oaednews

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Καταδικασμένες σε… ανεργία

Οι καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους, λόγω... ηλικίας, από τη νέα εργολαβική εταιρεία και καλούν τη διοίκηση του νοσοκομείου να δώσει λύση.
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Ανάμεσα στις συμπληγάδες δύο ιδιωτικών εταιρειών, εγκλωβισμένες στη γραφειοκρατική απροθυμία της διοίκησης του νοσοκομείου να δώσει λύση, με ορατή πλέον την απειλή μιας αστυνομικής επέμβασης εναντίον τους, συνεχίζουν οι καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου να αγωνίζονται για τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους.


Εδώ και μία εβδομάδα αρνούνται να εγκαταλείψουν το πόστο τους και συνεχίζουν να καθαρίζουν το νοσοκομείο χωρίς να πληρώνονται, κλιμακώνοντας παράλληλα τις κινητοποιήσεις τους. Η προηγούμενη εργολαβική εταιρεία JCB, για την οποία διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων, αρνείται να τους παραδώσει χαρτί απόλυσης και αποζημιώσεις, και η καινούργια Facility Experts δεν τις προσλαμβάνει επικαλούμενη όρους που περιγράφονται στον καινούργιο διαγωνισμό για το έργο.

Σύμφωνα με έγγραφο των οικονομικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», η ανάδοχος εταιρεία Facility Experts μειοδότησε με 617.675 ευρώ (στην προκήρυξη του διαγωνισμού το κόστος οριζόταν στις 900.000) με την προϋπόθεση πως «όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών και ότι θα έχουν προϋπηρεσία 4 χρόνων – οι 10 από τους 20 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης». Αντιδρώντας σε αυτούς τους όρους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, κάποιοι εκ των οποίων έχουν μέχρι και 12 χρόνια προϋπηρεσία στον συγκεκριμένο χώρο, δεν επέτρεψαν τις τελευταίες μέρες στον νέο εργολάβο να μπει στον χώρο του νοσοκομείου.

Κάλεσαν την αστυνομία

Η εταιρεία αντέδρασε καλώντας δύο φορές την Αστυνομία να παρέμβει, υποστηρίζοντας πως οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν δικές της σακούλες για να καθαρίσουν.

«Η κοστολόγηση της δαπάνης του έργου πάτησε πάνω σε μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους που θεωρούν στον ιδιωτικό τομέα ηλικιακά ακατάλληλους εργαζόμενους άνω των 25 ετών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΚΟΠ, υποστηρίζοντας πως «είναι ρατσιστικό, απαράδεκτο και καταχρηστικό το νομικίστικο τερτίπι που αφαιρεί το δικαίωμα στην εργασία σε ανθρώπους άνω των 25 ετών και το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να μειωθεί η δαπάνη του έργου. Καλούμε τη διοίκηση να βρει λύση για την επαναπρόσληψη των συνάδελφων αφού, τώρα πια, κατά την άποψή μας, είναι η μόνη υπεύθυνη».

Συνάντηση συμπαράστασης στον χώρο του Δρομοκαΐτειου με τους εργαζομένους στην καθαριότητα του Νοσοκομείου πραγματοποίησε χθες ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. «Ο εργασιακός μεσαίωνας, η επιβολή ελαστικών, ανασφάλιστων, υπαμειβόμενων εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να είναι το μέλλον των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, η τρόικα και τα ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρουν τους εργαζόμενους απέναντί τους», δήλωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «οι αγώνες των εργαζομένων της Cosco και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν τον δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου