oaednews

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

5.700 αιτήσεις το πρώτο 24ωρο για 10.000 θέσεις εργασίας

Σε λιγότερο από 24 ώρες καλύφθηκε πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας του τελευταίου προγράμματος που προκήρυξε ΟΑΕΔ. Πρόκειται για το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας για προσλαμβανόμενους από 30 έως 66 ετών. Ακόμη και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θ. Αμπατζόγλου έμεινε έκπληκτος όταν λίγες ώρες μετά την έναρξη διαπίστωσε πως ήδη είχαν υποβληθεί αιτήσεις για 5.700 θέσεις εργασίας σε πρόγραμμα για 10.000 θέσεις. Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση της διοίκησης του ΟΑΕΔ η μεγάλη ανταπόκριση αποδεικνύει ότι η αγορά εργασίας έχει ανάγκη τις προσλήψεις αλλά το πρόβλημα της ρευστότητας καθυστερεί και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Χιλιάδες φορολο­γούμενοι που προσπάθησαν να υποβάλουν χθες τη φορολογική τους δήλωση απέτυχαν. Και αυτό, διότι δεν τους επέτρεπε το σύστημα να προχωρήσουν στη συμπλήρωση της δήλωσης, καθώς δεν είχαν καταχωρισθεί οι βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ωστόσο, ο πρώτος και ίσως μοναδικός φορολογούμενος που κατάφερε να υποβάλει δήλωση ήταν «φιλοξενούμενο παιδί χωρίς εισοδήματα», όπως αποκάλυψε ο κ. Θεοχάρης.
Επιβραδύνεται η πτώση
Πτώση των τιμών των ακινήτων για την περίοδο 2014-2015 και εν συνεχεία σταθεροποίηση το 2016 και μικρή άνοδο το 2017 προβλέπει η BlackRock. Οι προβλέψεις του αμερικανικού οίκου έγιναν για τις ανάγκες του stress test των τραπεζών και περιλαμβάνονται στο βασικό σενάριο της άσκησης. Αναλυτικότερα, η BlackRock εκτιμά πως το 2014 οι τιμές θα σημειώσουν σημαντικά βραδύτερο ρυθμό μείωσης σε σχέση με το 2013 και θα υποχωρήσουν κατά -6,2%, ενώ το 2015 προβλέπεται υποχώρηση κατά -2,0%. Για το 2016 εκτιμά ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν ενώ για το 2017 προβλέπεται μικρή αύξηση κατά +1,7%. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο σημειώνουν ότι η ήδη παρατηρούμενη επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη της αγοράς και των τιμών των ακινήτων από ό,τι προβλέπει η BlackRock.
Περί τα 400 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν σε μερίσματα για το 2013 όσες από τις κερδοφόρους εισηγμένες αποφασίσουν να δώσουν μέρισμα, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός που αποφάσισε να διακρατήσει τα χρήματα ως κεφάλαιο κίνησης λόγω τραπεζικής στενότητας. Συγκριτικά με το 2008, τα μερίσματα του 2013 θα παρουσιάσουν πτώση, της τάξεως του 83%.
Οι ζεστοί άνθρωποι κάνουν τη διαφορά
«Εργαζόμουν στη Γενεύη. Ηταν Ιανουάριος και με κάλεσαν να πάω στις Βρυξέλλες προκειμένου να μου αναθέσουν στη συνέχεια να πάω στην Ελλάδα. Δέχθηκα αμέσως, καθώς σκέφτηκα ότι στη Γενεύη χιονίζει ενώ στην Ελλάδα θα έχει καλό καιρό. Οταν έφτασα στην Ελλάδα ήταν Φεβρουάριος, είχε κρύο και... χιόνιζε. Αλλά αυτό δεν με πείραξε, διότι οι άνθρωποι ήταν πολύ ζεστοί». Δεν πρόκειται για ταξιδιωτικό ανάγνωσμα, αλλά για όσα είπε, μεταξύ άλλων, από το βήμα του συνεδρίου των εξαγωγέων το στέλεχος του Παγκοσμίου Οργανισμού Τελωνείων κ. Tom Butterly.
Ανάπτυξη 1% το 2014 «βλέπει» η Alpha Bank
Ανάπτυξη 1% για το 2014 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του έτους προβλέπει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την ελληνική οικονομία. Επίσης, θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κλίμα αυξημένης εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και ενδιαφέρον των επενδυτών να επενδύσουν σε ελληνικά χρηματοοικονομικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το κλίμα αυτό με μια «έγκαιρη έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για άντληση κεφαλαίων και για ακύρωση κάθε εκτίμησης περί χρηματοδοτικών κενών για τη χώρα το 2014-2015».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου