oaednews

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Τόμσεν: Έξοδος από το δημόσιο για όσους δεν αποδίδουν

Την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων που δεν αποδίδουν ζήτησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόλ Τόμσεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΡΙΤ.
«Μιλάμε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση και την διασφάλιση ότι κάποιος μπορεί να απολύσει εργαζόμενους που δεν αποδίδουν. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτές τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η τρόικα στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση όταν λέει ότι θέλει να αποφύγει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης, ώστε όλοι να πληρώνουν το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί.

Σχετικά με το εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών, είπε ότι για να επιτευχθεί αυτό, μακροπρόθεσμα, χρειάζεται πρωτίστως η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, με διευρυμένη φορολογική βάση. «Αν δεν δούμε αυτή την βελτίωση στις εξαγωγές, η ανάκαμψη θα είναι περιορισμένη» προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να καλυφθεί είτε μέσω της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, είτε μέσω της χρησιμοποίησης μέρους του αποθεματικού του ΤΧΣ, είτε με νέα στήριξη από την ΕΕ.

Για το εάν το τραπεζικό σύστημα θα έρθει αντιμέτωπο με έκτακτες ανάγκες ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως το ΔΝΤ ανησυχεί για το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η ρυθμιστή αρχή πρέπει να είναι πολύ πιεστική απέναντι στις τράπεζες να λάβουν υπόψη τους τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» σημείωσε, προειδοποιώντας πως εάν η απομόχλευση συνεχιστεί οι τράπεζες δεν θα παρέχουν τα δάνεια που είναι απαραίτητα για να στηριχθεί το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας.

Αναφορικά με το χρέος επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη μείωσή του στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος. Αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, καθώς θα ξανακάνουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι απαραίτητο ένα κούρεμα. Μπορεί να γίνει μέσω άλλων τρόπων» επισήμανε.

2 σχόλια:

  1. ΜΗΠΩΣ Ο Κος ΤΟΜΣΕΝ ΕΝΝΟΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ, ΚΛΠ.... ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΥΨΗΛΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΟΗΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΜΕ I PAD, LAPTOP ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΙ ΑΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kai tablet επισης....τυροπιτακια πιτσες στο διαλειμμα και κανα καμακι αν προκυψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή