oaednews

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η Τρόικα τα βάζει με τα συνδικάτα -Θέλει αλλαγές σε μισθούς, εργασιακά δικαιώματα και απεργίες.


«Θεωρώ ότι είναι δεδομένη η δήλωση επαρκούς προόδου. Διαπιστώνω βούληση όλων των πλευρών να κλείσουμε», τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη νυχτερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα, όπου ουσιαστικά έγινε ανασκόπηση των έως τώρα πεπραγμένων και καταγραφή των συγκλίσεων και των αποκλίσεων εν όψει του EUROGROUP.

Παρά τα πρώτα αχνά σημάδια σύγκλισης απόψεων- ακόμα και για τις τράπεζες- αίσθηση προκαλεί η πρακτική της Τρόικα να βάζει στο τραπέζι θέματα που μπορούν να βάλουν μπουρλότο στις διαπραγματεύσεις. Αυτή τη φορά η πέτρα του σκανδάλου ήταν το αίτημα της Τρόικα να «παγώσουν» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, να επανέλθει η δυνατότητα lock out καθώς και να αλλάξει η διαδικασία λήψης αποφάσεων από τα συνδικάτα για τη προκήρυξη απεργιών.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η Τρόικα βάζει στο τραπέζι τέτοια θέματα, στο πλαίσιο της. αναζήτησης αποκλίσεων από τα δεδομένα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα τέτοιου είδους παρεμβάσεων. Ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι στο μόνο πεδίο εργασιακών θεμάτων, όπου η Ελλάδα είναι μόνη, είναι αυτό των ομαδικών απολύσεων, καθώς και η μέχρι πρότινος συνοδοιπόρος Ολλανδία, άλλαξε το νομικό της πλαίσιο. Συμπλήρωσε, όμως, ότι λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας στη χώρα μας, ελήφθη η πολιτική απόφαση να μην νομοθετηθούν αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου