oaednews

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 83 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ: 5.000 ευρώ το κεφάλι θα πάρουν τα «μεγάλα» Κέντρα Δια Βίου Μάθησης από το κράτος για τους 16.600 ανέργους

Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν και η ατάκα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου (σ.σ. λεφτά υπάρχουν…) να έχει γίνει… σημαία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο στο συγκεκριμένο θέμα που θα αναφερθούμε παρακάτω, θα θέλαμε να δανειστούμε μία γνωστή ατάκα από τον ελληνικό κινηματογράφο.
– “Είναι ανάγκη να χτυπηθούμε;”

– “Πολλά τα λεφτά Άρη”
– “Εντάξει Μαύρε”

Αυτός ο διάλογος μεταξύ του Νίκου Κούρκουλου με τον Σπύρο Καλογήρου, από την ταινία «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου, θυμίζει το σκάνδαλο που αναδείξαμε πρώτοι εμείς από το σάιτ news.makedonias.gr.
Όντως τα λεφτά είναι πολλά, όσον αφορά το σκάνδαλο με τη φωτογραφική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, για την κατάρτιση των 16.600 ανέργων, ηλικίας 29-ετών, που αναδείξαμε πρώτοι εμείς και μάλιστα έγινε επερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.
Το σκάνδαλο έχει αναστατώσει το πανελλήνιο και ήδη από χθες έχει αναπαραχθεί από πάρα πολλά σάιτ και μπλογκ, καθώς έγινε επερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας, Γ. Βρούτση και Παιδείας, Α. Λοβέρδο.

5.000 ευρώ το κεφάλι

Το θέμα αφορά την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, η οποία βγήκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και ουσιαστικά αποκλείει τα συνοικιακά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, δίνοντας τη δουλειά στους… μεγάλους. Μία δουλειά όμως που κυριολεκτικά είναι «χρυσάφι», αν αναλογιστεί κανείς ότι παίζονται τεράστια χρηματικά ποσά.
Μετά από ρεπορτάζ που κάναμε για το πρόγραμμα κατάρτισης των 16.600 ανέργων, «σκάβοντας» ακόμα περισσότερο το θέμα, βρεθήκαμε μπροστά στον αριθμό 83 εκατομμύρια ευρώ! Ας προχωρήσουμε στην επεξήγηση…
Για κάθε άνεργο που καταθέτει τα χαρτιά του για να ενταχθεί στο πρόγραμμα «προώθησης στην αγορά εργασίας μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης των δεξιοτήτων και απασχόλησης» του ΟΑΕΔ, έχει οικονομικό όφελος το εκάστοτε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, που προωθεί την αίτηση και φυσικά ο εκάστοτε άνεργος.
Αυτό γίνεται γιατί το πρόγραμμα εμπεριέχει μια  ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων υπέρ των ωφελουμένων στην οποία περιλαμβάνονται:
1) Πρόγραμμα θεωρητικής άσκησης 100 ωρών.
2) Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (διάρκειας 300 ωρών).
3) Δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
4) Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων τα οποία θα αποκτήσουν οι ωφελούμενοι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
5) Εγγυημένη απασχόληση με πλήρη ασφάλιση μετά την ολοκλήρωση του
προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για χρονικό
διάστημα τουλάχιστον 2 συνεχόμενων μηνών (25 ημερομίσθια ανά μήνα)
καθώς και παροχή συστατικής επιστολής από τον εργοδότη.

Από τη στιγμή που τα σεμινάρια γίνονται, ή τέλος πάντως θα γίνονταν στο οποιοδήποτε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ θα έδινε λεφτά τόσο στον καταρτιζόμενο άνεργο, όσο και στο Κέντρο για να γίνουν τα μαθήματα θεωρητικής άσκησης.
Τα λεφτά που θα πάρει το κάθε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης για κάθε έναν καταρτιζόμενο άνεργο κυμαίνονται από 4.200 έως 5.200 ευρώ, ενώ ο ίδιος ο άνεργος παίρνει στο χέρι περίπου 1.600 ευρώ. Μιλάμε ότι τα 4.200-5.200 είναι όπως λένε “το κεφάλι”, δηλαδή για κάνε έναν άνεργο.
Με απλά μαθηματικά και παίρνοντας ως μέσο όρο τα 5.000 ευρώ για κάθε έναν καταρτιζόμενο άνεργο και πολλαπλασιάζοντας με το 16.600 που είναι ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων, φτάσαμε στο… μαγικό 83.000.000. Αυτός ο αριθμός αφορά λεφτά και συγκεκριμένα ευρώ. Δηλαδή, το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ θα μοίραζε στα 600 περίπου Κέντρα Δια Βίου Μάθησης το ποσό των 83 εκατομμυρίων ευρώ.
Ανάλογα με το πόσα άτομα θα εκπαιδεύονταν σε κάθε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, το κέντρο θα έπαιρνε και τα αντίστοιχα λεφτά.
Τώρα όμως που αποκλείονται τα «μικρά» συνοικιακά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα 83 εκατομμύρια ευρώ, αντί να μοιραστούν (σ.σ. όχι ισόποσα, αλλά ανάλογα με τον αριθμό καταρτιζόμενων) στα 600 περίπου κέντρα, θα μοιραστούν στα 15-20 μεγάλα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές που αναφέρει η φωτογραφική εγκύκλιος του ΟΑΕΔ.

Η ενδεχόμενη εμπλοκή προέδρου κόμματος

Αξίζει να τονίσουμε ότι αυτό που αναφέραμε όταν αναδείξαμε το σκάνδαλο, είναι η καταγγελία που ήρθε στο σάιτ μας για τυχόν εμπλοκή προέδρου κόμματος που είναι στη Βουλή και ενδεχομένως κάποιων βουλευτών. Αναφέρουμε και πάλι –αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί- ότι δεν υιοθετούμε την καταγγελία περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων, απλά θεωρήσαμε χρήσιμο για το ρεπορτάζ να αναφερθεί και αυτή η παράμετρος, η οποία βέβαια πριν γραφτεί, ερευνήθηκε στο μέτρο του δυνατού.
Συγκεκριμένα, η καταγγελία ερευνήθηκε από τη δημοσιογραφική μας ομάδα και έβγαλε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία είναι στη διάθεσή μας. Βρήκαμε ονόματα, βρήκαμε εταιρίες, υπάρχει κάποιου είδους σύνδεση προσώπων, αλλά από κει και πέρα καλό θα ήταν να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές και όχι από δημοσιογράφους…
Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να καταγράφει την επικαιρότητα, να δημοσιοποιεί την είδηση και όχι να κάνει τον δικαστή…

 newsmakedonias.gr

3 σχόλια:

  1. ΑΣ ΓΙΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΟΑΕΔ Ο ΠΑΡΟΧΟΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΤΥΧΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΒΛΑΚΕΣ ΜΕ....ΠΤΥΧΙΑ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΚΟΙΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ έχει ως τίτλο :

    «ΕΠΙΤΑΓΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»

    Ο τίτλος δύστυχος είναι λανθασμένος ……………..

    Ποια είναι η υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση ;
    Απάντηση
    Σύμφωνα με τη προκήρυξη «συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων, ωφελουμένων και μη, σε κάθε τμήμα κατάρτισης κατά την έναρξη αυτού πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 άτομα και να μην υπερβαίνει τα 25 άτομα»
    Πόσοι θα τοποθετηθούν σε εργασία μετά την κατάρτιση και για ποιο χρονικό διάστημα;
    Συμφωνά με την πρόσκληση «Η παροχή υπηρεσιών κατάρτισης, στο πλαίσιο της παρούσας, οδηγεί το (25%) τουλάχιστον των καταρτισθέντων σε όλα τα τμήματα κατάρτισης σε υποχρεωτική απασχόληση, μετά το πέρας της οποίας ολοκληρώνεται η παρούσα δράση. Η υποχρεωτική απασχόληση είναι πλήρης και συνεχής για τουλάχιστον 50 ημερομίσθια, διάρκειας όχι μικρότερης από 2 μήνες».
    Ο ΟΑΕΔ για την τόσο επικερδής για τους ανέργους συμφωνία – δέσμευση θα δώσει σε κάθε ΚΕΚάρχη το ευκαταφρόνητο ποσό των « 5.400,00 ή 4.200,00 ευρώ, αναλόγως του κλάδου κατάρτισης, το οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική), …» .

    Με απλά μαθηματικά : Αν σε ένα τμήμα υπάρχουν 25 καταρτιζόμενοι θα απασχοληθούν οι 6 για 2 μήνες. Οι υπόλοιποι;
    Ποιον κοροϊδεύουν ; Μα τι γράφω; οι συντάκτες μιλούν για απασχόληση όχι για εργασία !!!

    Συνεχίζω ….

    Στη σελίδα 45 της πρόσκλησης, αναγράφετε ότι « Οι Πάροχοι Κατάρτισης έχουν την υποχρέωση να μεριμνήσουν για τη συμβουλευτική υποστήριξη των ωφελούμενων. Η συγκεκριμένη φάση του Προγράμματος περιλαμβάνει την παροχή εξατομικευμένης προσέγγισης, η οποία ενδείκνυται να υλοποιηθεί μέσω της αξιοποίησης και εφαρμογής σχετικών εργαλείων και μεθοδολογιών και θα περιλαμβάνει: α. Εξατομικευμένη προσέγγιση για την διερεύνηση των αναγκών……»
    Ο ΟΑΕΔ παραχωρεί στους ΚΕΚάρχες διαδικασίες του Οργανισμού που έως και σήμερα παρέχονται δωρεάν στους ανέργους πληρώνοντας αδρά για τη συγκεκριμένη δράση.
    Μήπως να τους δώσει και το πληροφοριακό σύστημα για να καταγράφουν την εξατομικευμένη και να συνδιαμορφώνουν το Ατομικό Σχέδιο Δράσης του Ανέργου; ή μήπως τους έχει δώσει ήδη ο ΟΑΕΔ χειρόγραφα έντυπα εξατομικευμένης προσέγγισης; Να τους δώσει και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι Σύμβουλοι του Οργανισμού, στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και στη Συμβουλευτική των Τεχνικών Αναζήτησης ή μήπως ήδη τους τα έχουν δώσει ;
    Το ερώτημα είναι ο πάροχος θα αποτρέψει κάποιον «πελάτη» αν το προφίλ του δεν ταιριάζει με τα αντικείμενα κατάρτισης; Ποιος ελέγχει τις διαδικασίες; Τηρούνται οι δεοντολογικοί κανόνες;
    Παρακαλώ όπως μας απαντήσουν αυτοί που συνέταξαν την πρόσκληση και πολύ περισσότερο αυτοί που την υπέγραψαν. Κοιμούνται ήσυχοι;

    Ξεπουλάν τα αντικείμενα του Οργανισμού με στόχο να τον αφανίσουν.
    Κάποιοι θα βιαστούν να πουν : « στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς μπορεί την ίδια δουλεία που προσπαθούν να κάνουν οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ ( όλοι γνωρίζουν τις αντιξοότητες) μπορεί να την κάνει και ο ιδιώτης».
    Καμία αντίρρηση, όχι όμως με τα χρήματα του ΟΑΕΔ. Ο λαός όπως ορθά αναφέρει: Τζάμπα μάγκες!!!!
    Κάποιοι όμως μέσα από τον Οργανισμό θέλουν να κάνουν τους ΚΕΚάρχες τζάμπα μάγκες ή μήπως ωφεληθούν και οι ίδιοι ;
    Ο οργανισμός είναι σε διαδικασία Αναδιοργάνωσης. Σε ποια αναδιοργάνωση προσβλέπουν; Αυτή της συρρίκνωσης, της ενσωμάτωσης με το ΙΚΑ ή του ξαφνικού θανάτου;
    Ποιοι κύριοι και κυρίες από τον ΟΑΕΔ συνέταξαν αυτό το έκτρωμα; Ποιοι το υπέγραψαν και γιατί; Απαιτούνται απαντήσεις;
    Ποιος είναι ο ρόλος της ΠΕΥ;
    ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.

    Ο τίτλος της πρόσκλησης θα έπρεπε να είναι:
    « ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ : ΑΝΕΡΓΟΥΣ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΑΕΔ - ΤΟΝ ΟΑΕΔ!!! »




    ΑπάντησηΔιαγραφή