oaednews

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Οδηγός απολύσεων: Οι «δεξαμενές», οι αριθμοί και οι ημερομηνίες σταθμοί

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συμπλήρωση του τεράστιου αριθμού των απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων τη διετία 2013 – 2014, η κυβέρνηση επιδιώκει την οριστική απομάκρυνση 11.365 εργαζομένων εντός της τρέχουσας χρονιάς. Είχαν προηγηθεί οι απολύσεις 3.635 υπαλλήλων κατά το 2013.
Σχολικοί φύλακες και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης απολύονται μαζικά, σήμερα, Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση της οκτάμηνης παραμονής τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα, 1531 εργαζόμενοι (1453 σχολικοί φύλακες και 78 εκπαιδευτικοί) από τους δύο κλάδους που σχετίζονται με το δημόσιο σχολείο, οδηγούνται στην ανεργία. Ένας αριθμός καθηγητών παραμένει σε διαθεσιμότητα έως ότου ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις που προβλέπονται βάσει σχετικών προκηρύξεων. Κατ’ επέκταση, οι καθηγητές υπολογίζουν πως ο αριθμός των συναδέλφων τους που θα απολυθεί, θα προσεγγίσει τους 200.

Επόμενη ημερομηνία μαζικών απολύσεων, καθίσταται η 18η Μαΐου, οπότε ολοκληρώνεται το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας περίπου 1750 υπαλλήλων υπουργείων διαφόρων ειδικοτήτων. Ανάμεσα τους βρίσκονται και οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Λίγες μέρες πιο μετά, στις 23 Μαΐου, απολύονται και όσοι δημοτικοί αστυνομικοί δεν θα έχουν επανατοποθετηθεί σε συνιστώμενες θέσεις τους δημοσίου. Προς το παρόν, εκτιμάται ότι ο αριθμός των προς απόλυση δημοτικών αστυνομικών, ανέρχεται στους 218. Τον Ιούνιο λήγει ο οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων. Υπολογίζεται ότι ένας αριθμός 650 εξ’ αυτών θα τεθεί οριστικά εκτός δημοσίου.
Ο τομέας που θα «συνεισφέρει» με μεγάλο αριθμό εργαζομένων στη συμπλήρωση του αριθμού των απολύσεων, είναι η Υγεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ. Από τους περίπου 5.500 χιλιάδους γιατρούς του Οργανισμού, αιτήθηκαν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ, οι 2.316. Μερίδα τους, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε τη σχετική αίτηση, στο πλαίσιο της δικαστικής «μάχης» που έχουν ανοίξει με την «πολιτική Γεωργιάδη» και τις σχετικές αντισυνταγματικές διατάξεις, όπως έχουν κριθεί από νομικούς. Εκτιμάται πως οι 2.000, εν τέλει, θα συνεχίσουν να εργάζονται στο δημόσιο, επόμενως, μπορεί να γίνει λόγος για περίπου 3.500 απολύσεις. Όσοι δεν υπέβαλαν αιτήσεις, θεωρούνται ήδη απολυμένοι.
Οι επίορκοι και οι «πλεονάζοντες»
Υπενθυμίζεται ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταργήθηκαν συνολικά 22 φορείς του δημοσίου. Σε αυτούς εργάζονταν κατά τι λιγότεροι από 200 υπάλληλοι. Όσοι απασχολούνταν με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου απολύθηκαν ακαριαία. Οι «μόνιμοι» συνάδελφοί τους, θα οδηγηθούν εκτός δημοσίου όταν παρέλθει η περίοδος της διαθεσιμότητας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα αναζητούν κατόχους πλαστών τίτλων και πιστοποιητικών. Στους 1.500 περίπου εκτιμάται ο αριθμός των επίορκων και όσων υπαλλήλων αποχωρήσουν από το δημόσιο για ιατρικούς λόγους το 2014, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο. Ταυτόχρονα ένας ανάλογος αριθμός (1.500) υπαλλήλων που εργάζονται σε ΝΠΙΔ του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα εκτιμάται ότι θα κριθεί ότι «πλεονάζει» και θα απομακρυνθεί επίσης. Είναι πολύ πιθανό οι αριθμοί των επίορκων και των «πλεοναζόντων» να καταγράψουν αυξομειώσεις. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιθυμεί να προσμετρήσει στις απολύσεις και τον αριθμό των συμβασιούχων που παρέμεναν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, εν τέλει όμως, απομακρύνθηκαν προσφάτως μετά από σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Υπολογίζονται στους 1650. Μέχρι στιγμής η τρόικα δεν έχει κάνει δεκτό το εν λόγω αίτημα.
Υπενθυμίζεται ότι ένας αριθμός, ανάμεσα σε 3.000 και 4.000, υπαλλήλων των ΟΤΑ, υπολογίζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα στο άμεσο μέλλον. Εφόσον το πρόγραμμα της «Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας» αποτύχει ως προς τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί, επαναφέρεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προβεί εκ νέου σε οριζόντιες επιλογές. Επομένως, υπάρχουν πιθανότητες να προστεθούν και δημοτικοί υπάλληλοι στην απαράδεκτη συμπλήρωση των απολύσεων. Παραμένουν, τέλος, τα σενάρια που αναφέρουν πως σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης, θα τεθούν επίσης και εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία.

3 σχόλια:

  1. ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ...ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΕΣ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ,,,,ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ....ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΣΤΙΣ.....ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ...ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΤΕ ...ΧΑΙΒΑΝΙΑ .....ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥΣ ΣΑΣ.ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ..ΕΛΛΗΝΕΣ....ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ....ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 0 ΟΑΕΔ ήταν ο πρωτοπόρος στις απολύσεις από την 27-11-2011!!!!!!!!!!!! πιθανόν κάποιοι να αγνοούν την εφεδρεία-απόλυση υπαλλήλων του ΟΑΕΔ που εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο του 20111!!!!!!!!!!!!!!.απλά για να μην λησμονούμε κάποιους υπαλλήλους που απολύθηκαν με ένα απλό email!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τότε ποιός ασχολήθηκε με τους υπαλλήλους αυτούς; όλοι σώπασαν! άλλωστε αυτοί ήταν παιδιά ενός κατώτατου θεού αφού είχαν την ατυχία να διοριστούν στον ΟΑΕΔ πριν απο το 1982.

    ΑπάντησηΔιαγραφή