oaednews

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Οι Eλεύθεροι Eπαγγελματίες Mισούν το Mπλοκάκι

Μπλοκάκι. Ο φόβος κι ο τρόμος του ελεύθερου επαγγελματία. Από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα έβγαινα στην αγορά εργασίας θα με ακολουθούσε μία και μόνο συμβουλή: «ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΜΠΛΟΚΑΚΙ». Πράγμα δύσκολο να το τηρήσεις, αν σκεφτείς ότι σε κάθε ραντεβού για δουλειά, καταλήγεις στο διάλογο: -«Καθαρά»; -«Όχι, με μπλοκάκι».-«Μα δεν με συμφέρει». -«Ε, τότε μαύρα».

Ναι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μισείς το μπλοκάκι, ένας κύριος όμως είναι ότι ανοίγει τον δρόμο για την ανασφάλιστη εργασία. Γιατί ποιος θα δεχτεί να δουλέψει με 700 ευρώ μπλοκάκι όταν θα πρέπει να βάζει από την τσέπη του για εφορίες, ασφαλιστικά και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο και στο τέλος να μην του μένει τίποτα;  Εκεί λοιπόν έρχεται και πατάει ο εργοδότης που σε πιάνει στην ανάγκη και σου προτείνει τη δουλειά στα «μαύρα» για να πεις ναι κι ευχαριστώ από πάνω.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάτι κοινό. Την αποστροφή τους προς το μπλοκάκι. Και δεν είναι περίεργο αν σκεφτείς ότι η φορολόγηση είναι πανύψηλη κι αγγίζει το 26%, οι ασφαλιστικές εισφορές επίσης πολύ ακριβές. Άσε που κανείς δεν σου εξασφαλίζει ότι κάθε μήνα το ποσό θα μπαίνει για να καλύψεις όλα αυτά τα έξοδα, αφού η εργασία σου δεν είναι εξαρτημένη. Γιατί πληρωθείς δεν πληρωθείς, εσύ το ραντεβού σου με τον ΟΑΕΕ δεν θα το χάσεις.
Πέραν του οικονομικού, το μπλοκάκι «πονάει» και για τρεις ακόμα βασικούς λόγους. Επιδόματα, άδεια, αποζημίωση. Όσο οι μισθωτοί φίλοι σου απολαμβάνουν το έξτρα χαρτζιλίκι του επιδόματος (γιατί εντάξει μην τρελαθούμε ότι είναι και κάνα μεγάλο ποσό με τόσες περικοπές), εσύ δεν έχεις καν εξασφαλισμένο το δικαίωμα στην άδεια. Για αποζημίωση ή επίδομα ανεργίας, σε περίπτωση απόλυσης, ούτε λόγος. Τρέξε κάνε κλεισίματα στα βιβλία ή πλήρωνε εισφορές όντας άνεργος, αν δεν θες να τα κλείσεις μέχρι να βρεις την επόμενη δουλειά.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο-φοροτεχνικό Κώστα Πολύδωρο: «Σε σχέση με το ασφαλιστικό κομμάτι, το να είσαι ασφαλισμένος με μπλοκάκι στον ΟΑΕΕ έχει σίγουρα πολύ μεγαλύτερο κόστος ανεξαρτήτου κλάσης που ανήκεις στον ΟΑΕΕ, με το να είσαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ που έχει ένα κόστος της τάξεως του 16% για τον εργαζόμενο. Όσο αφορά την φορολογία, όταν είσαι μισθωτός έχεις μία φορολογία εισοδήματος 22%. Αντιθέτως όταν είσαι με μπλοκάκι έχεις μία φορολογία 26% τουλάχιστον και φορολογείσαι από το πρώτο ευρώ. Για να έχεις μπλοκάκι πρέπει να κάνεις έναρξη με βιβλία και να δηλώσεις το σπίτι σου σαν έδρα, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δηλώνεις πολύ λίγα έξοδα κι αυτό είναι κακό. Γιατί εσύ δεν έχεις τα έξοδα που έχει μια επιχείρηση.
Επίσης σαν ελεύθερος επαγγελματίας με μπλοκάκι, σου έρχεται μία προκαταβολή φόρου 55% όταν είναι να πληρώσεις τους φόρους σου. Όταν θα πας να κάνεις την δήλωσή σου τώρα, σου λέει δώσε μου μία προκαταβολή φόρου και για του χρόνου που υποθέτει ότι θα έχεις ανάλογα εισοδήματα, χωρίς κανένας να σου εξασφαλίζει ότι θα τα έχεις.
Και τέλος το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχεις μία εξαρτημένη σχέση εργασίας. Τα μπλοκάκια προωθούνται με κύριο στόχο την επισφάλεια στη σχέση εργασίας. Δεν δικαιούσαι ούτε επιδόματα, ούτε δώρα εορτών, ούτε τις άδειες που δικαιούται ένας μισθωτός κι επίσης ούτε αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης».
Tι σου μένει αν έχεις για παράδειγμα ένα μπλοκάκι των 15.000 ευρώ το χρόνο; «Υπολόγισε το συνολικό ποσό, πλην τις ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα την κλάση που είσαι, πλην το 26% του φόρου, πλην το 55% της προκαταβολής φόρου, πλην το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ».
Δηλαδή τι μένει, αναρωτιέμαι.
«Καλύτερα μην ακούσεις το ποσό, πήγαινε για ένα ποτό με τον φοροτεχνικό σου μπας και το ξεχάσεις…»

πηγή: Vice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου