Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΙΝΕ: στο 30-31% θα φτάσει η ανεργία το 2014 με τους οικονομικά μη ενεργούς και τους ανέργους να είναι 1.100.000 περισσότεροι από όσους έχουν δουλειά!
Καθίσταται απίθανο να υπάρξει εξομάλυνση του δείκτη ανεργίας και να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2009 με τις υφιστάμενες συνθήκες…
Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, κ. Σάββα Ρομπόλη, για να επιτευχθεί ανεργία κάτω του 17% θα πρέπει η οικονομία να αναπτύσσεται με 3,5% έως 4% για τουλάχιστον 12 χρόνια ώστε να αναπληρωθεί το 1 εκατ. θέσεις εργασίας που έχασε η ελληνική οικονομία εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. «Ολοι οι επιστημονικοί φορείς μιλούν για ανάπτυξη της τάξης του 1,5% μέχρι το 2025 και 1,8% μετά το 2030» είπε ο επικεφαλής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ στην ημερίδα με θέμα «Ανεργία-Κοινωνικό και Οικονομικό Πρόβλημα-Δράσεις για την αντιμετώπισή της», που διοργάνωσαν από κοινού η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
Τα στοιχεία
Ο κ. Ρομπόλης, μεταφέροντας τις μετρήσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, εκτίμησε ότι η απασχόληση το 2014 θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 3.530.000 ατόμων, σε βαθμό που το σύνολο των απασχολούμενων κατά το 2014 να είναι μικρότερο από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό και τους ανέργους κατά 1,1 εκατ. άτομα. «Διαμορφώνεται μια ισορροπία τρόμου εργαζομένων και ανέργων με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για την αντοχή της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Ρομπόλης, συμπληρώνοντας ότι πλέον ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων (1.400.000 άνθρωποι) συμπίπτει με τον αριθμό των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ 955.000 άνθρωποι είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Σύμφωνα με το ΙΝΕ λοιπόν, η ανεργία στην Ελλάδα το 2014 θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο επίπεδο του 30%-31%, που σε απόλυτους αριθμούς αφορά 1.525.000 ανθρώπους! Αυτά βέβαια με την ακολουθούμενη μεθοδολογία που θεωρεί ότι αν κάποιος έχει εργαστεί μία ώρα μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα από τη διεξαγωγή της στατιστικής έρευνας, τότε θεωρείται απασχολήσιμος. «Αν λαμβάναμε υπόψη τον προηγούμενο ορισμό, που όριζε ότι κάποιος θεωρείται απασχολήσιμος αν εργάστηκε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα 15 ώρες, τότε η ανεργία θα αυξανόταν κατά 3,5%»!
Ο κατώτατος μισθός
Για τον κ. Ρομπόλη πάντως, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα (751 ευρώ) και το ξεπάγωμα των συλλογικών συμβάσεων θα αποτελέσουν βασικό μοχλό για την έξοδο από την κρίση, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι η συρρίκνωση των μισθών δεν συμβάλλει στην απασχόληση και οι χαμηλοί μισθοί δεν εξηγούν το χαμηλό επίπεδο (5%) της ανεργίας της Γερμανίας.
Η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής αγοράς εργασίας και κυρίως η επιστημονική τεκμηρίωση από τον κ. Ρομπόλη «έσπασαν» τις πομφόλυγες του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση αλλά και του κομματικού διοικητή του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου, που επιχείρησαν να στηρίξουν το «θαύμα» του success story της κυβέρνησης, κοροϊδεύοντας ουσιαστικά τους παρευρισκομένους με σαθρά επιχειρήματα, επικοινωνιακές φούσκες και κίβδηλα στοιχεία από το ΕΡΓΑΝΗ. «Η ανοδική ορμή της ανεργίας εξασθένησε και εντός του 2013 παρατηρήθηκε μια σχετική σταθεροποίηση του ποσοστού ανεργίας γύρω στο 27%» είπε ο κ. Βρούτσης, προσπαθώντας να συγκρίνει ανόμοια πράγματα, όπως τα τρίμηνα του 2013 σε μια αγορά όπως η ελληνική, που χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα. Βέβαια, ο κ. Βρούτσης δεν ξέχασε το ΕΡΓΑΝΗ, το μοναδικό εργαλείο που δείχνει αύξηση της απασχόλησης μέσα στο 2013!
Μείωση συντάξεων
Τέλος, ο κ. Βρούτσης δεν ξέχασε να προδιαγράψει τη μείωση των συντάξεων λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που μέχρι το 2016 θα περικοπούν συνολικά κατά 5%. «Σκοπεύουμε, με ορίζοντα το 2016, να περικόψουμε τις εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9 ακόμη μονάδες, ώστε να έχουμε μια αξιόλογη σωρευτική μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες» είπε ο κ. Βρούτσης, που μίλησε όμως για εξεύρεση δημοσιονομικών εισοδημάτων 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο (που αν δεν βρεθούν από νέο φόρο, τότε θα πρέπει να προκύψουν από μείωση των συντάξεων).
Του Τζώρτζη Ρούσσου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου