Tου Δημήτρη Κατσαγάνη
Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (τμήμα εργατικών διαφορών) που εξεδόθη πριν λίγο, αναφέρουν έγκυρες πηγές του Capital.gr, η απεργία - αποχή διαρκείας των δημοσίων υπαλλήλων εναντίον της αξιολόγησής τους κρίθηκε "παράνομη" αλλά όχι "καταχρηστική".
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση είναι "παράνομη" γιατί δεν ελήφθη μετά από σύγκλιση της γενικής συνέλευσης των μελών της ΑΔΕΔΥ (σ.σ. πρακτικά μέσω της σύγκλησης συνεδρίου αντιπροσώπων) και δεν κοινοποιήθηκε εγκαίρως προς τον "εργοδότη", δηλ. το Δημόσιο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση πως "η απεργία που κηρύσσεται ή πραγματοποιείται χωρίς να τηρηθεί η παραπάνω διαδικασία, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που δεν προηγήθηκε απόφαση της αρμόδιας γενικής συνέλευσης ή δεν γνωστοποιείται στα αρμόδια όργανα του εργοδότη ορισμένο αίτημα για τη διαφύλαξη ή προαγωγή συγκεκριμένου εργασιακού ή οικονομικού συμφέροντος των υπαλλήλων είναι παράνομη με την έννοια ότι κωλύεται η άσκηση του οικείου δικαιώματος".
Ωστόσο δεν είναι "καταχρηστική".
Αυτό μεταφράζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε δυνατότητα άσκησης έφεσης ενάντια στην δικαστική απόφαση περί "παράνομης" απεργίας και, έτσι, να δικαστεί ξανά η ίδια υπόθεση πχ σε μία εβδομάδα.
Πάνω απ΄ όλα όμως σημαίνει πως η παραπάνω δικαστική απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή και, άρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν δυνητικά να συνεχίσουν την απεργία - αποχή τους ενάντια στην αξιολόγηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στην εν λόγω απόφαση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι "το έτερο κύριο αγώγιμο αίτημα (σ.σ. του ΥΔΜΗΔ) να απαγορευτεί κάθε άλλη αντίστοιχη μελλοντική απεργιακή κινητοποίηση με το ίδιο ή παρόμοιο περιεχόμενο, πέραν της αοριστίας του, αφού δεν γίνεται επίκληση ότι έχει ήδη αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα του εναγόμενου η πραγματοποίηση ανάλογων απεργιακών κινητοποιήσεων και, επομένως, επίκειται μετά βεβαιότητας η πραγματοποίηση τους, καθώς ότι εξ αυτών υφίσταται, με την επίκληση συγκεκριμένων περιστατικών άμεσος κίνδυνος βλάβης του ενάγοντος, είναι απορριπτέο ως μη νόμιμο, καθόσον δεν είναι δυνατό να προβλεφτούν οι συνθήκες υπό τις οποίες θα τελεί ενδεχόμενη νέα απεργιακή κινητοποίηση, σε περίπτωση δε πραγματοποίησης τέτοιας στο μέλλον η ενάγουσα έχει δικαίωμα να την προσβάλει ως παράνομη ή καταχρηστική και να προστατεύσει έτσι τα τυχόν προσβαλλόμενα μέρη".
Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση "μη νόμιμο και απορριπτέο τυγχάνει και το παρεπόμενο αίτημα κήρυξης της παρούσας προσωρινά εκτελεστής, κατόπιν απόρριψης των παραπάνω κύριων καταψηφιστικών αιτημάτων, με τα οποία συνέχεται, ως μη νόμιμων."
Στο πρωτοδικείο Αθηνών προσέφυγε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΔΜΗΔ) την περασμένη Δευτέρα 7 Ιουλίου προκειμένου να αναγνωριστεί η απεργία - αποχή των δημοσίων υπαλλήλων ενάντια στην αξιολόγηση ως "παράνομη" και "καταχρηστική".
Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει αυτή την απεργία από τις 13 Μάη, δηλαδή κατά την ημέρα στην οποία εξεδόθη η εγκύκλιος του ΥΔΜΗΔ για το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης στο δημόσιο.
Σύμφωνα με αυτή την εγκύκλιο, οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων έπρεπε να εκδώσουν αποφάσεις επιμερισμού των ποσοστών ανά βαθμολογική κλίμακα (σ.σ. το 25% των υπαλλήλων θα πάρει βαθμό 9 έως 10, το 60% θα πάρει 7-8 και το 15% θα πάρει 1- 6) μέχρι τις 30 Ιουνίου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, με συνέπεια την αμέσως επόμενη εβδομάδα το ΥΔΜΗΔ να αποστείλει έγγραφο στις δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες καλούσε τους γενικούς διευθυντές να εφαρμόσουν το νόμο (4250/14), προειδοποιώντας τους με πειθαρχικές ευθύνες. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως οι περισσότεροι γενικοί διευθυντές έχουν ήδη συντάξει τις εν λόγω αποφάσεις. Υπενθυμίζεται πως στις 15 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι να αυτοαξιολογηθούν.
Επίσης στα τέλη Ιουλίου αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο αίτημα της ΑΔΕΔΥ για αναστολή της αξιολόγησης μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση για την ακύρωση ή μη της όλης διαδικασίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ο συνδικαλιστικός φορέας των δημοσίων υπαλλήλων «θα ακολουθήσει έφεση εντός τριών ημερών κατά της απόφασης και μέχρι να εκδικαστεί η απεργία συνεχίζεται κανονικά και νόμιμα».
Στις 13:00 θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για να εξετάσει τις παραπέρα κινήσεις της.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου