oaednews

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Εγγυημένη απασχόληση κατά μαζικής ανεργίας

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ

ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ μόλις 5 χρόνια για να χαθούν ένα εκατομμύριο θέσεις απασχόλησης με την ύφεση, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο δεκαετίες για την αναδημιουργία τους σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτό υποδεικνύει ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης (1,6%) στην Ελλάδα την καλή περίοδο 2001-2008 και το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία έχουν εισέλθει σε μία παρατεταμένη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης, ενδεχομένως και κρίσης, που δύσκολα θα επιτρέψει ετήσιο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης πάνω από 1%-1,5% τα προσεχή έτη.
Συνεπώς, μόνο μία ριζοσπαστική πολιτική που θα εστιάζει στη δημιουργία απασχόλησης μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κοινωνικοοικονομική κρίση κι όχι ο δρόμος της διαρκούς λιτότητας, που τώρα ακολουθείται με καταστροφικά αποτελέσματα.
Στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το Ινστιτούτο Levy προτείνει σειρά εναλλακτικών σεναρίων για την ελληνική οικονομία και τη διέξοδο από την κρίση, όπως (α) ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, (β) το πάγωμα χρέους και την αναστολή αποπληρωμής των τόκων, (γ) τη διαμόρφωση ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος (διπλού νομίσματος) με την έκδοση κρατικών ομολόγων μηδενικού τοκομεριδίου (Geuro), τα οποία θα είναι μεταβιβάσιμα, θα γίνονται δεκτά για φορολογικές υποχρεώσεις, θα χρησιμοποιούνται για πληρωμή μισθών-συντάξεων και ουσιαστικά θα μετατρέπουν το κρατικό χρέος προς τους εγχώριους πιστωτές σε μέσο συναλλαγών στην εσωτερική αγορά και (δ) την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής -σε συνδυασμό με την εισαγωγή των Geuro- για την εφαρμογή μιας πολιτικής κρατικά εγγυημένης απασχόλησης, που θα απορροφήσει μέσα σε μία τριετία 700.000 ανέργους.
Το Levy Institute προκρίνει το συνδυασμό του παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος με το Πρόγραμμα Εγγυημένης Εργασίας, με σκοπό την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας. Η λογική του είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει εργασία με έναν ελάχιστο μισθό, με σκοπό τη δημιουργία δημόσιων αγαθών, σε οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να εργαστεί. Ετσι, με τον κατώτατο μισθό που έχει επιβληθεί από την τρόικα (586 ευρώ), για 550.000 εργαζομένους συνεπάγονται ετήσιες καταβολές της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ, ποσόν όμως το οποίο θα καταβάλλεται σε Geuro.
Επίσης, είναι σημαντικό να προστεθεί ότι αυτές οι προσλήψεις θα δημιουργήσουν εμμέσως ακόμα 156.000 θέσεις εργασίας. Το συνολικό καθαρό κόστος του Προγράμματος υπολογίζεται σε 3,5-4,5 δισ. Geuro, αναλόγως του ύψους του κατώτατου μισθού (586 ή 751 ευρώ).
Είναι μία πρόταση που αν μη τι άλλο αξίζει να συζητηθε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου