oaednews

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Μητσοτάκης: Κι άλλες καταργήσεις φορέων

Θα ακολουθήσει και δεύτερο ενδεχομένως και τρίτο κύμα καταργήσεων φορέων, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη χθεσινή γνωστοποίηση του «λουκέτου» σε 21 δημόσιους φορείς
«Το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί στο σωστό του μέγεθος», τόνισε μιλώντας σήμερα στο Star.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο των 11.000 απολύσεων για το 2014, εξήγησε ότι θα προέλθουν από τις περιπτώσεις των καταργήσεων φορέων, από αυτούς που φεύγουν για πειθαρχικούς λόγους και από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη την κατάργηση 21 φορέων, μεταξύ των οποίων το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.

Οι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) των ΝΠΙΔ που καταργούνται οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Tο πρώτο κύμα


Ο κατάλογος των Νομικών Προσώπων που καταργούνται περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το απόγευμα της Τετάρτης [«Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων ΠΔ 318/1992 (Α’ 161) και λοιπές ρυθμίσεις»].
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργούνται 21 φορείς που «δεν κρίνονται πια απαραίτητοι και παράλληλα απομακρύνεται μέρος του προσωπικού τους».
Οι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπάλληλοι των ΝΠΙΔ που καταργούνται οδηγούνται σε υποχρεωτική αποχώρηση (απόλυση), ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας (τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για μετάταξη - τοποθέτηση σε νέα θέση).
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται:
1. Καταργούνται 12 φορείς των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται σε άλλες υφιστάμενες υπηρεσίες:
– Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΤΕΟ ΑΕ): μεταβίβαση σε συναφείς υπηρεσίες/φορείς, αρμοδιοτήτων, όπως στην Εγνατία ΑΕ η είσπραξη των διοδίων στους σταθμούς των Μαλγάρων και του Ακτίου, ενώ άλλες μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.
- Ανώνυμη Εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις ΑΕ (ΕΑΧΑ ΑΕ): οι αρμοδιότητές της θα ασκούνται από Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του υπουργείου Περιβάλλοντος.
- Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ): οι αρμοδιότητές του θα ασκούνται από το υπουργείο Εργασίας, από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
- Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ): οι αρμοδιότητές του θα ασκούνται εφεξής από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ).
- Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών και Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών. Πρόκειται για δύο ερευνητικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτά στερούνται παντελώς οικονομικών πόρων και προσωπικού. Δεν λαμβάνουν καμίας μορφής επιχορήγηση ούτε έχουν ίδια έσοδα, αλλά, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βαρύνονται με υψηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας και ως αποτελούντα φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Όπως σημειώνεται από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου, «προκειμένου να μη μείνουν αναξιοποίητα η βιβλιοθήκη τους και ο εξοπλισμός τους και να μπορέσουν, υπό άλλη νομική μορφή, τα δύο προς κατάργηση ινστιτούτα να έχουν ερευνητική επιστημονική δραστηριότητα, προβλέπεται η μετατροπή τους σε εργαστήρια εντεταγμένα στο νομικό πρόσωπο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δεν θα βαρύνονται παρά με ελάχιστες δαπάνες λειτουργίας και δεν θα διαθέτουν ίδιο προϋπολογισμό».
- Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΟΡΣΑ και ΟΡΘΕ) και Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων (ΟΡΣΙ). Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε Τμήματα στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
2. Καταργούνται, χωρίς μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους τέσσερα νομικά πρόσωπα τα οποία ουδέποτε τα δραστηριοποιήθηκαν επιχειρησιακά:
- Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά» (υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)
- Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας (υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)
- Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας (υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων)
- Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογία ΑΕ (υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων)
3. Καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου:
- Οργανισμός Κωπαΐδας: μεταφέρονται οι αρμοδιότητές του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την οποία και εποπτευόταν ως σήμερα.
- Κεντρική Αγορά Πατρών: μεταφέρονται οι αρμοδιότητές της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου από την οποία και εποπτευόταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, παρέχεται έτσι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η δυνατότητα καλύτερου συντονισμού και ελέγχου π.χ. στη διακίνηση των προϊόντων χονδρικού εμπορίου.
4. Συγχωνεύσεις
- Παύει η αυτοτελής λειτουργία του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού, του Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και του Κέντρου Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας. Αυτά συγχωνεύονται σε ενιαίο ερευνητικό κέντρο με την επωνυμία Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΦΑΕΤ), ο οποίος αποτελεί Υπηρεσία του Υπουργείου.
- Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και αυτοτελής δημόσια υπηρεσία αντίστοιχα. Συγχωνεύονται σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο συνιστάται με τον παρόντα νόμο με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΕΤΕΑ).
Ως προς τις καταργήσεις των 21 φορέων, το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβάλλει την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται «η κωλυσιεργία σε φορείς που εδώ και καιρό έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, η αδιαφορία μπροστά σε προφανείς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και η σπατάλη δημόσιων πόρων».
Παράλληλα, σημειώνει ότι αναδιοργάνωση των κρατικών δομών συνολικά συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στόχος του υπουργείου είναι η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημόσιων οργανισμών και φορέων, με όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Το κράτος οφείλει πλέον να ιεραρχήσει τις επιχειρησιακές του προτεραιότητες και να συγκεντρώσει και να αναδιατάξει τις δυνάμεις του, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.
 
thepresproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου