oaednews

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΟΑΕΔ: Εντατική απασχόληση... για να βρεθεί μία θέση εργασίας!

«Η προετοιμασία για να πετύχεις μία θέση εργασίας είναι φουλ τάιμ απασχόληση».

Mε αυτή την αρχή ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού υλοποιεί κάθε μήνα εργαστήρια συμβουλευτικής σε διάφορες πόλεις της χώρας. Είκοσι χιλιάδες άνεργοι όλων των ηλικιών συμμετείχαν μέσα στον χρόνο στα εργαστήρια και πήραν οδηγίες από έμπειρους συμβούλους για να κάνουν μια νέα αρχή, είτε στην αγορά εργασίας είτε στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ανεργοι στα θρανία του ΟΑΕΔ. Είκοσι χιλιάδες άνεργοι συμμετείχαν το 2013 σε προγράμματα συμβουλευτικής του ΟΑΕΔ, διάρκειας μίας ημέρας ή μίας εβδομάδας. Πριν από την κρίση το 80% των ανέργων που συμμε
Ανεργοι στα θρανία του ΟΑΕΔ. Είκοσι χιλιάδες άνεργοι συμμετείχαν το 2013 σε προγράμματα συμβουλευτικής του ΟΑΕΔ, διάρκειας μίας ημέρας ή μίας εβδομάδας. Πριν από την κρίση το 80% των ανέργων που συμμετείχαν σε προγράμματα συμβουλευτικής έβρισκαν αμέσως δουλειά
Η συντονίστρια του έργου «Εργαστήρια Ενεργοποίησης - Κινητοποίησης Ανέργων και Προγράμματα Συμβουλευτικής» Κωνσταντίνα Δόλγηρα, εξηγεί στο «Εργασία» πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν στους ανέργους τα εργαστήρια και γενικά οι συμβουλευτικές υπηρεσίες του οργανισμού. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, «το 100% των συμμετεχόντων θέλουν να συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στην παρακολούθηση των ολοκληρωμένων προγραμμάτων συμβουλευτικής».
Ποιος είναι ο στόχος των εργαστηρίων συμβουλευτικής;
Τα εργαστήρια ενεργοποίησης κινητοποίησης των ανέργων διαρκούν μία ημέρα και έχουν στόχο να ενημερώσουν ολοκληρωμένα τους συμμετέχοντες για τρία προγράμματα συμβουλευτικής. Το πρώτο ονομάζεται Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού ή Διαχείρισης Καριέρας και έχει στόχο να βοηθήσει τους ανέργους να αποκρυσταλλώσουν τον επαγγελματικό τους στόχο. Το δεύτερο πρόγραμμα συμβουλευτικής, το οποίο έχει σχέση με το πρώτο κομμάτι, είναι οι Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας ή αλλιώς Συμβουλευτική Αναζήτηση Εργασίας. Στόχος αυτής της συμβουλευτικής είναι να βοηθήσει τους ανέργους, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρο επαγγελματικό στόχο, να εντοπίσουν νέες θέσεις ή να κερδίσουν μία θέση εργασίας. Εδώ εντάσσεται το κομμάτι του βιογραφικού αλλά και της συνέντευξης επιλογής. Το τρίτο πρόγραμμα έχει τίτλο Συμβουλευτική Ανάληψη Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών.
Η Κωνσταντίνα Δόλγηρα, συντονίστρια του έργου «Εργαστήρια Ενεργοποίησης - Κινητοποίησης Ανέργων και Προγράμματα Συμβουλευτικής», δηλώνει: «Ο άνεργος μαθαίνει τεχνικές ώστε να δίνει ο ίδιος λύσεις στο
Η Κωνσταντίνα Δόλγηρα, συντονίστρια του έργου «Εργαστήρια Ενεργοποίησης - Κινητοποίησης Ανέργων και Προγράμματα Συμβουλευτικής», δηλώνει: «Ο άνεργος μαθαίνει τεχνικές ώστε να δίνει ο ίδιος λύσεις στο πρόβλημα της εύρεσης εργασίας».
Ποιο είναι το πρώτο βήμα για τον άνεργο που συμμετέχει;
Στο πρώτο πρόγραμμα εστιάζουμε στα επαγγελματικά ενδιαφέροντα, στις επαγγελματικές αξίες, στα προσωπικά χαρακτηριστικά, στις δεξιότητες, στα δυνατά και αδύνατα σημεία αλλά και στις συνθήκες εργασίας. Συνεπώς από το πρώτο αυτό πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα στον άνεργο να εστιάσει σε κατηγορίες επαγγελμάτων και σιγά σιγά σε κάποια συγκεκριμένα επαγγέλματα. Και δεν σταματάμε εκεί, πάμε στην επαγγελματική πληροφόρηση, την επαγγελματική ενημέρωση και την ενημέρωση για την αγορά εργασίας. Στο τέλος, και εφόσον ο ωφελούμενος έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες επαγγελματικές επιλογές ή σε επαγγελματικές σκέψεις, καταστρώνεται ένα σχέδιο δράσης, το οποίο δείχνει τον δρόμο στον ωφελούμενο για να πετύχει τον στόχο του.
Μαρία Μαστοράκη
Μαρία Μαστοράκη
Τι είναι τα σχέδια δράσης;
Κάθε συμβουλευτική τελειώνει με ένα σχέδιο δράσης. Μπαίνει ένας στόχος και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρέπει ο κάθε άνεργος που συμμετέχει στο πρόγραμμα να αποφασίσει αν θα χρειαστεί περαιτέρω κατάρτιση, αν θα πρέπει να κάνει εξειδίκευση σε κάτι, αν πρέπει να παρακολουθήσει κάποια άλλη συμβουλευτική. Κατά συνέπεια ο κάθε άνεργος βάζει ένα πρόγραμμα προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Για παράδειγμα είχαμε μια εμπειρία με γυναίκες που είχαν απολυθεί από μία εταιρεία. Αυτές οι γυναίκες εργάζονταν στην εταιρεία τουλάχιστον 20 χρόνια και ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Ηρθαν εδώ, τελειώσαμε την ομάδα επαγγελματικού προσανατολισμού και είχαμε περιπτώσεις ατόμων που έβαλαν στόχους. Μια γυναίκα αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ενώ κάποια άλλη ωφελούμενη έβαλε στόχο να κάνει εξειδίκευση σε κάτι παραπλήσιο με αυτό που έκανε.
Γιώργος Καραβατέλης
Γιώργος Καραβατέλης
Υποθέτω ότι το δεύτερο πρόγραμμα μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος.
Το δεύτερο πρόγραμμα για τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας αφορά όσους αναζητούν εργασία, δηλαδή τους μισθωτούς. Από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες έχουν αποκρυσταλλωμένο επαγγελματικό στόχο γίνεται ένας γρήγορος επαγγελματικός προσανατολισμός και ακολουθεί η σύνταξη βιογραφικού, η συνέντευξη επιλογής, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και παίξιμο ρόλων (βιωματική συμμετοχή).
Μάλιστα, μέσα από τους ρόλους οι άνεργοι αντιλαμβάνονται τόσο τη θέση του εργοδότη όσο και τη δική τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συνειδητοποιούν την πραγματικότητα. Το «παίξιμο ρόλων» βοηθάει τους συμμετέχοντες να χειριστούν καλύτερα μια συνέντευξη.
Τέλος, στις Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας υπάρχει και το κομμάτι «κοινωνικά δίκτυα». Μέσα από αυτή την πτυχή οι άνεργοι μαθαίνουν να εντοπίζουν από μόνοι τους τις θέσεις εργασίας. Ουσιαστικά πληροφορούνται για το πώς θα παίρνουν πληροφορίες και πώς θα εντοπίζουν τις θέσεις εργασίας στην κρυφή αγορά μέσα από το κοινωνικό δίκτυο. Είναι σημαντικό να πούμε ότι στο εξωτερικό το 80% όσων ολοκληρώνουν τέτοια προγράμματα συμβουλευτικής βρίσκουν αμέσως δουλειά. Αυτό πριν από την κρίση υπήρχε και εδώ.
Το πρόγραμμα Συμβουλευτική Ανάληψη Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών τι περιλαμβάνει;
Εδώ δουλεύουμε με το επιχειρηματικό προφίλ του ανέργου αλλά και την επιχειρηματική ιδέα του. Μάλιστα, αυτή η φάση δεν βοηθάει μόνο όσους έχουν αποφασίσει να επιβεβαιώσουν την επιχειρηματική τους ιδέα ή να την ενισχύσουν, αλλά ακόμα και τους αναποφάσιστους να σκεφτούν και να αποφασίσουν. Εκεί εστιάζουμε λοιπόν στο επιχειρηματικό προφίλ, στην επιχειρηματική ιδέα, στην έρευνα αγοράς, στο μάρκετινγκ και στον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
Πώς θα συμμετάσχετε και θα ωφεληθείτε
Οσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στα εργαστήρια συμβουλευτικής του ΟΑΕΔ θα πρέπει να απευθύνονται στους Εργασιακούς Συμβούλους της υπηρεσίας όπου έχουν εκδώσει την κάρτα ανεργίας τους ώστε να λάβουν το σχετικό παραπεμπτικό σημείωμα. Μάλιστα, στη διαδικασία τηρείται σειρά προτεραιότητας, ενώ την ανακοίνωση με την ημερομηνία και τον τόπο υλοποίησης των εργαστηρίων μπορείτε να τη βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο συμμετοχής των ανέργων στα εργαστήρια η κ. Δόλγερη δηλώνει στην «ΕΡΓΑΣΙΑ»: «Επειδή δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους άνεργους της Αττικής σε μια ημέρα στέλνουμε ενημέρωση στις κατά τόπου υπηρεσίες κάθε φορά που οργανώνουμε σεμινάρια, προκειμένου να ενημερώσουν τους άνεργους. Κάθε υπηρεσία στέλνει έναν συγκεκριμένο αριθμό ωφελουμένων ανά μήνα.
Οταν υπάρχουν περισσότεροι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν, τότε η υπηρεσία κρατάει τα στοιχεία τους και τους παραπέμπει σε επόμενο εργαστήρι. Δηλαδή όλοι παρακολουθούν το πρόγραμμα, κάποιοι άμεσα και κάποιοι μεταγενέστερα».
Γιατί είναι σημαντικό για έναν άνεργο να παρακολουθήσει το εργαστήρι συμβουλευτικής;
Γιατί θα ενημερωθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πάνω σε τρία προγράμματα ενεργητικών πολιτικών που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ.
Προγράμματα που έχουν να κάνουν με τον επαγγελματικό στόχο αλλά με τον τρόπο αναζήτησης εργασίας. Δηλαδή όποιος συμμετέχει μαθαίνει κάποιες τεχνικές ώστε να δίνει λύσεις και ο ίδιος στο πρόβλημα της ανεργίας.
Τι εντύπωση αποκομίζουν οι ωφελούμενοι από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα;
Οι ωφελούμενοι αισθάνονται ήδη κερδισμένοι από το πρώτο σκέλος της συμβουλευτικής και μάλιστα, το 100% των συμμετεχόντων θέλουν να παρακολουθήσουν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει διάρκεια μιας εβδομάδας. Είναι βασικό να πούμε ότι όλοι οι σύμβουλοι του οργανισμού έχουν ειδική εκπαίδευση, έχουν εξειδικευτεί. Προέρχονται από βασικές σπουδές ανθρωπιστικών επιστημών και εξειδικεύονται σε καθεμία από τις συμβουλευτικές τις οποίες θα εκπαιδεύσουν. Δηλαδή μιλάμε για συμβουλευτικές που μπορεί να έχουν και 200 ώρες επιμόρφωση.
Τι ηλικίες συναντάτε συνήθως;
Ερχονται όλες ηλικίες, από 18 μέχρι και 60 ετών. Ωστόσο, σε επίπεδο ποσοστών η μέση ηλικία κυριαρχεί. Σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι είναι ένα ανοιχτό πρόγραμμα στο οποίο μπορούν συμμετάσχουν όλοι, αρκεί να έχουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
«Το καλύτερο βιογραφικό είναι το αληθινό»
Εχοντας διαβάσει χιλιάδες βιογραφικά, η κ. Δόλγηρα δεν θα μπορούσε να μη μας δώσει τα βασικά πλεονεκτήματα ενός άρτιου βιογραφικού σημειώματος.
«Η προετοιμασία για να πετύχεις μια θέση είναι full time απασχόληση...
Το καλύτερο βιογραφικό πρέπει να είναι αληθινό. Πρέπει να στηρίζεται όχι μόνο στα ενδιαφέροντα, αλλά και στις δεξιότητες του υποψηφίου. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ξέρει τι θέλει διότι μόνο έτσι μπορεί να στηρίξει και την εκάστοτε θέση. Eνα σκέλος που δεν δίνουν βαρύτητα οι ενδιαφερόμενοι, αν και θα έπρεπε, είναι τα ενδιαφέροντα. Τα ενδιαφέροντα είναι το μυστικό κομμάτι για αυτούς που ξέρουν να κάνουν συνέντευξη και επιλογή. Από εκεί βγάζει κανείς αν το συγκεκριμένο άτομο που ενδιαφέρεται για τη θέση έχει το κατάλληλο προφίλ για τη δουλειά. Στο σκέλος της συνέντευξης η μη λεκτική επικοινωνία παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο, ενώ είναι πολύ σημαντικό οι υποψήφιοι που πάνε σε μια συνέντευξη να γνωρίζουν τη θέση που επιθυμούν να καλύψουν.
ΜΑΡΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ
Οτιδήποτε θετικό το κυνηγάω...
Η Μαρία Μαστοράκη έχει τελειώσει τη σχολή Ιχθυοκομίας Αλιείας, την οποία και άσκησε για μικρό χρονικό διάστημα. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργαζόταν με τελείως διαφορετικό αντικείμενο. Οπως δηλώνει στην «ΕΡΓΑΣΙΑ», πιστεύει ότι το σεμινάριο θα της δώσει περισσότερες μεθόδους εύρεσης εργασίας.
«Ηταν μια πολύ ωραία διαδικασία. Οτιδήποτε αφορά την πληροφόρησή μου προς αυτή την κατεύθυνση, της εύρεσης εργασίας, το θεωρώ θετικό και το κυνηγάω. Χωριστήκαμε σε ομάδες, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η παρουσίαση. Ενημερωθήκαμε για αυτό που έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε και να παρακολουθήσουμε στα ολοκληρωμένα προγράμματα. Δηλαδή, αυτό ήταν μια πρώτη παρουσίαση για το τι θα ακολουθήσει. Πιστεύω ότι στο πενθήμερο πρόγραμμα συμβουλευτικής τα κέρδη θα είναι αρκετά. Στην πρώτη φάση είδα κάτι το οποίο έχει ενδιαφέρον και μπορεί να με βοηθήσει».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΒΑΤΕΛΗΣ
Με την ομάδα βελτιώνεις τον εαυτό σου...
Τις βάσεις για μια νέα επιχειρηματική ιδέα θέλει να βάλει ο 31χρονος Γιώργος Καραβατέλης, ο οποίος έχει πτυχίο Τεχνολόγου Γεωπόνου. Οπως μας λέει, τα σεμινάρια του ΟΑΕΔ του έδωσαν δύναμη να συνεχίσει να κυνηγά τους στόχους του.
«Εχω σπουδάσει τεχνολόγος γεωπόνος και είμαι άνεργος. Το επάγγελμα αυτό έχει να κάνει με την καλλιέργεια φυτών σε θερμοκηπιακό περιβάλλον. Σε αυτές τις πολύ δύσκολες περιόδους δεν είναι εύκολο στήσεις κάποια δική σου επιχείρηση αλλά ούτε να βρεις δουλειά. Εγώ αναμένεται να ενταχθώ σε κάποιο σχήμα για δικτυακό εμπόριο. Το σεμινάριο μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Αυτό που μου άρεσε είναι ότι η δύναμη της ομάδας που δίνουν εδώ τα σεμινάρια του ΟΑΕΔ είναι πολύ μεγάλη. Και είναι μεγάλη, γιατί με βοηθάει να βελτιώσω τον εαυτό μου και να συνεχίσω να προσπαθώ να υλοποιήσω τους στόχους μου».
Θοδωρής Βγένης
vgenis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου