oaednews

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Αφήνουν ρούχα δίπλα σε κάδους

 


Περισσεύει η ευαισθησία και το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην περιοχή της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να απλώνεται ένα αόρατο δίχτυ συμπαράστασης, το οποίο αγκαλιάζει κάθε αναξιοπαθούντα συμπολίτη.
Χαρακτηριστικό της ένθερμης συμπαράστασης που εκδηλώνεται απ' άκρη ως άκρη της περιοχής μας, είναι οι δεκάδες σακούλες με ενδύματα, υποδήματα και τρόφιμα που εναποτίθενται διακριτικά σε παγκάκια, παρτέρια, δίπλα σε κάδους ανακύκλωσης, σε παρτέρια δέντρων, σε πλατείες και πάρκα, σε κεντρικά και περιφερειακά σημεία της πόλης.

Συμπολίτες από κάθε γωνιά της πόλης, εναποθέτουν με κάθε διακριτικότητα διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία προορίζονται για αναξιοπαθούντες, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τον κοινωνικό περίγυρο.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά συμπολίτισσα, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι έχουν περιέλθει σε ένδεια, για διάφορους λόγους, και έχουν ανάγκη βοηθείας. Υπάρχουν συνάνθρωποι, προσθέτει η ίδια, που κάποτε ήταν επαγγελματίες με σημαντική κοινωνική παρουσία, οι οποίοι έχουν πλέον βρεθεί σε αδιέξοδο αλλά δεν κοινοποιούν το πρόβλημά τους. Οι άνθρωποι αυτοί δέχονται τη διακριτική βοήθεια της Εκκλησίας, συλλόγων και φορέων, χωρίς να γίνονται αντιληπτή από τους γείτονες, τον άμεσο οικογενειακό, ή τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο.
Σε εποχές δύσκολες από κάθε άποψη, ρούχα και παπούτσια που έχουν εκπληρώσει πλέον την ενδυματολογική τους διαδρομή και αποστολή, τοποθετούνται διακριτικά σε δέματα και σακούλες, πάνω ή δίπλα σε κάδους ανακύκλωσης, σε σημεία που είναι ευδιάκριτα σε όσους τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Περιδιαβαίνοντας τις γειτονιές της πόλης, από τη μια άκρη έως την άλλη, διαπιστώνει κανείς ότι όσο περνάει ο καιρός, πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται τα αλληλέγγυα συναισθήματα.
Σε γειτονιές κοντά στην ενορία της Ανάληψης, σε απόσταση αναπνοής από το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, σε όλες τις περιοχές του Βόλου, κάποιο στοργικό χέρι αφήνει σε μια γωνιά, σε ανύποπτο χρόνο, διάφορα είδη που θα ανακουφίσουν το αίσθημα απελπισίας, θα απαλύνουν την αγωνία της καθημερινής επιβίωσης συνανθρώπων μας που έχουν απόλυτη ανάγκη.
Πρόσφατα, άγνωστοι τοποθέτησαν με ιδιαίτερη επιμέλεια ανδρικά πουκάμισα και κοστούμια σε κάδο ανακύκλωσης που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και λίγη ώρα αργότερα, το πολύτιμο, για κάποιους βοήθημα, έφτασε διακριτικά στον αποδέκτη. Ανάλογη εικόνα εντοπίσαμε και σε κεντρικό παρτέρι που βρίσκεται στον περίβολο του Αγίου Νικολάου, όπου τοποθετήθηκαν τρόφιμα και ρούχα, τα οποία έγιναν δεκτά με προφανή συναισθήματα από αναξιοπαθούντες συμπολίτες.
Τα ίδια στοργικά χέρια εναποθέτουν προσεκτικά σε εξωτερικούς χώρους ψωμί, αλλά και πλαστικά τάπερ με μερίδες φαγητού, που θα χορτάσουν την πείνα κάποιων ανθρώπων. Η σιωπηρή έκφραση αλληλεγγύης αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός και αποκαλύπτει το αθέατο πρόσωπο της κοινωνικής φροντίδας, του ενδιαφέροντος για τον πλησίον, και της διάθεσης προσφοράς σε όσους έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δυσεπίλυτα καθημερινά προβλήματα.
Εφ. Ταχυδρόμος (ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου