oaednews

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Επιστροφή στο Δημόσιο για 482 δημοσίους υπαλλήλους

Την ξεκάθαρη πρόθεσή του να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να κινήσει διαδικασίες επαναπρόσληψης για όσους δικαιώθηκαν στα δικαστήρια διατύπωσε χθες στη Βουλή, μέσω γραπτής απάντησής του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ αναφορικά με το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης ο ίδιος παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας πως «ο κ. Στουρνάρας έχει υποχρέωση να βρει τα σχετικά κονδύλια».

Η διαδικασία  Τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι υπάλληλοι που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικ
Η διαδικασία

Τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι υπάλληλοι που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας πως «ο κ. Στουρνάρας έχει υποχρέωση να βρει τα σχετικά κονδύλια»
Εχοντας πάντα υπόψη τον παράγοντα «δεδικασμένο», στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πρόσφατη δικαίωση 482 δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, την οποία το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική.

Οπως εξηγεί ο υπουργός στο απαντητικό έγγραφό του που διαβίβασε χθες στη Βουλή, «μετά την απόφαση του ΣτΕ, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου εξέδωσε έγγραφο με το οποίο δίνονται επαρκείς οδηγίες για την επαναφορά των δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας».
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν πάντως ότι η συντριπτική πλειονότητα των δικαιωθέντων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και ελάχιστοι αναμένεται να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.
Οσον αφορά στα διαδικαστικά της αποκατάστασης όσων δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι για την αποκατάσταση των υπαλλήλων απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους.
Η αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Διοικητικού ή Προσωπικού της υπηρεσίας του υπαλλήλου, υπό τον όρο, μεταξύ άλλων, να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αυτοδίκαιη απόλυση από την υπηρεσία.
Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργού επισημαίνεται ότι η επαναφορά των δικαιωθέντων πραγματοποιείται με απόφαση του γενικού γραμματέα τού κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργείου ή του κατά περίπτωση οργάνου διοίκησης του φορέα, σε κενή οργανική θέση του φορέα από τον οποίο αποχώρησαν ή, εφόσον δεν υπάρχουν κενές θέσεις ή αυτές δεν επαρκούν, η Διοίκηση θα πρέπει να προβεί σε επανασύσταση των θέσεων που καταργήθηκαν και τις οποίες κατείχαν οι υπάλληλοι όταν απολύθηκαν αυτοδικαίως ή πριν τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, αφού βέβαια εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις προς τούτο από το υπουργείο Οικονομικών.
Καταργήσεις Οργανισμών
Την ίδια ώρα, έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα αλλά και σημαντικές παρατηρήσεις από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για τουλάχιστον τέσσερα σημεία του νομοσχεδίου που ελέγχονται για τη συνταγματικότητά τους συνθέτουν την εικόνα της πρώτης ημέρας συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Αλ. Μητρόπουλου κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας, επικαλούμενος κατά βάση την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, την οποία αντέκρουσε η κυβέρνηση διά του Κ. Καραγκούνη. Μάλιστα ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για έκθεση-καταπέλτη και βόμβα στα θεμέλια του νομοσχεδίου.
Τελικά η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τρία άρθρα του νομοσχεδίου, με σημαντικότερο για τα εργασιακά των υπαλλήλων που απασχολούνται στους καταργούμενους φορείς.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει «αλλεργία» ως Αριστερά στην έννοια της αξιολόγησης.
Στην παρέμβασή του επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας ο υπουργός είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά μία πραγματικότητα όπου όλοι ισοπεδώνονται προς τα πάνω και κάποιοι άλλοι λουφάρουν. Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, η Αρχή της Iσης Μεταχείρισης παραβιάζεται και καταστρατηγείται με το να αξιολογούνται όλοι με άριστα.
Γιώργος Πίκουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου