oaednews

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ο όφις των αγορών

Αλλη μια πτώση ανεργίας
Το καλεντάρι για χθες Παρασκευή έλεγε «ΗΠΑ: Employment Situation Απριλίου» και τα αποτελέσματα πανηγυρίστηκαν δεόντως. Τα νέα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα καταγράφηκαν σε 288.000 από το αναθεωρημένο 203.000 και η ανεργία έπεσε στο 6,3% από 6,7% αντίστοιχα. Αυτή είναι η καλύτερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2012, καθώς νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από το λιανεμπόριο, τις υπηρεσίες υγείας, τα υπολογιστικά συστήματα έως τις εξορύξεις και τις οικοδομές.
Ρεκόρ στις πλάτες των part-time

Η Wall Street βρήκε την ευκαιρία να φλερτάρει full-time με άλλο ένα ρεκόρ. Την Τετάρτη είχαμε τον Dow Jones να θέτει νέο όριο στην κορυφή, χθες ήταν η σειρά του S&Ρ 500 να πιάσει τις 1.891,15 μονάδες στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης και να προσπεράσει ενδοσυνεδριακά το ιστορικό ρεκόρ των 1.890,90 που κρατά από τις 2/4. Η συνέχεια, βέβαια, δεν ήταν τόσο καλή, καθώς γρήγορα έπεσε γραμμή στα ταμπλό για τα ψιλά γράμματα της έκθεσης, που δείχνουν ότι το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο κατά 806.000 εργαζομένους με τον ενεργά οικονομικό πληθυσμό στο 62,8% που παραμένει χαμηλό τριακονταετίας. Επιπλέον, καθώς ο δείκτης ανεργίας μετρά αυτούς που έχουν χάσει τη δουλειά τους και αναζητούν νέα, αλλά όχι αυτούς που έχουν πάψει να ψάχνουν, υπάρχει ένα ευρύτερο μέτρο της ανεργίας που την φέρνει το 12,3%. Ο δείκτης U-6 τον Απρίλιο παρουσιάζεται μειωμένος από το 12,7% του Μαρτίου αλλά παραμένει σε διπλάσια επίπεδα από την επίσημη ανεργία. Οι δε εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης παρέμειναν στα υψηλά επίπεδα των 7,5 εκατομμυρίων.
Οικοδομώντας το tapering
Η οικοδομική δραστηριότητα πρόσθεσε 189.000 νέες θέσεις εργασίας, με τα περισσότερα κέρδη να καταγράφονται το τελευταίο εξάμηνο, παρά τα τελευταία στοιχεία από τη στεγαστική αγορά που δείχνουν κάμψη. Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Χρηματοδότησης (FHFA) ανακοίνωσε (22/4) πως οι τιμές των μονοκατοικιών, που χρηματοδοτούνται από τις Fannie Mae και Freddie Mac, αυξήθηκαν ετησίως τον Φεβρουάριο μόλις 6,9%, το λιγότερο από τον Ιανουάριο του 2013. Η Εθνική Ενωση Μεσιτών (NAR) δημοσίευσε (22/4) τις μεταπωλήσεις παλαιών κατοικιών που έπεσαν 0,2% τον Μάρτιο στα 4,59 εκατ. ετησίως, το λιγότερο από τον Ιούλιο του 2012, με τη μέση τιμή μεταπώλησης +5,4% στα 198.000 δολάρια. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε (23/4) τις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών για τον μήνα Μάρτιο που έπεσαν 14,5% στις 384.000 ετησίως, το λιγότερο εδώ και οκτώ μήνες, με τη μέση τιμή αγοράς +12,6% στα 290.000 δολάρια.
Η Ανοιξη είναι περίοδος που υποτίθεται η στεγαστική αγορά ανεβαίνει, καθώς οι οικογένειες με παιδιά προσπαθούν να κλείσουν το νέο τους σπίτι πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ομως, όπως φαίνεται η Ανοιξη δεν μπήκε καλά και η ερμηνεία των αναλυτών συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο περιορισμένες διαθέσιμες κατοικίες, ακριβό real estate, υψηλά στεγαστικά επιτόκια. Στην τελευταία της συνάντηση για την νομισματική πολιτική (29-30/4) η Fed διατηρεί την πίστη της στις μανούβρες του tapering. Ομως, με το καλημέρα του Μαΐου οι δαπάνες στην οικοδομική δραστηριότητα ανακοινώθηκαν κάτω από τις προβλέψεις για τον Μάρτιο μόλις +0,2% στα 942,5 δις. δολάρια. Τα ομοσπονδιακά έργα έπεσαν 2,4% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2006 και οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,5% στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2008. Σε αντίθεση με τις μεταπωλήσεις, οι παραπάνω δαπάνες υπολογίζονται στο ΑΕΠ. Ουσιαστικά, το προχθεσινό +0,1% ΑΕΠ α' τριμήνου έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω, εκεί όπου υπάρχει το μηδέν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου