oaednews

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Κληρώθηκαν χθες 6 από τις 8 εργατικές κατοικίες στον οικισμό «Μεσσήνη IV»

Από νωρίς ήταν γεμάτη η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Στα έδρανα δεν κάθονταν, όμως, δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά απλοί δημότες, δικαιούχοι εργατικής κατοικίας, που παραβρέθηκαν εκεί για να πάρουν μέρος στην κλήρωση των 8 κατοικιών του οικισμού «Μεσσήνη IV».
Το ενδιαφέρον μεγάλο, καθώς η απόκτηση στέγης από οικογένειες που δε διαθέτουν τα μέσα θα δώσει μια ανάσα στα εισοδήματά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενδιαφερόμενοι ήταν 63, αφού είχαν καταθέσει απογραφικό δελτίο, ενώ οι 7 από αυτούς ακυρώθηκαν επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Στην ουσία κληρώθηκαν 6 κατοικίες, αφού κατά προτεραιότητα απέκτησαν σπίτι η Αγγελική Παπαδημητρίου του Ηλία ως πολύτεκνη με πέντε παιδιά και άνω και ο Γ. Πετρέας ως συνταξιούχος με τελεσίδικη αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, που προστατεύει τουλάχιστον ένα ανήλικο παιδί.

Για μία κατοικία στην κατηγορία ατόμων που προστατεύουν από 8 μέλη οικογένειας και πάνω ή 4 ανήλικα παιδιά, τρεις ήταν οι υποψήφιοι και το σπίτι κληρώθηκε στον Βασ. Γιούργα.
Στην κατηγορία ατόμων που προστατεύουν 4-5 μέλη οικογένειας, με εισόδημα το 2012 κάτω των 11.781 ευρώ, οι δικαιούχοι ήταν επίσης τρεις και η κατοικία μία. Η κλήρωση ανέδειξε ως τυχερή τη Βασιλική Ρίκα του Αθανασίου.
Τέλος, στην κατηγορία ατόμων που προστατεύουν 2-3 μέλη οικογένειας ανεξαρτήτως εισοδήματος και ημερομισθίων, οι δικαιούχοι ήταν 48 και οι κατοικίες μόνο 4. Η κλήρωση ανέδειξε τους Νικ. Λουκάκο του Κων/νου, Βενιαμίν Ζουρνατζή του Δημ., Γ. Δερτιμάνη του Επαμ. και Ελένη Πουλοπούλου του Ιωάννη.
Με το άκουσμα των ονομάτων έντονη ήταν η συγκίνηση για τους τυχερούς και η αγωνία όσων περίμεναν να ακούσουν το δικό τους.       

Αιτήματα και επισημάνσεις
Στο εισαγωγικό μέρος της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στ. Αναστασόπουλος, μίλησε για 8 κατοικίες σε ωραίο σημείο, με άριστη κατασκευή. Ζήτησε από το β΄ αντιπρόεδρο του ΟΑΕΔ, Παν. Καρελλά, την προώθηση των διαδικασιών και για άλλες κατοικίες στα οικόπεδα του ΟΑΕΔ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Να γίνει ένας φορέας που θα συνεχίσει τα προγράμματα εργατικής κατοικίας μετά τη συγχώνευση του ΟΕΚ με τον ΟΑΕΔ, πρότεινε ο βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πολλές ανάγκες, καθώς οι εποχές είναι δύσκολες. Ζήτησε, επίσης, να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα οικόπεδα, για να καλυφθεί η ζήτηση.
Το μικρό αριθμό των τυχερών (1 στους 8 περίπου) σημείωσε ο βουλευτής Θ. Πετράκος, λέγοντας πως καταδεικνύει την τεράστια ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα εργατικής κατοικίας. Ζήτησε να επανασυσταθεί ο ΟΕΚ, αφού οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορές σε αυτόν και τόνισε την αδήριτη ανάγκη συνέχειας και διεύρυνσης του προγράμματος.
Ακολούθως, πρότεινε να υπάρξει ρύθμιση και επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων, ανέφερε τα κατασκευαστικά προβλήματα σε ορισμένους οικισμούς, φέροντας ως παράδειγμα τον «Καλαμάτα IX», επικαλέστηκε τις ανησυχίες που υπάρχουν για το διπλασιασμό της δόσης των δανείων, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί, ζήτησε το συμψηφισμό δόσεων και εξόδων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών για να επιδιορθώσουν τις κατασκευαστικές ατέλειες, καθώς και ρύθμιση θεμάτων για παλιές κατοικίες που σήμερα θεωρούνται  αυθαίρετες.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σ. Τσώνης, χαρακτήρισε την εξασφάλιση μιας κατοικίας ως όνειρο ζωής. Ανέφερε πως στη Μεσσηνία, μετά τους σεισμούς, αναπτύχθηκε πολύ μεγάλο πρόγραμμα ανέγερσης εργατικών κατοικιών και ζήτησε να συνεχιστεί στο μέλλον, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα φτώχειας.
Ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για την ύπαρξη πολλών οικοπέδων ιδιοκτησίας του πρώην ΟΕΚ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του μήπως περιέλθουν στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ επισήμανε ότι το συνδικαλιστικό  κίνημα θα πρέπει να συζητήσει με την κυβέρνηση τα προβλήματα που υπάρχουν. «Με το να υψώνει τη γροθιά και να πηγαίνει σε αγώνες για εντυπωσιασμό, δε λύνονται τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Όχι» σε νέο ΟΕΚ 
Μια νέα αρμοδιότητα προέκυψε στον ΟΑΕΔ μετά τη συγχώνευση του ΟΕΚ, αυτή της ολοκλήρωσης των όποιων εκκρεμοτήτων υπήρχαν γύρω από το πρόγραμμα της εργατικής κατοικίας, ανέφερε ο β΄ αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Π. Καρέλλας.
Ο κ. Καρέλλας πρόσθεσε πως επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες της απογραφής και ακολουθούν οι κληρώσεις.
Μεταξύ άλλων, μίλησε για τις εργατικές κατοικίες που έχουν ανεγερθεί ή ανεγείρονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και πρόσθεσε πως στη Μεσσήνη υπάρχουν 90 συνολικά κατοικίες.
Όσον αφορά στον οικισμό «Μεσσήνη IV», πρόκειται για μία πολυκατοικία σε 2 κτήρια, χτισμένη σε οικόπεδο 1.000 τ.μ., με δύο διαμερίσματα να έχουν εμβαδόν 97 τ.μ. και τα υπόλοιπα έξι από 80-96 τ.μ., με 8 θέσεις στάθμευσης.
Επισήμανε ότι δόθηκε έμφαση στο αντισεισμικό της κατασκευής και αναφέρθηκε στις παρεχόμενες ανέσεις των κτηρίων, των οποίων έχει γίνει προσωρινή παραλαβή.
Απαντώντας στα όσα τέθηκαν, είπε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος της δανειοδότησης από τους 240 μήνες στους 360 ή στους 480, πρόσθεσε ότι θα τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα που υπάρχουν με ρύθμιση, ενώ για τα οικόπεδα του πρώην ΟΕΚ ανέφερε ότι έχουν μεταγραφεί στα υποθηκοφυλακεία υπέρ του ΟΑΕΔ και δεν κινδυνεύουν να περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα να ξανασυσταθεί ο ΟΕΚ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι «είδαμε τόσους ημιτελείς οικισμούς, που μόνο ο εισαγγελέας θα είναι η λύση». Καταλήγοντας, ζήτησε από τους παριστάμενους να έχουν εμπιστοσύνη στον ΟΑΕΔ. Όπως είπε, η κυβέρνηση και ο Οργανισμός παλεύουν για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ όσον αφορά στους συμψηφισμούς που είχε προτείνει ο κ. Πετράκος, είπε πως θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.     

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%87%CE%B8%CE%B5%CF%82-6-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-8-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%C2%AB%CE%BC%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%AE%CE%BD%CE%B7-iv%C2%BB#sthash.93GHYdhD.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου