση, τότε φτάνουμε σε μια... άλλη πραγματικότητα, που μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Την πραγματικότητα ότι σχεδόν το 28% των μισθωτών της χώρας, αμείβεται με μηνιαίες αποδοχές «πείνας», δηλαδή κάτω από τα 586 ευρώ μικτά που είναι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα. Έτσι, το σύστημα «Εργάνη», που συχνά χρησιμοποιεί το υπουργείο Εργασίας για να επιχειρηματολογεί υπέρ της βελτίωσης της αγοράς εργασίας, περιγράφει μια πραγματικότητα που μάλλον είναι ζοφερή. Ουσιαστικά δηλαδή, το σύστημα «Εργάνη» έρχεται να επιβεβαιώσει το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, που σε πρόσφατη μελέτη του προχώρησε στη διαπίστωση ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους, αμείβεται με αποδοχές κοντά στα 300 ευρώ το μήνα. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη», το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος του τρέχοντος έτους, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό κατά 190.883 θέσεις εργασίας, ενώ το 2013, το ίδιο διάστημα, είχαν προκύψει 102.580 νέες θέσεις εργασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι φέτος, σε σχέση με πέρσι δημιουργήθηκαν 88.303 θέσεις εργασίας περισσότερες, ενώ συνολικά τη διετία 2013 – 2014, έχουν δημιουργηθεί 293.463 θέσεις . Το στοιχείο αυτό όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που παρουσιάστηκαν πριν από μερικές ημέρες και δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο 27% και ότι σε σχέση με πέρσι οι άνεργοι έχουν μειωθεί μόνο κατά 43.291 άτομα, δηλαδή πολύ μικρότερη μείωση σε σχέση με τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν. Επίσης, μόνο τον Αύγουστο οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις μόλις κατά 1.311 θέσεις εργασίας, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για το μήνα που βρίσκεται στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και η εποχική απασχόληση είναι αυξημένη. Από τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» ξεχωρίζει ότι το 50% των μισθωτών, δηλαδή 503.574 άτομα, λαμβάνουν μηνιαίες μικτές αποδοχές, κάτω από 1.000 ευρώ. Παράλληλα, σχεδόν οι μισές από τις νέες προσλήψεις είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Ειδικότερα, το ίδιο διάστημα οι προσλήψεις σε ευέλικτες μορφές εργασίας ανήλθαν στις 480.693, όταν οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν 540.194, δηλαδή μόλις κατά 59.501 περισσότερες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου